"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Наскільки сильно впаде економіка і коли це все закінчиться: прогноз світових економістів

Наскільки сильно впаде економіка і коли це все закінчиться: прогноз світових економістів

Скільки може втратити економіка світу та України від коронавірусу, передбачити неможливо. На що ж тоді орієнтуватися?
Середа, 8 квітня 2020, 15:15 -
STR/cnbc/ 23 березня 2020 співробітники автозаводу Dongfeng Honda в Ухані під час обідньої перерви

Робити прогнози — справа невдячна. Коли світ стоїть на порозі невідомого, населення та бізнес хочуть більшої прогнозованості.

Що чекає на світову економіку? Яким буде курс валют? Як сильно зростуть ціни?

Аналітики, інвестори та урядовці намагаються хоча б приблизно оцінити базові макроекономічні показники у найближчому майбутньому і допомогти учасникам ринку в ухваленні рішень.

Це наразі нелегко. Кінець економічного циклу збігся із спалахом невідомого вірусу і рекордним обвалом цін на нафту. Ця криза ризикує стати найсильнішою за останні десятиліття.

Реклама:

Чому важко прогнозувати глибину рецесії у світі? Як почуває себе економіка Китаю, яка потроху відновлюється? Що чекає на Україну після закінчення карантину?

Коротко про зміст статті. Головні висновки

  • Спалах коронавірусу став причиною глобального удару по попиту і пропозиції та призвів до нафтової війни. Ці події призведуть до масштабного знецінення капіталу і структурного безробіття.
  • Неможливо спрогнозувати, яким буде остаточне падіння ринків. Одним з головних індикаторів буде фондовий ринок США.
  • Китайська економіка є особливою і непорівнюваною з розвиненими країнами та з економіками, що розвиваються.
  • Висхідні ринки, до яких належить і Україна, — під найбільшим ударом. На них негативно впливають монетарна політика провідних центробанків світу, зниження попиту на сировинні товари, збої в ланцюжках поставок і зростання боргового навантаження.

Прогнозування: місія неможлива

Збитки від пандемії коронавірусу перевищили збитки від глобальної фінансової кризи 2008 року і терактів 11 вересня 2001 року, заявив BBC генеральний секретар Організації економічного співробітництва та розвитку Хосе Анхель Гурріа.

Спалах COVID-19 запустив три макроекономічних імпульси: глобальний удар по попиту, глобальний удар по пропозиції і нафтова війна, що збила ціни на ринку до багатомісячних мінімумів, йдеться в огляді Saxo Bank.

"Ці події призведуть до масштабного знецінення капіталу і згодом — до структурного безробіття", — наголошує Гурріа.

Однак ніхто не знає, скільки коштів знадобиться на боротьбу з безробіттям, бо невідомо, скільки людей втратять роботу.

 

Так само невідомо, скільки грошей потрібно для реанімації сотень тисяч середніх і дрібних підприємств, які вже постраждали.

Базовий сценарій аналітиків передбачає, що можливе відновлення почнеться в другій половині 2020 року. Проте з поширенням пандемії в Європі і США дедалі чіткіше вимальовується низка каскадних наслідків, тож для такого прогнозу виникає все більше застережень.

Передусім, економічні результати залежать від траєкторії захворювання, яка перебуває поза компетенцією економістів.

Рівень захворюваності коронавірусом залишається невідомою змінною. Він досі високий, нехай навіть поширення інфекції сповільнюється у США та Європі.

Інвестиційні аналітики неохоче дають рекомендації, оскільки невизначеність з приводу майбутньої глибини збитку, якого завдасть глобальній економіці пандемія коронавірусу, робить прогнози проблематичними, пише Bloomberg.

Втрачений рік для економіки

Аналітики Bank of America вже двічі погіршили прогноз щодо динаміки світового ВВП у 2020 році і тепер очікують його падіння на 2,7%. Раніше вони прогнозували зростання світової економіки на 0,3%.

Зниження світового ВВП майже на 3% — це значно гірше, ніж рецесія 2008-2009 років, зазначають аналітики Bank of America.

Причиною погіршення прогнозу експерти називають відсутність ефективних політичних заходів щодо боротьби з коронавірусом на розвинених ринках і в деяких країнах, що розвиваються.

Аналітики банку також очікують, що економіка єврозони у 2020 році впаде на 7,6% порівняно з очікуваними в кінці березня 1,7%.

Індекс ділової активності 19-ти країн єврозони в березні 2020 року впав до 29,7 пункту з 51,6 пункту місяцем раніше, свідчать підсумкові дані дослідницької компанії Markit Economics. Це мінімальне значення індексу за всю історію його розрахунку.

Прогноз BofA для економіки США — падіння на 6%, а не на 0,8%, як передбачалося раніше. За прогнозом Morgan Stanley, річне падіння реального ВВП країни у 2020 році становитиме 5,5%. Це буде найсильніше скорочення економіки з 1946 року.

Morgan Stanley прогнозує, що скорочення ВВП Сполучених Штатів у першому кварталі 2020 року може становити 2,4-3,4%, у другому кварталі — 30-38%.

У JPMorgan вважають, що ВВП країни в першому кварталі скоротиться на 10%. У другому кварталі може статися рекордне в історії падіння ВВП на 25%.

"Потрійний удар по світовій економіці гарантовано зробить 2020-й втраченим роком. Регулятори повинні зробити все можливе, щоб впоратися з реальною глобальною рецесією", — каже головний економіст і директор з інвестицій Saxo Bank Стін Якобсен.

 

Оскільки глобальні пандемії є рідкісним явищем, усі моделі прогнозування ВВП можна відкинути, вважають економісти.

Радикальні карантини по всій Європі і ймовірність того, що COVID-19 стане сезонним захворюванням, можуть зробити збитки більш глибокими і довгостроковими, ніж передбачалося.

Перспективи: думки розділилися

Думки інвесторів американського фондового ринку щодо перспектив економіки розділилися.

Одні налаштовані максимально оптимістично й очікують зростання вартості цінних паперів. Їхні "бичачі" погляди ґрунтуються на тому, що Федеральна резервна система продовжить підтримувати акції, і на припущеннях, що економічні збитки від коронавірусу будуть неруйнівними.

Аналітики Morgan Stanley вважають, що прийшов час збільшувати ризикові вкладення і поступово повертатися на ринки. Вивчивши минулі рецесії і мінімуми котирувань, американський банк припустив, що зараз на ринках формується "дно".

Інші інвестори зберігають обережність.

Співзасновник Oaktree Capital Group Говард Маркс очікує, що ціни на активи продовжать знижуватися, а Джеффрі Гундлах з DoubleLine Capital каже, що мінімуми, до яких акції США опускалися в березні, швидше за все, будуть пробиті вниз у квітні.

"Нинішній цикл гірший за попередні. Низькі і навіть негативні прибутковості багатьох активів в останні роки призвели до "перегонів за прибутковістю". Багато учасників ринку зосередилися на неліквідних активах на кшталт прямих інвестицій в приватні компанії та високоризикових корпоративних облігацій", — зазначають в Saxo Bank.

 
Удар по попиту та пропозиції, завданий коронавірусом та ціновою війною на нафтовому ринку, загрожує підірвати світовий інвестиційний клімат

Фондовий ринок США як головний термометр

За розрахунками стратегів Saxo Bank, якщо ситуація розвиватиметься за найгіршим сценарієм, індекс S&P 500 може опуститися до 1 600 пунктів з 2 630,5 пункту 6 квітня.

indeks_sp_500

Співзасновник Oaktree Capital Group Говард Маркс також вважає, що ціни на активи можуть продовжити падіння, оскільки діапазон негативних наслідків пандемії коронавірусу набагато ширший, ніж під час світової фінансової кризи 2008 року.

За словами Гундлаха з DoubleLine Capital, індекс S&P 500 у квітні може опуститися до нових мінімумів, оскільки інвесторів продовжить турбувати економічна невизначеність.

"Думаю, ми зіткнемося з чимось на зразок панічних настроїв у квітні. У майбутньому ситуація зміниться на краще, але це не буде V-подібний стрибок до рівнів січня 2020 року", — вважає Гундлах.

Експерти зазначають, що негативний сценарій передбачає зростання випадків зараження і летальних випадків від COVID-19, втрату робочих місць і збитки компаній, а також збільшення кількості дефолтів.

Врятувати ситуацію можуть пенсійні та інші інвестиційні фонди, вважають в JPMorgan Chase&Co. Ці фонди можуть перекласти мільярди доларів з боргових облігацій в акції, щоб компенсувати історичне падіння паперів.

Однак будь-яке поліпшення настроїв у зв'язку із зростанням акцій може швидко випаруватися в міру того, як інвестори будуть аналізувати потік макроекономічних даних із США, які напевно будуть похмурими після припинення економічної активності.

Своєю чергою, укріплення долара додатково стримує зростання економіки США, завдаючи удару по мультинаціональним компаніям.

Китай перехворів і почав відновлюватися

Експерти Saxo Bank зазначають: зниження рівня страху настане тоді, коли весь світ пройде через те, що пройшов Китай в січні-лютому.

"Китай першим вступив в період економічного спаду. Передбачається, що за перший квартал падіння ВВП країни може становити 10-20%. Парадокс в тому, що економічне зростання Китаю в другому кварталі, ймовірно, буде прискорюватися, тоді як в іншому світі сповільниться", — каже Кай Ван-Петерсен, який відповідає за макроекономічні стратегії в Saxo Bank.

 

Сфера послуг в Китаї поступово відновлюється: відкриваються ресторанні мережі, деякі провінції повідомляють про повернення до нормального життя.

Більшій частині Азії посилення економічного зростання в Китаї піде на користь з урахуванням високих обсягів взаємної торгівлі між КНР і країнами регіону.

Погані новини для Китаю — зменшення попиту з боку більшості країн світу, які купують китайську продукцію.

Решта світу

Масовий запуск друкарських верстатів провідними центробанками світу покликаний допомогти світу пережити кризу, але ризикує погіршити ситуацію для країн, що розвиваються, попереджають економісти.

Зниження процентних ставок призводить до такого падіння реальних ставок, що вони навіть не компенсують рівня інфляції. Це дає іноземним фондам додатковий привід до виведення коштів.

Крім того, збільшення бюджетних витрат у США, ЄС та Китаї може посилити пов'язані з фінансуванням ризики, підвищуючи ймовірність зниження кредитних рейтингів emerging markets і звернення за міжнародною фінансовою допомогою.

"Крім проблем, пов'язаних з обвалом цін на сировину, перебоями в ланцюжках поставок і в торгівлі, ринки, що розвиваються, стикаються ще й з першопричиною всіх раптових припинень припливу капіталу", — заявив економіст Каліфорнійського університету в Берклі Баррі Ейхенгрін.

За 70 днів з 21 січня нерезиденти вивели з країн EM, до яких належить Україна, портфельні інвестиції на 92,5 млрд дол, свідчать дані Інституту міжнародних фінансів.

Виведення коштів за аналогічний термін під час трьох попередніх кризових періодів не перевищував 25 млрд дол.

 

Не дивно, що низка провідних світових інвесторів та стратегів, у тому числі Goldman Sachs, JPMorgan Chase та Franklin Templeton, рекомендують клієнтам утриматися від придбання активів на падінні. Вони побоюються, що коронавірус може розорити Індію, ПАР та Бразилію, де епідемія тільки починає поширюватися.

"Ринки не враховують, що катастрофічна рецесія буде супроводжуватися масовими дефолтами", — наголошує економіст Гарвардського університету Рікардо Хаусманн.

Чому такі різні прогнози щодо України

Згідно з оновленим макропрогнозом уряду, рівень інфляції зросте до 11,6%, а ВВП впаде на 4,8%. У першій версії "кризового" прогнозу йшлося про інфляцію на рівні 8,7%, а падіння ВВП очікувалося на рівні 3,9%.

Середньорічний курс гривні повинен знизитися з 27 грн за дол до 29,5 грн за дол.

Національний банк свій прогноз ще готує і представить його у квітні.

Члени правління НБУ кажуть, що зараз складання макроекономічних показників на короткострокову перспективу — це як "пальцем в небо". Ніхто не знає, коли закінчиться карантин і якими будуть наслідки тривалого простою української економіки.

На самому початку запровадження карантину, коли ситуація в економіці виглядала не так погано, заступниця голови Офісу президента Юлія Ковалів заявила, що за оптимістичного сценарію ВВП України впаде на 5%. Тоді заява вразила своєю відвертістю, адже мало хто з владної верхівки готовий озвучувати неприємні прогнози суспільству.

Невдячну справу прогнозування взяли на себе інвестиційні компанії. Базовий сценарій інвесткомпанії Dragon Capital передбачає скорочення ВВП у 2020 році на 4% і девальвацію національної валюти до 30 грн за дол.

Керівник компанії Томаш Фіала попереджає, що в разі продовження карантину до червня-липня ВВП може впасти на 9%, як у 2015 році, а курс національної валюти знизиться до 35 грн за дол.

Згідно з макропрогнозом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, ВВП України може скоротитися на 5,9%, дефіцит поточного рахунку сягне 4% ВВП або 5,6 млрд дол, а курс національної валюти становитиме 29,7 грн за дол.

"Споживча інфляція зросте лише до 7,5% в грудні, оскільки слабкий попит обмежить вплив більш високих інфляційних очікувань і знецінення гривні", — вважають експерти.

Реклама: