Заробити і не втратити: лайфхак для тих, хто їде працювати за кордон
PROMOTED

Заробити і не втратити: лайфхак для тих, хто їде працювати за кордон

Вівторок, 1 травня 2018, 10:00 -
Частина 2 - Маленькі секрети великого Мілана: з життя нової італійки.
Італія в останні роки стала однією з найбільш популярних країн Євросоюзу для трудової міграції з України.

Тільки за офіційними даними на Апеннінському півострові сьогодні живе і працює понад 150 тис легальних українських емігрантів, а з урахуванням нелегального потоку ця цифра істотно вище. Левова частка цих людей проживає сьогодні в великих італійських мегаполісах, де найбільш високий попит на роботу: це Неаполь, Мілан, Рим.

Більшість починає свій трудовий шлях в новій країні в сфері обслуговування або догляду за літніми людьми. Згодом емігранти, які мають високий рівень освіти і професійної підготовки, знаходять собі в Італії більш професійне застосування.

Однак і тут бувають винятки, коли вихідці з України відразу отримують престижну і цікаву роботу. Знайомтеся, Оксана, гід однієї з міланських турфірм. В Італію переїхала з Києва - свого рідного міста.

- Оксана, як вийшло, що ви переїхали з Києва в Мілан?

Реклама:

- До переїзду в Італію я дуже часто бувала тут в якості туриста. Пару років тому мені випала нагода переїхати в цю країну. Справа в тому, що в Мілані живе моя давня подруга, яка одружена з власником італійської турфірми.

Одного разу при зустрічі подруга поскаржилася, що їх турфірма зіткнулася з дефіцитом іспаномовних співробітників. "Ти ж володієш іспанським, а про Італію знаєш не менш як досвідчених гідів ", - згадала вона і тут же запропонувала мені роботу. Через пару тижнів, уладнавши всі формальності, я увійшла в офіс міланської турфірми як повноправний співробітник.

- І ось уже два роки ви живете в Мілані. Яке це місто зсередини, поділіться його секретами?

- Живучи в Мілані, в більшій мірі сприймаєш його вже не як туристичне місто, а як один із визнаних європейських центрів моди, бізнесу, фінансів. Саме тому життя тут далеко не дешева. Мілан випереджає навіть столицю Рим по концентрації модно і дорого одягнених чоловіків. Він по праву носить статус столиці чоловічої моди.

Тут не соромляться демонструвати розкіш, успішність, при цьому не порушуючи кордонів смаку. Але ось життя середньостатистичного міланця, що живе далеко від аристократичних кварталів і бутиків дизайнерського одягу, мало відрізняється від життя городянина більшості європейських мегаполісів.

Місця відпочинку - недорогі райони в стороні від туристичних маршрутів

Як і більшість жителів, вільний час в Мілані я намагаюся проводити в стороні від туристичних маршрутів і центрів дорогого шопінгу, цього цілком вистачає на роботі. Як правило, моє дозвілля проходить в районах Корсо Буенос-Айрес і Порта Венеція.

 

Тут багато булочних, кондитерських, невеликих кафе, магазинчиків, офісів фірм, майстерень і tabacchi - тютюнових крамничок, де, крім сигарет, можна купити квитки на громадський транспорт, поштові марки, оплатити послуги, там же можна випити кави, перекусити і дізнатися останні новини. Загалом, це місце зустрічей і відпочинку звичайних міланців, які живуть своїми повсякденними турботами, радощами і невзгодами, успіхами і невдачами.

- Що в цьому такому дорогому місті допомагає вам вести цілком європейський спосіб життя?

- Не дивлячись на зовнішню експресивність і підвищену емоційність, італійці далеко не марнотрати. Вони вміють не тільки заробляти, але і витрачати з розумом. Я навчилася у них жити з упевненістю в завтрашньому дні, навіть якщо зарплата не занадто висока або схильна до сезонності, як у мене. Більш того, в Мілані, як і у всій Італії, існує маса способів мати все необхідне без втрати в якості життя.

Транспорт: абонемент на велосипед вартістю 4,5 євро в день, 9 євро в тиждень або 36 євро на рік

Як і багато рядових міланці, я вважаю за краще пересуватися по місту не в громадському транспорті та таксі, а на велосипеді або пішки. Купивши на сервісі BikeMi абонемент на оренду велосипеда на рік за 36 євро, я отримую можливість дістатися до потрібного місця без пробок і шкоди для довкілля, а паркувальні станції розкидані по всьому Мілану. Це не тільки економічно, але і допомагає підтримувати себе в формі і піднімає життєвий тонус.

Шопінг - мережеві супермаркети і бонусні програми

Продукти харчування й побутові дрібниці в основному я купую в мережі магазинів Esselunga, де будь-який покупець абсолютно безкоштовно може отримати спеціальну бонусну карту, яка дає можливість купувати товари зі знижками або по акціях.

 

З цією картою сезонні продукти, фрукти або овочі я беру набагато дешевше, ніж навіть на ринках, або меркато, як їх прийнято називати в Італії. Також в Мілані представлений добре відомий в Україні Auchan, популярністю користуються супермаркети Coop і Conad.

Онлайн-сервіси для грошових переказів

До того ж, я активний користувач різних онлайн сервісів, які допомагають не тільки економити, але і роблять життя зручнішим і простіше. Наприклад, в високий сезон мій дохід в турфірмі дозволяє відправляти частину заробленого батькам до Києва.

За час в житті в Мілані я випробувала не один варіант грошових переказів в рідну Україну. Почала з самого ризикованого - через наших туристів з Києва, які відвідують Мілан, але швидко відмовилася від нього. По-перше, турпотік з України знизився останнім часом через кризу, а по-друге, сумніви, що гроші в цілості будуть доставлені малознайомими людьми, коштувала мені кількох безсонних ночей.

Перекази з офісів банків відлякують мене необхідністю відкриття рахунку і стоянням у черзі. Спробувала також відправляти через Western Union і PaySend.

Але в підсумку зупинилася на сервісі Moneyto. Цей онлайн-сервіс виявився дуже зручним для мене, як людини, що живе в обнімку з ноутбуком. Сподобалося, що гроші можна відправити з будь-якої з моїх банківських карт VISA або Mastercard через сайт швидко, не встаючи з робочого місця.

 

Приємно, що при виникненні питань співробітники Moneyto завжди готові оперативно відповісти в будь-якому форматі: по телефону, електронної поштою, на сайті або в фейсбуці. Та й комісія за переказ з Італії в Україна цілком безболісна - всього 0,5% від суми.

Ще зручніше цей онлайн-сервіс виявився "на практиці": я відправляю гроші в євро з сайту, вже в цей же день мої батьки в Києві отримують готівку на руки, причому живуть вони недалеко від пункту видачі переказів – відділення Приватбанку, але це далеко не єдиний банк, який здійснює виплату переказів Moneyto.

Виявилося, що перекази можна отримати в більш ніж 8 тис. пунктах виплати по всій Україні, а по всьому світу – в більше 100 тис. пунктах. Що ще важливо для мене, як для фахівця туріндустрії, за допомогою Moneyto з Італії можна відправити гроші в 26 країн.

- Пізнавши на собі всі особливості життя емігранта в Італії, чи зберегли ви любов до цієї країни?

- Так, з часу переїзду в Мілан багато чого змінилося в моєму житті: мені як і раніше подобається Італія, просто я дивлюся на неї трохи іншими очима, ніж раніше. Адже бути туристом і жити в країні - не одне й те саме.

Реклама: