Doing Business-2018

Doing Business-2018: За три роки реформ прогрес Росії краще, ніж в України

Майже не змінився відрив від Білорусі та Молдови, Казахстан — далеко попереду
середа, 31 жовтня 2017
31 жовтня Світовий банк оголосив дані нового рейтингу Doing Business-2018 (формально охоплює кінець 2016 - початок 2017 років) — головного світового індикатора розвитку бізнес-середовища для будь-якої країни світу.

В новому рейтингу Україна посіла 76 місце, порівняно з 80-м місцем минулого року, набравши 65.75 балів (лідер серед світу — Нова Зеландія, яка з 86.55 балами посідає перше місце).

Найбільший прогрес Україна продемонструвала у таких складових рейтингу: плюс 105 пунктів (за 140-го на 35-те місце) по компоненту "одержання дозволів на будівництво" — завдяки зменшенню пайової участі в Києві з 10 до 2% та зниженню вартості послуг з технагляду; плюс 41 пункт по "сплаті податків" за зменшення та уніфікацію ставки ЄСВ.

"Могли б в результаті вирости на 10 місць, але провалились по інших компонентах, найбільше по "започаткуванню бізнесу", де відносне падіння склало 32 пункти, бо конкуренти також рухаються вперед. Тому маємо +4", — написав у своєму Facebook заступник голови Мінекономрозвитку Максим Нефьодов.

Такий результат навряд чи можна вважати успішним, як і торік. Ще після минулорічної невдачі влада сподівалась на цей раз на стрибок в декілька десятків позицій. Так, ще влітку президент Петро Порошенко сподівався хоча б на 70 місце. Остаточні ілюзії були розвіяні за тиждень до публікації свіжого рейтингу.

"Україна піднялася ще на чотири позиції у щорічному рейтингу Doing Business. Тепер ми 76-ті серед 190 країн. Продовжуємо реформувати країну", — поділився президент Петро Порошенко в своєму Facebook 24 жовтня інсайдерською інформацією, намагаючись, вочевидь, випромінювати оптимізм.

Якщо дивитись на позиції України в ретроспективі у порівнянні з іншими країнами, то ситуація виглядає ще гірше. Порівнювати місця не можна через постійну зміну методології та вплив на місця реформ та антиреформ в інших країнах. Тому нижче — інфографіка, де вказані бали всіх країн, починаючи з 2010 року. І саме тут можна подивитися на прогрес кожної з країн за останні сім років.

На інфографіці нижче можна порівняти як Україна прогресувала в рейтингу порівняно з сусідами та Грузією. Так само можна порівняти прогрес України з іншими країнами рейтингу, обравши одну з них в загальному списку під інфографікою або ще можна навести курсор на будь-яку з планок в самій інфографіці.

Україна VS Росія

Починаючи з рейтингу за 2016 рік (був презентований наприкінці 2015 року — це перший рік, коли були враховані результати роботи першого постмайданного уряду з 2014 до весни 2015 року) можна констатувати: Україна програла гонку Росії. Якщо в рейтингу за 2015 рік різниця була в 9.42 балів, не на користь України, то в рейтингу-2018 ця різниця збільшилась до 9.75 балів.

Україна VS Молдова

Україна дещо скоротила відрив — з 9.25 до 7 балів. Тут треба враховувати, що Молдова продемонструвала значно кращий прогрес у попередні роки.

Україна VS Білорусь

Різниця в балах в України і Білорусі за три роки майже не змінилась.

Україна VS Казахстан

Найбільше за три роки Україна віддалилась від Казахстану.

Україна VS Польша

Найбільший прогрес Україна продемонструвала у порівнянні з Польшею. Різниця в балах скоротилась з 13.83 до 11.5.

Що пішло не так

"Щось не "пішло не так", а лежить в парламенті — #6540-41-42-43 (законопроекти, — ЕП)...Прийняли б на початку року, це зростання було б уже. Ухвалимо зараз — будемо в топ-50 або вище. Якщо ухвалимо через три роки, то він взагалі не дасть результату — інші країни ж теж щось роблять", — прокоментував у Facebook ситуацію напередодні оголошення результатів Нефьодов.

Більше детально, як це вплине на прогрес за окремими категоріями, читайте у колонці на ЕП.

Загалом замість резюме тут можна лише додати, що українська влада в черговий раз потрапила у власну пастку, визнавши Doing Business за власний індикатор ефективності. Наразі доводиться констатувати, що відчутного прогресу як не було, так і немає.
Більш детально про місце України в інших міжнародних рейтингах читайте у спецпроекті "Української правди" "Україну у глобальних рейтингах"