Олександр Рєпкін: Водневий енергофорум "H2U" – безмежні можливості для України

Олександр Рєпкін: Водневий енергофорум "H2U" – безмежні можливості для України

Четвер, 14 грудня 2017, 08:00 -
Вперше в Україні, в травні 2018 року, відбудеться міжнародний "Водневий енергетичний форум "H2U". Ініціатор форуму – добре знаний в енергетичних колах України інвестор у відновлювальну енергетику – Олександр Рєпкін. Він поспілкувався із журналістами про підготовку та  проведення форуму.

Підкажіть, чому саме безмежна енергія водню (H2)?

– Відновлювані джерела енергетики використовують енергію довкілля, не завдаючи шкоди природі, що саме і характеризує відновлювану енергетику як зелену та чисту енергію. Тобто, зрештою, це чиста енергія, без зайвих домішок. Водень (H2) – найрозповсюдженіший хімічний елемент довкілля на землі та в космосі, енергія водню допомагає зіркам сяяти та дарувати сонячне світло, з якого ми отримуємо електричну енергію. Тому саме в рамках форуму ми акцентуємо увагу на майже безмежних первинних ресурсах та можливостях новітніх відновлюваних водневих джерел енергетики. Людство майже вичерпаного ресурси нафти, газу ті вугілля, які вже в наступні 50 років, на думку вчених, можуть скінчитися, спричинивши колосальну світову енергетичну кризу.

За відкритими даними, виробництво нафтопродуктів в Україні за останні 25 років зменшилося у 12 разів та дійшло до історичного мінімуму. Україна втративши контроль над природними запасами вугілля, на тимчасово окупованих територіях, посилила залежність від імпортних первинних енергетичних ресурсів (зокрема, атомне паливо, вугілля, газ). Країні потрібно розуміння того, що використання енергії викопних джерел – це погляд в минуле, адже потрібно розвивати новітні генерації та будувати безмежне майбутнє, яке не обмежене традиційними енергетичними технологіями.

– Воднева енергетика нова для України. Чому саме Київ був обраний місцем проведення форуму?

Реклама:

– Можливість отримання енергії з водню відома вже сотні років. Навіть видатний письменник Жуль Верн писав про можливість отримання енергії з простої води. Вже не перший рік більшість технологічно розвинених країн світу випробовують водневі електричні станції, водневі підводні човні, водневі літаки, будують метрополітени на водню та запускають масове виробництво (Toyota, BMW, Honda, Lexus та інші) автомобілів  на водневих елементах.

Українська економічна енергетична модель виснажена стратегічним субсидіальним проїданням фінансових ресурсів. Енергетична система України потребує реконструкції, наприклад, більш ніж 70% тепло- та енергомереж будувалися ще за часів Радянського Союзу, відповідно до стандартів та потреб того часу. Впровадження водневої технології  прискорить модернізацію мереж та зробить можливим використання водневої енергії як у побутовій енергосистемі, так і в промислових масштабах. Це, відповідно, буде сприяти розвитку реальної, а не політичної енергонезалежності. Україна з її високотехнологічною традицією може почати відновлювати промислові потужності та впроваджувати технології, які дозволять країні посісти лідируючі місця в енергетичній революції та світовій енергетичній системі. Українські вчені вже раніше працювали над водневою енергетикою, тому і зараз, при Інституті відновлюваної енергетики Національної Академії Наук України, вивчають можливості впровадження водневих технологій. Поєднавши світовий досвід, українські розробки та українських інвесторів, ми зможемо зробити крок вперед, крок до повноцінної енергетичної децентралізації та незалежності країни.

Організація водневого форуму "H2U" в Україні є підтримкою світової енергетичної ініціативи організації водневих подій, зокрема New Bloomberg Energy Forum та міжнародного канадського Hydrogen for Sustainable Northern Communities Forum 2017. У цих заходах я брав участь як представник сектора відновлюваної енергетики України. Під час бесіди з колегами на форумі одразу стало зрозумілим, що сонячна електрогенерація – лише початок освоєння енергії сонця. Наступний етап у розвитку відновлюваної енергетики, ближче до сонця, – це водень. Назва форуму "H2U" – Hydrogen To  Ukraine. 

Воднева енергетика – відновлювана енергетика?

– Розуміючи ваше запитання, ми долучаємо до дискусії світове наукове і експертне правове товариство. Воднева енергетика – в першу чергу зелена енергетика, соціально відповідальна перед суспільством та природою. Воднева енергетика належить до відновлюваної, тому що вона використовує відновлювані природні ресурси та енергію довкілля (первинний енергетичний ресурс – вода у взаємодії з енергією сонця, вітру). В дійсності, воднева енергетика – це ще один природний стан води або новий енергетичний кругообіг води в природі: вода – енергія – вода. В процесі завершення циклу отримання енергії води отримують також воду, чисту, яку можна пити та вживати. Відсутність шкідливих викидів – один із головних чинників відновлюваної енергетики. Наприклад, у вересні 2017 року за підтримки Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України, UNESCO, ООН, Академії Наук України та Польщі, а також представників міжнародного бізнесу, було проведено міжнародну науково-практичну конференцію на тему "Відновлювана енергетика та енергоефективність", де водневу енергетику віднесли до відновлюваної на рівні із сонячною та енергією вітру.

Також враховуючи рекомендації світових експертів із Bloomberg New Energy Finance, водневу енергетику потрібно включати до єдиної енергетичної системи, як балансуючої потужності. Також, відповідно до їхніх оцінок, ефективність використання водневих технологій втричі вища, ніж у традиційних (МДж). Водневу енергетику можливо генерувати постійно на будь-якій місцевості та за будь-яких погодних умов. Тому воднева енергетика не лише відновлювана чи зелена, вона – найперспективніша та найпотужніша з усіх відновлюваних джерел енергетики.

Що саме ви очікуєте від форуму?

– Продуктивної дискусії, сприйняття суспільством нового та необмеженого. Розпочати якісно новий діалог між представниками державних органів, інвесторами, бізнесменами, фахівцями, науковцями, молоддю та світовою енергетичною спільнотою. Також сподіваюсь, що наш форум позитивно вразить міжнародне середовище та відправить месседж, що Україна – високотехнологічна, а не лише аграрна держава.  А в цілому сподіваємось на продуктивну співпрацю, подальше впровадження новітніх технологій, які зможуть реалізувати сміливі проекти.

 

2017 рік був насичений енергетичними форумами, тижнями енергетики. Що унікального саме в вашому форумі?

– Форум унікальний тому, що це перший захід (міжнародний) в Україні на тему незалежної відновлюваної водневої енергетики. Мета форуму – не просто підтримати загальну та вже звичну ментальну карту сприйняття споживання енергетики, а розробити та запропонувати нове розуміння для співіснування з новими необмеженими і досить потужними джерелами енергії. Енергії, яка не обмежує, енергії, яка дозволить зробити енергетичний та технологічний стрибок на сторіччя вперед. Також відновлювані енергетичні джерела вже не альтернативні (хоча сам термін "альтернативні" був нав’язаний традиційним енергетичним "лобі"), а основні та першочергові. Відновлювані джерела енергії – традиційні та базові енергетичні ресурси сучасності та майбутнього.

Для реалізації нашої мети до єдиного енергетичного діалогу про майбутній розвиток енергетики в світі ми плануємо долучити українських та міжнародних фахівців. Також наш форум демонструє світу, що Україна розвинена та технологічна країна, що позитивно впливає на її міжнародний імідж. Для ефективнішого обміну інформацією планується відкриття міжнародного аналітичного центру Ukraine New Energy – для взаємодії зі світовими інформаційними провайдерами водневої енергетики, зокрема Bloomberg,  Global Hydrogen Council та іншими.

Особлива увага приділятиметься екологічному питанню та можливості покращення екології через впровадження відновлюваних водневих технологій. Формат заходу буде максимально наближений до саміту, де кожний з відвідувачів стане повноправним учасником міжнародної водневої дискусії. 

Для наочної демонстрації використання в побуті та масовості водневих технологій ми плануємо презентувати, та, сподіваюсь, продемонструвати водневий автомобіль однієї з перших серійних моделей. Вважаю, водневий тест-драйв зарядить позитивними враженнями учасників форуму.

Розуміючи, що для просування новітніх технологій потрібна підтримка держави, запросимо до участі в форумі економічне та енергетичне  керівництво (Кабінет міністрів) України. Якому, за підсумками форуму, буде передана резолюція та рекомендації з впровадження змін та включення водневих технологій, як перспективних, до Плану розвитку енергетичної галузі 2035. Наприклад, в розвинених країнах, зокрема в Японії, США, Канаді, Німеччині та інших, вже створені державні установи та схвалені державні програми зі впровадження водневих енергетичних систем. Наприклад, прем’єр-міністр Японії декларує те, що до 2050 року Японія повністю перейде  від атомної на водневу енергетику.  

Канадські учасники форуму планують презентувати українським бізнесменам свої інвестиційні проекти в Канаді та розповісти про програми державної підтримки  українських інвесторів, які вирішать розвивати зелену енергетику в Північній Америці. Також цікаво буде почути та побачити на власні очі приклади впровадження водневих енергетичних джерел для суспільних (інфраструктура), побутових та  промислових потреб.

Новаторською буде й презентація програми енергетичної децентралізації, енергоостровів – для розвитку міст та цілих районів. Загалом планується долучити до дискусії представників Національної Академії Наук та молодих вчених, студентів профільних вищих навчальних закладів. Це наблизить Україну до української "Кремнієвої долини" наукових стартапів та енергетичних інновацій.

Найголовніше, що Перший водневий енергетичний форум об’єднає учасників та технологічні можливості зі всього світу. Ми запросили спікерів з Канади, країн Європи та Азії. Тому наш форум не має кордонів та меж. Також у рамках форуму буде презентована програма популяризації Української енергетичної системи "Світові енергетичні сніданки з Україною" та профільної водневої асоціації "Воднева Енергетична Рада України" (Hydrogen Energy Council of Ukraine).

Ми запрошуємо фахівців енергетичного ринку та бізнесменів долучатися до нової енергетичної революції та відвідати у травні 2018 року Перший міжнародний "Водневий енергетичний форум "H2U".

Реклама: