Ліміт на посилки: наскільки подорожчає закордонний шопінг і коли чекати "22 євро"

Ліміт на посилки: наскільки подорожчає закордонний шопінг і коли чекати "22 євро"

Четвер, 8 листопада 2018, 07:31 -
www.abcnewstransilvania.ro
Уряд хоче оподатковувати посилки українців вартістю до 100 євро. Чи подорожчають закордонні покупки і чому Кабмін посилює вимоги?

Міністерство фінансів з 1 липня 2019 року хоче почати оподатковувати посилки українців вартістю понад 100 євро. Законопроект Кабінету міністрів з такою пропозицією 5 листопада був зареєстрований у Верховній Раді.

Уже через день парламентський комітет з питань податкової та митної політики без істотних зауважень рекомендував внести до порядку денного законопроект про зниження ліміту на посилки із 150 євро до 100 євро.

Наскільки подорожчають закордонні покупки, якщо депутати підтримають законопроект, і чому уряд та президент щороку посилюють оподаткування посилок?

Як зараз і як може бути

Зараз громадянин України може без сплати податків отримати на своє ім'я необмежену кількість посилок митною вартістю до 150 євро кожна. Якщо митна вартість товару в посилці перевищує 150 євро, одержувач платить ПДВ 20% і мито 10%, але тільки із суми перевищення.

Реклама:

Як це працює зараз і як усе зміниться в разі ухвалення законопроекту?

Наприклад, українець купив через американський інтернет-магазин Nike кросівки Air Jordan 5 Retro за 165 євро (190 дол).

При надходженні на кордон України посилку затримають співробітники Державної фіскальної служби. Вони надішлють покупцеві повідомлення, що потрібно заплатити податок і мито. Їх треба платити з різниці між ціною товару (165 євро) і митним лімітом (150 євро), тобто з 15 євро.

Спочатку рахується мито 10% — 1,5 євро. Потім — ПДВ 20%: сума різниці і мита (15 + 1,5) * 0,2 = 3,3 євро. В результаті покупець заплатить до бюджету 4,8 євро податків.

Сума може бути трохи більшою, бо митниця, швидше за все, додасть вартість пересилки до митної вартості. Така ймовірність особливо велика, якщо ціна пересилки вказана на самій посилці.

Наприклад, вартість доставки кросівок з інтернет-магазину США в Україну через сервіс Nova Poshta Shopping становитиме 10,7 дол або 9,3 євро. У такому випадку загальна сума податків з покупки буде становити 7,8 євро, а загальна вартість кросівок без урахування доставки дорівнюватиме 172,8 євро.

Якщо ж буде ухвалений законопроект Мінфіну, ліміт знизиться із 150 євро до 100 євро. У такому випадку за ті ж кросівки доведеться заплатити 23,8 євро податків, тобто утричі більше. При цьому загальна вартість кросівок без урахування доставки становитиме 188,8 євро.

Якщо ліміт встановлять на рівні 22 євро, як спочатку планував Мінфін, то сума податків з цих кросівок і вартість доставки сягне 48,7 євро, а загальна вартість кросівок становитиме 210,8 євро.

 

Ліміти на посилки не переможуть контрабанду

Мінфін і ДФС поки не прокоментували законопроект про зниження ліміту на посилки із 150 євро до 100 євро. У проекті цей захід обґрунтовується так: "З метою забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2019 році".

У той же час громадськість та лідери думок украй негативно відгукуються про обмеження. На сайті президента України 31 жовтня 2018 року з'явилася петиція "Не допустити оподаткування посилок фізичних осіб вартістю понад 22 євро додатковими податками". За тиждень вона набрала 13,5 тис підписів з 25 тис необхідних.

Негативну оцінку обмеженню дав гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський.

"Моя особиста позиція як громадянина України, а не керівника "Укрпошти": якщо в Україні не подолана контрабанда на рівні 150 євро, то не може йти мова про 22 євро", — заявив він.

"Що сталося в Білорусі, коли впровадили "22 євро"? Надходження до бюджету зменшилися. Одне з наших найприбутковіших відділень розташоване в Луцьку. Шановні білоруси замовляють всі свої товари туди і приїжджають їх забирати. Не варто це повторювати.

Так, в Європейському Союзі ліміт 22 євро, але не забуваймо, що Європейський Союз — це 500 млн громадян. Це єдиний ринок. Коли ви надсилаєте з Італії до Франції, то там нема обмежень. Треба визначитися, кого захищаємо: відомих виробників українських мобільних телефонів? Напевно, ні. Мусять бути економічні розрахунки", — додав глава "Укрпошти".

Є й інший міжнародний досвід.

У США в 2016 році збільшили суму митного ліміту з 200 дол до 600 дол.

У Канаді підрахували, що на оформлення посилок вартістю 20-80 дол (в Канаді ліміт 20 дол) уряд витрачає 160 млн дол, тоді як надходження від таких відправлень становлять всього 40 млн дол.

Засновник інтернет-магазину "Розетка" Владислав Чечоткін порівнює нововведення з "гетто для покупців".

"Тепер тема заборони обговорюється "під ковдрою" і пошепки, щоб проскочити перед Новим роком в метушні. І тема вже майже пройшла. Майже напевно з нового року заживемо по-новому. В гетто для покупців", — написав він.

Журналіст 1+1 media Євген Плинський, відомий своєю боротьбою з контрабандою товарів в Україну, вважає, що зниження ліміту ніяк не вирішить проблему контрабанди.

"Якщо цей законопроект і народиться, то він вдарить лише по добропорядному покупцеві, який не розуміє, за що страждає. З реальною контрабандою ніхто боротися не хоче. У ДФС і на митниці відкрито саботується створення системи боротьби з посилковою контрабандою", — написав він .

22 євро

Закон про ліміт 100 євро з'явився через кілька днів після поширення в мережі чуток про намір Мінфіну встановити ліміт на посилки в розмірі 22 євро.

Багато хто каже, що автори законопроекту навмисно поширили чутку про 22 євро, аби громадськість легше сприйняла зниження ліміту із 150 євро до 100 євро.

У пояснювальній записці до законопроекту в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова пише, що знизити ліміт на посилки потрібно "з метою забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2019 році".

Рік тому з аналогічною аргументацією глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна внесла в парламент законопроект про ліміт на три посилки на місяць. 31 грудня 2017 року Петро Порошенко підписав цей закон. Ліміт на три посилки повинен набути чинності 1 січня 2019 року.

Читайте також
Петля на шиях покупців та імпорту
По три в одні руки. Чому парламент ввів ліміт на посилки і як це буде працювати
Митний ліміт до 22 євро за посилку: вбити "тінь" чи поховати конкуренцію

Спроби посилити оподаткування зарубіжних посилок українців робляться щороку.

Так, восени 2016 року Асоціація підприємств інформаційних технологій (АПІТ) запропонувала Міністерству фінансів оподатковувати посилки вартістю понад 22 євро.

В асоціації заявили, що закон "перекриє канал тіньового імпорту товарних партій і стимулюватиме сумлінних імпортерів".

Однак шквал критики з боку громадськості поховав цю ідею.

Ще раніше, 1 квітня 2014 року, набув чинності закон про зниження безподаткового ліміту на посилки з 300 євро до 150 євро. Урядовий законопроект №4576 називався "Про запобігання фінансовій катастрофі і створення передумов для економічного зростання в Україні".

Тобто уряд йде до того, щоб встановити безподатковий ліміт на закордонні посилки в розмірі 22 євро. Ймовірно, до цього ліміту Україна прийде в найближчі два-три роки.

Що купують українці в закордонних інтернет-магазинах

За даними компанії GfK, в Україні стрімко зростає кількість людей, які купують товари в закордонних інтернет-магазинах.

У 2012 році таких було 18% серед усіх українських інтернет-шоперів, у 2016 році — 38%, у 2017 році — 43%. У 2016 році українці в середньому отримували по десять посилок із зарубіжних інтернет-магазинів, у 2017 році — по тринадцять.

За кордоном в основному купують смартфони, планшети, аксесуари для електроніки та одяг. 65% покупок припадає на AliExpress, 6% — на eBay, 5% — на Amazon. При цьому середня ціна замовлення у 2017 році становила 40 євро, а максимальна середня ціна — 59 євро.

Українські поштові оператори підтверджують зростання попиту на закордонний шопінг. За 2017 рік "Нова пошта інтернешнл" організувала українцям доставку товарів на 20,5 млн дол. Це в десять разів більше, ніж у 2016 році.

"Укрпошта" у 2017 році порівняно з попереднім роком збільшила обсяги міжнародних операцій на 34,5% і доставила майже 6 млн кг експортних та імпортних відправлень.

У першому півріччі 2018 року кількість замовлень на доставку покупок із зарубіжних інтернет-магазинів за допомогою сервісу Nova Poshta Shopping виросла в 2,5 разу порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Про це повідомила директор департаменту маркетингу компанії "Нова пошта" Ірина Холод.

Більшість клієнтів сервісу отоварюється в eBay, Amazon, 6pm, Carter's, Victoria's Secret, Gap, Walmart, Sephora, Michael Kors та H&M.

Реклама: