"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відпочинок в Туреччині. Як використати девальвацію ліри

Відпочинок в Туреччині. Як використати девальвацію ліри

П'ятниця, 24 серпня 2018, 12:50 -
www.tohaitrieu.net
Найближчим часом українським туристам з валютою буде вигідно купувати турецьку продукцію та подорожувати Туреччиною.

Туреччина переживає одну з найбільших в історії девальвацію національної валюти. У серпні курс турецької ліри до долара США впав на 28%, а з початку 2018 року — на 40%.

На початку року 1 долар коштував 3,79 ліри, у серпні показник сягнув 6,79 ліри. Наразі курс ліри становить 6,11 ліри за долар і постійно змінюється.

Хоча для міжнародної торгівлі турецька криза не віщує нічого хорошого, у споживчому сегменті прогнозують більш привабливу для українських туристів ситуацію. Найближчим часом в Туреччину з валютою буде дешево і вигідно подорожувати.

Правда, не варто сподіватися, що це матиме вплив на вартість туристичних путівок. Контракти на поточний сезон між українськими туроператорами та турецькими готельєрами сформовані в доларах і євро.

Реклама:

Разом з тим не весь бюджет відпочинку — це суто путівка. Чимало українських туристів купують їжу, одяг, відвідують музеї — як на самих курортах, так і в некурортних турецьких містах.

"Поки що для Українців турецькі ціни досить привабливі, якщо не буде значної девальвації гривні", — зауважує експерт Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран.

За його словами, Туреччина стала зараз раєм не тільки для українців, а в першу чергу для покупців з "нафтових" країн — Саудівської Аравії, Кувейту, Оману, та інших — оскільки їх валюти прив’язані до долара.

Дійсно, якщо подорожувати Туреччиною без прив’язки до туроператора, то різниця у співвідношення ліри до долара буде відчутною.

Минулого року 100 доларів в Туреччині коштували 350 лір, 31 липня, до початку чергового загострення у Туреччині ціна сягнула 548 лір за 100 доларів, а сьогодні їх ціна — 611 лір.

На чому можна зекономити

Продукти харчування

Для туриста з валютою падіння ліри буде відчутним при купівлі продуктів харчування. На різниці у звичайному турецькому супермаркеті можна придбати майже цілий продуктовий кошик.

Так молоко коштує в середньому 8–20 лір, що відповідає 1 -2,5$, курка 5–30 лір (1– 5$), яйця 6–13 лір (1–2$), та печиво — в середньому до 1 ліри. 

 
 
 
 

Екскурсії

Залежно від виду екскурсії, турист також може зекономити на відпочинку. Так, відвідуючи музеї Туреччини, завдяки девальвації, за ті самі долари турист може собі дозволити не одну, а дві екскурсії.

Для прикладу, відвідати Софійський собор у Стамбулі коштує 40 лір, так само як і вхід до палацу "Топкапи". А деякі музеї Туреччини взагалі безкоштовні. 

5
Софіївський собор, Стамбул

 
Палац "Топкапи", Стамбул

Оренда авто

Орендувати машину в Туреччині завжди було не дешево, але через девальвацію ліри турист зможе непогано зекономити на бензині.

Так оренда машини середнього класу на добу коштує 200–300 лір (30–50$ ), а бензин обійдеться у 3–7 (0,5-1,1$) лір за літр.

7
 

Таким чином, за новими цінами турист може собі дозволити більше бензину, ніж на початку літа.

Для порівняння, в Україні орендувати машину середнього класу коштуватиме від 40$ за добу, а середня ціна на бензин 30 грн за літр, що відповідає верхнім цінам в Туреччині.

Житло

Орендувати житло у місцевих жителів також можна буде дешевше. У столиці найнижчі ціни на житло (хостел або кімната у власника) коштують 15-20 лір за добу (2,5–3$), а в курортних містах, таких як Анкара або Анталія, від 20-35 лір та вище.

9
10
 

Для прикладу, в Києві найдешевше житло за добу обійдеться приблизно у 200 грн надобу, а в Одесі — від 200 грн на добу.

Замість висновку

Якщо, подорожуючи містами Туреччини, орієнтуватись на ціни у доларах, український турист дійсно може собі дозволити більше, ніж до початку фінансової кризи в країні. Особливо, якщо порівнювати все з минулорічними цінами.

Проте така різниця буде трохи меншою, якщо перевести турецькі ціни в українські гривні. Загалом, так буде не завжди.

"Дійсно, на якийсь час українські туристи зможуть дозволити собі більше в Туреччині. Але ринок, скоріше за все, виправиться через невеликий проміжок часу, тим більше, що частину цін для туристів в Туреччині від початку формують та називають в доларах", — коментує ситуацію заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

Реклама: