Олександр Рєпкін - "Енергія водню – енергетична та геополітична незалежність для України"
PROMOTED

Олександр Рєпкін - "Енергія водню – енергетична та геополітична незалежність для України"

Середа, 13 червня 2018, 18:00 -
17 травня Олександр Рєпкін, Президент Енергетичної Асоціації "Українська воднева рада", та Андрій Конеченков, голова Правління Української вітроенергетичної асоціації, об’єднали провідних українських та світових фахівців у галузі відновлюваної енергетики на Першому Міжнародному Форумі "Вітер та Водень".

Головною темою заходу, який пройшов у КВЦ "ПАРКОВИЙ", було обговорення сучасних перспектив та тенденцій використання зелених джерел енергії.

У Форумі брали участь делегати з 16 країн світу, представники українського енергетичного бізнесу, асоціацій та органів виконавчої влади. Всього до дискусії долучилось понад 350 гостей.

Сектор відновлюваної енергетики в Україні розвивається швидкими темпами. Це стало можливим завдяки вдосконаленню законодавчої бази та введенню зелених тарифів для ефективного використання енергії сонця та вітру в національній енергосистемі. Однак світові тенденції демонструють потужні можливості використання інших джерел відновлюваної енергії. Йдеться про невичерпний потенціал водню (Н2) як енергетичного ресурсу в економіках провідних технологічних країн світу.

Запаси водню  на планеті невичерпні, легкодоступні та поновлювані. Це усуває витрати на пошук і розробку родовищ. Основне "родовище" -  це вода, розкладання молекул якої дає чистий водень.

Реклама:

Енергетичною перевагою водню є його ефективність, що на 30-40% вище у порівнянні із традиційними вуглеводнями (похідні нафти, природний газ). Потужні енергетичні властивості Н2 дозволяють конкурувати з традиційними енергоносіями. Однак головна перевага водню - це його екологічність. Результатом генерації Н2 є звичайна вода, яку можна використовувати для приготування їжі.

США, Канада, Японія, Китай  та країни Євросоюзу понад 30 років освоюють безмежний потенціал водневої енергії. Сьогодні технологічні можливості дозволяють використовувати Н2 не лише в транспортній галузі, а й забезпечувати збалансоване енергопостачання із відновлюваних джерел навіть міським кварталам (Канада, місто Норс Бей).

Олександр Рєпкін, оголошуючи головну мету Форуму, підкреслив важливість продемонструвати українській спільноті перспективність використання водневих технологій в економіці. "Для України сьогодні стратегічно необхідно розглядати водневі технології як інструмент для досягнення енергонезалежності та збереження довкілля".

На Форумі обговоренню енергетичного потенціалу водневої енергетики була присвячена секція "Можливості технологій виробництва та використання водню". Організатор та модератор Форуму Олександр Рєпкін, український бізнесмен та інвестор у відновлювану енергетику, провів першу в Україні дискусію щодо водневого потенціалу країни.

В обговоренні взяли участь провідні європейські фахівці водневої галузі. Під час своїх виступів вони презентували проекти, які сьогодні працюють у їхніх країнах.

 

Софі Ліон, старший консультант Element Energy Limited, розповіла про проект ZEFER та продемонструвала переваги водневого автотранспорту для використання в муніципальних та приватних цілях: "Водень не має побічних продуктів горіння. Тому відсутні викиди шкідливих газоподібних сполук. Як наслідок, знижується забруднення навколишнього середовища. Якщо запровадити практичний метод зберігання водню, то вартість паливних елементів знижується і вони стають економічно конкурентними в порівнянні з автомобілями на гібридних паливних елементах або звичайних двигунах. У Лондоні в даний час експлуатується більше 8 000 автобусів з двигунами внутрішнього згоряння, що працюють на водні".

Вона наголосила, що впровадження водневих технологій - це тривалий процес, який займає кілька років. І сьогодні перед фахівцями відновлюваної енергетики стоїть завдання пояснити урядам, бізнесу та населенню необхідність переходу на відновлювані джерела енергії, які є не тільки безпечними з точки зору екології, а й більш ефективними у порівнянні із традиційними джерелами енергії.

Карін Стеглік, Директор та член правління Czech Hygrogen Technology Platform, організатор World Hydrogen Technology Convention розповіла про зустрічі, які вже проведені із представниками відновлюваної енергетики України.

