До осени горючее не подорожает?

До осени горючее не подорожает?

Повышение европейских котировок не должно привести к росту цен на нефтепродукты в Украине. Кроме того, появились предпосылки для нового снижения стоимости горючего на АЗС минимум на 30-50 коп на литре. (Укр.)
Понедельник, 23 июля 2012, 18:15
Юрий Огирчук, аналитик ринка топлива

Незважаючи на зростання світових котирувань нафти, ціни на внутрішньому ринку нафтопродуктів залишатимуться стабільними ще принаймні місяць.

За прогнозом вітчизняних експертів, стримуватимуть ціни на бензин та дизельне пальне на українських заправках плаваючі ставки акцизів.

Наразі нафта Brent у Лондоні котирується на рівні 106 дол за барель, а середнє розрахункове значення за другу декаду липня становило 103-104 дол за барель.

Ріст біржових котирувань північно-чорноморської суміші повинен забезпечити повернення акцизів на світлі нафтопродукти в Україні до базових ставок.

Реклама:

Плаваючий акциз на нафтопродукти вираховується подекадно. При розрахунках акцизу ставки акцизного податку на пальне встановлені як базові до кінця 2012 року. Залежно від ціни на нафту вираховується сума, яка буде збільшувати чи зменшувати акциз. При ціні Brent у діапазоні 105-125 дол за барель акциз не зазнає змін.

Таким чином, у третій декаді липня акциз на внутрішньому ринку відповідно до законодавства повинен зазнати коригувальних змін у бік зниження.

При цьому, зазначають експерти, якщо середня ціна на нафту у третій декаді липня встановиться вище 105 дол за барель, то акциз на бензин в Україні повернеться до базових ставок: до 198 євро за тонну, а на дизпальне - до 46-98 євро за тонну.

Акциз на бензини на другу декаду липня становив 233,04 євро з тонни, а на дизпальне - від 54,76 євро до 106,76 євро з тонни.

Отже, підвищення європейських котирувань не повинно спричинити зростання цін на світлі нафтопродукти в Україні. Крім того, з’явилися передумови для нового зниження вартості пального на АЗС принаймні на 30-50 коп на кожному літрі.

На думку ж директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, ціна на пальне в Україні до осені буде більш-менш стабільною.

За його словами, зараз точка відсікання - 125 дол за бар, і якщо ціна доросте до такої величини, акциз почне знижуватися. Однак ціна, еквівалентна 125 дол за бар, - це близько 11,5 грн за літр А-95, тож до таких рівнів ціна може і піднятися.

Фото buhbiz.com.ua

З експертом згоден старший аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква. За його словами, наразі не варто очікувати подальшого зростання цін на нафту і, відповідно, - зростання цін на нафтопродукти в Україні в найближчому майбутньому.

Однак Куюн пропонує не ігнорувати і внутрішні чинники, які можуть зіграти вирішальну роль в ціноутворенні. Зокрема, йдеться про можливість введення мит на імпортне пальне. Якщо будуть ухвалені відповідні рішення, то ціна зростатиме.

Виросте вона прямо пропорційно до розміру мит. Зараз розглядається варіант мита у розмірі 100 євро за тонну, що, на переконання більшості аналітиків, додасть не менше гривні до нинішньої вартості пального на вітчизняних заправках.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Економічної правди» та «Української правди» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: