Олександр Рєпкін: "Воднева енергетика – міжнародний діалог та інвестиції у майбутнє України"
PROMOTED

Олександр Рєпкін: "Воднева енергетика – міжнародний діалог та інвестиції у майбутнє України"

Четвер, 31 травня 2018, 13:00 -
17 травня 2018 року в Києві відбувся ПЕРШИЙ МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ "ВІТЕР та ВОДЕНЬ" (International New Energy Forum "WIND and HYDROGEN"), який зібрав понад 350 учасників та об'єднав кращих фахівців та експертів з відновлюваної енергетики з 16 країн світу, серед яких Франція, Данія, Швеція, Великобританія, Норвегія, Чехія, Польща, Болгарія, Сполучені Штати Америки.

До дискусії щодо впровадження в Україні сучасних екологічних рішень в сфері енергетики були запрошені представники міжнародних асоціацій, парламенту, органів виконавчої влади, інвестори у відновлювану енергетику, виробники сучасного обладнання та засновники вітчизняного "зеленого" бізнесу.

Головні теми, які обговорювались на форумі, - це державна підтримка бізнесу у галузі відновлюваних джерел енергії, технологічні можливості виробництва та використання водню, впровадження вітроенергетичних проектів в Україні, сучасні технології виробництва обладнання для вітростанцій та переваги залучення інвестицій у сектор відновлюваної енергетики.

 

Форум спільно організували Олександр Рєпкін, Президент та засновник Енергетичної Асоціація "УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА" та Андрій Конеченков, Голова Правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА).

Олександр Рєпкін, Генеральний партнер та ініціатор проведення Форуму, Голова наглядової ради енергетичної компанії "TOKMAK SOLAR ENERGY", яка реалізувала будівництво чотирьох сонячних станцій на Сході України, сказав: "Головна мета форуму - популяризація знань та залучення широкого кола фахівців до першого діалогу щодо технологічних можливостей використання водню як в енергетичному комплексі держави, так і в приватному житті громадянина. З початку 2017 року країни та світові корпорації почали створювати водневу спільноту, впроваджувати новітню технічну революцію. І більшість з таких країн приймають доктрини розбудови не просто водневої енергетики, а водневої економіки. Вважаю, що саме водень стане потужним поштовхом до третьої індустріальної революції".

Реклама:

Він також наголосив, що Форум стане щорічним заходом. І наступного року в Україні представлять практичні розробки та промислові зразки із застосуванням водневих технологій.

Андрій Конеченков, співорганізатор Форуму, провідний фахівець з відновлюваної енергетики, зокрема вітроенергетики, та віце-президент Всесвітньої Вітроенергетичної Асоціації, наголосив, що Україні необхідно впроваджувати нові рішення для забезпечення енергонезалежності: "Україна залежить від постачання таких енергоносіїв як нафта, природний газ. Ситуація на Донбасі продемонструвала необхідність впровадження новітніх технологічних рішень, щоб уникнути боротьби за енергоресурси та забезпечити енергонезалежність від традиційних джерел.

Водень – енергетично чисте джерело, але його виробництво потребує додаткової енергії. Тому доцільно використовувати такі відновлювані джерела як вітер, вода та сонце для генерації водню. Натомість водень допоможе збалансувати вітроводневу енергію та забезпечити постійне безперервне енергопостачання.

Прикладів економічної доцільності альтернативної електроенергії досить багато, але головне - відновлювані джерела енергії безпечні для людини".

Іван Плачков, Голова Ради ГС "Всеукраїнська енергетична асамблея" та заслужений енергетик України, міністр енергетики 1999, 2005-2006 років, підкреслив: "Головне завдання для енергетичного комплексу України сьогодні - енергонезалежність та євроінтеграція. Впровадження нових технологічних рішень, розвиток відновлюваних джерел повинні гармонійно долучитися та балансувати наявну енергосистему, яка забезпечує роботу усього промислового комплексу України. Держава повинна на законодавчому рівні підтримувати сучасні стратегії розвитку відновлюваної енергетики, а всі сумісні дії повинні бути спрямовані на задоволення потреб споживача".

Сергій Савчук, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, подякував організаторам і представникам уряду за кооперацію у переході до відновлюваної енергетики та зауважив, що питання розвитку відновлюваних джерел енергії та енергозбереження - одне з ключових у всьому макроекономічному процесі: "Сьогодні законодавчі ініціативи пришвидшили розвиток відновлюваної енергетики в Україні. Завданням є створити на законодавчому рівні такі умови, за яких інвестор отримає гарантії повернення своїх інвестицій у "зелені" проекти, а споживачам буде вигідно переходити на альтернативні "чисті" джерела енергії.

Водень - це новий вид енергії, який стрімко розвивається в світі. Ми впевнені, що ця технологія буде імплементована в сучасний енергокомплекс України".

Бен Вікерс, представник компанії Bloomberg New Energy Finance, яка досліджує інвестиційний клімат в різних регіонах світу в енергетичній галузі. У своїй промові підкреслив важливість вирішення проблем балансуючих потужностей у складі наявних енергосистем та прокоментував розвиток альтернативних відновлюваних джерел енергії у світі: "За умови спільної кооперації уряду, інвесторів і бізнесу та створення прозорих відношень і відвертого діалогу, Україна має всі шанси долучитися до провідних країн з альтернативної енергетики".

Родіон Морозов, Керівник відділу енергетичних проектів ПАТ "Укргазбанк", привітав початок зростання сектору відновлюваної енергетики після майже дворічної стагнації. "Зростання банківських інвестицій у галузь свідчить про початок відновлення галузі", - сказав він та підтримав організаторів Форуму у рішенні створити платформу, яка об’єднає представників зеленого сектору енергетики з інвесторами, державними діячами та фінансовими організаціями задля конструктивного діалогу у вирішенні наявних проблем в енергетиці.

Вікторія Керельска, Радник з координації дій європейської вітроенергетичної асоціації WindEurope, зауважила: "Особисто я закликаю до створення відвертого діалогу. Можливість познайомитись з досвідом реалізації сучасних проектів із використання відновлюваних джерел енергії в країнах Європи, законодавчою базою та дослідити вже наявні успіхи та помилки - правильні засади задля планування подальшої стратегії та адаптації законодавчої енергетичної бази до потреб України".

 

Олександр Домбровський, Голова Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, наголосив на важливості Форуму як можливості "дивитись далеко за горизонти у майбутнє енергонезалежності країни та євроінтеграції" та відзначив зростаючий попит на електроенергію, збільшення нових "зелених" об’єктів у світі та необхідність України долучатись до сучасних світових тенденцій. Зокрема до реалізації водневих проектів, над якими сьогодні працюють провідні промислові корпорації розвинених держав.

 

Софі Ліон, Головний консультант ELEMENT ENERGY, координатор проекту ZEFER, продемонструвала переваги водневого автотранспорту в транспортній інфраструктурі міст та збереженні навколишнього середовища. Проект ZEFER популяризує екологічно чистий транспорт на водневих батареях. Такі авто вже працюють у поліцейських відділках Англії та Франції.

Дарія Берндт, директор з продажу Центральної та Східної Європи норвезької компанії HEXAGONXPERION, продемонструвала наявні кейси зберігання та транспортування водню. Вона наголосила, що основними факторами для успішного впровадження водневих рішень для будь якої країни є "розгалуджена інфраструктура, готовність до витрат для переходу на водень, законодавча база та прийняття споживачів".

Карін Стеглік, Директор Czech Hydrogen Technology Platform, зазначила, що в Чехії питання впровадження водневих технологій є частиною національної стратегії розвитку. "Основними напрямками використання водню є транспортна галузь та балансування наявних енергетичних потужностей", - сказала вона.

Девід Харт, Директор E4TECH, під час свого виступу наголосив, що великі промислові корпорації сьогодні дивляться у майбутнє, в якому водень все частіше стає частиною корпоративної та державної стратегії.

Учасники Форуму зазначили, що питання, які обговорювались, мають значення не лише для розвитку енергетичної галузі та забезпечення енергонезалежності України, але для координації спільних дій у створенні екологічно безпечного майбутнього. Досягти цього можна шляхом поєднання потужної вітрової, сонячної та водневої енергетики.

Реклама:
504 error