"Сьогодні розпочато вивчення можливостей впровадження водневих проектів в Україні. Спочатку ми маємо оцінити наявний водневий потенціал України. І тільки після оцінки ефективності можна буде говорити про перспективи впровадження водневих проектів в Україні. Сподіваюсь, що в найближчому майбутньому ми приступимо до співпраці", - сказала вона.

Пані Стеглік запросила Олександра Рєпкіна та всіх учасників дискусії продовжити обговорення питань водневої енергетики, визначені на Форумі, на щорічній конференції HydrogenDays, яка пройде в Празі  13 червня 2018 року: "Мені дуже приємно запросити вас на 9-ту міжнародну конференцію "Дні Водню 2018" з питань водневих технологій та їх застосування. Прага традиційно об’єднує найкращих фахівців з водневих технологій та створює міст з різними регіонами Європи та світом".

Дарія Берндт, директор з продажу компанії HEXAGON xperion (світовий лідер з виробництва композитних балонів високого тиску для зберігання та транспортування газоподібних сполук, зокрема, водню) під час свого виступу відзначила високий рівень розвитку відновлюваного сектору енергетики в Україні.

"Одна із світових проблем виробництва енергії із відновлювальних джерел - це її надлишковість. Ми маємо практичні рішення для вирішення цього питання. Наші системи дають змогу запасати надлишки виробленої енергії. Наприклад, енергію вітру можна перетворювати у водень та в подальшому зберігати під високим тиском в наших балонах".

Вона наголосила, що сьогодні компанія HEXAGON xperion розробила та ефективно використовує  безпечні та ефективні технології зберігання водню для подальшого його використання, зокрема, в транспортній галузі.

Девід Харт, провідний експерт у сфері водневих досліджень, Директор E4TECH, відзначив високі перспективи та можливості впровадження водневих технологій в Україні. "Водневі зміни в енергетиці мають проходити поступово. І діюча енергетична система має підтримувати та сприяти цьому процесу".

Розповідаючи про свою співпрацю із урядами провідних країн та світовими корпораціями Девід Харт сказав: "Ми маємо пояснити, чому вигідно використовувати відновлювані джерела енергії порівняно з вуглецевими джерелами. Я допомагаю розробляти бізнес-плани та надаю консультації з цих питань. І можу сказати, ми готові до співпраці з українськими компаніями. Однак спочатку необхідно провести аналіз ринку. І вже після цього спільними зусиллями впроваджувати нові технології у сфері відновлюваної енергетики, зокрема водневі проекти".

Девід Харт наголосив на необхідності створення відповідної законодавчої та інституційної бази: "Як тільки будуть створені передумови для входу інвесторів на ринок водневої енергетики, Європа підтримає починання українських компаній у цьому напрямку".

В'ячеслав Згоннік, Генеральний Директор Natural Hydrogen Energy LLC, презентував на Форумі технології видобутку водню із природних джерел. Він відзначив, що значні родовища існують в Україні, і сьогодні  NH2E спільно з Інститутом геології розпочали вивчення таких джерел в Київській області. Щодо переваг водневої енергетики над іншими відновлюваними джерелами він відзначив: "Не можна говорити, що водень конкурує із енергією вітру чи сонця. Він співпрацює з нею".

Організатори Форуму "Вітер і Водень" наголосили на щорічному форматі проведення заходу і постановили проводити його в Україні кожної весни.

Дискусію щодо наявних альтернативних енергоносіїв та технологій було продовжено 18 травня у Національній академії наук України та у Київському політехнічному інституті імені І. Сікорського у рамках науково-практичної конференції "Відновлювана та Воднева Енергетика 2018". Провідні українські науковці та молоді фахівці заслухали доповіді учасників про потенціал зеленої енергії в українській енергосистемі.

Олександр Рєпкін, Президент "УКРАЇНСЬКОЇ ВОДНЕВОЇ РАДИ", наголосив на необхідності створення нової енергетичної культури та заохоченні молодих вчених працювати над розробками у галузі відновлюваної енергетики.

Він заявив про намір підтримувати молодих фахівців та інвестувати у найкращі водневі проекти. "Сьогодні перед нами стоїть завдання сформувати в Україні не тільки наукову інфраструктуру, а й пояснити споживачам економічні та екологічні переваги використання водневих технологій".

Реклама: