"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банківські послуги для бізнесу

Банківські послуги для бізнесу

Четвер, 19 жовтня 2017, 08:00 -
Спеціалізація на обслуговуванні бізнесу дозволяє ПроКредит Банку збільшувати свій кредитний портфель, незважаючи на стагнацію фінансового ринку України.

Низький рівень кредитування української економіки перешкоджає її відновленню. У той час коли банківська галузь практично заморозила кредитування виробництва товарів і послуг, один банк продовжує успішно працювати саме з таким бізнесом. Сконцентрувавшись на бізнес-клієнтах, ПроКредит Банк в 2016 році збільшив свій кредитний портфель на 50%, тобто майже на 100 млн євро. У 2017 році банк має шанс повторити цей успіх, оскільки за перші шість місяців цього року його кредитний портфель зріс на 25%.

Бізнес — головний пріоритет

Голова правління ПроКредит Банку в Україні Віктор Пономаренко стверджує, що успіх його установи обумовлений спеціалізацією на роботі з бізнес-клієнтами. "Нам вдалося майже повністю сконцентруватися на потребах середнього бізнесу, — заявив він. — Така специфіка роботи дозволяє нам запропонувати значно вищу якість обслуговування, ніж у випадку, якби ми намагалися працювати на широкому ринку. Це також забезпечує нам гнучкість, яку мають далеко не всі великі банки. Ми добре розуміємо потреби наших клієнтів і надаємо їм послуги, враховуючи всі особливості сучасного українського бізнес-середовища. Ще одна перевага нашого банку — швидкість прийняття рішень, і це дуже цінують підприємства, які стали нашими клієнтами за останні кілька років".

Такий унікальний підхід дозволив ПроКредит Банку завоювати довіру багатьох українських підприємств, які потребують інвестицій для успішного існування в мінливому бізнес-середовищі. Зараз багато українських компаній відчувають потребу в модернізації, щоб вийти на нові зарубіжні ринки. Особливої ​​актуальності це набуває в контексті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (EUAA), яка відкриває українським компаніям вільний доступ до ринків ЄС, але в той же час зобов'язує їх узгодити свою діяльність з правилами Європейського Союзу. Віктор Пономаренко зазначив, що все більше компаній шукають фінансування, щоб скористатися такими можливостями. Наслідком цього стало зростання числа клієнтів банку в останні роки. "Значна частина наших клієнтів розширила свою діяльність або здійснила інвестиції в галузі, які безпосередньо пов'язані з вільною торгівлею в рамках EUAA. Це створило багато стимулів для фінансування. З власного досвіду можу підтвердити, що більшість середніх підприємств в Україні робить кроки в напрямку модернізації, щоб відповідати стандартам ЄС. З 2015 року ми почали співпрацю з багатьма відомими українськими компаніями — представниками середнього бізнесу. Вони вже отримали визнання українських споживачів, однак для виходу на європейські ринки їм необхідні додаткові інвестиції. Процес залучення коштів вже триває".

Реклама:

Сільське господарство, виробництво та відновлювальна енергетика

ПроКредит Банк визначив три пріоритетні напрямки співпраці з бізнесом — сільське господарство, виробництво та відновлювальна енергетика. Ці три сектори мають великий потенціал і в повній мірі можуть на свою користь скористатися змінами, які зараз відбуваються в українській економіці. "Всі ці галузі мають вирішальне значення для ринкових реформ в Україні, — говорить Пономаренко. — Ми очікуємо, що за декілька років вони будуть відігравати набагато важливішу роль у розвитку української економіки. Ми вже зараз помічаємо, що виробничі компанії все частіше готові інвестувати в основні засоби, щоб удосконалювати і розширювати свою діяльність. Підприємства поступово відмовляються від використання залучених коштів переважно на поповнення обігового капіталу, адже це дозволяє лише підтримувати існуючий рівень виробництва. Зараз можна спостерігати тенденцію до більш довгострокового планування і збільшення кількості інвестиційних кредитів".

Спеціалізація вимагає не тільки глибоких галузевих знань, але й якісної підготовки персоналу. Кожен новий співробітник ПроКредит Банку проходить шестимісячну програму підготовки. Навчання проводиться в Україні і в тренінгових центрах за кордоном. Тільки після цього співробітник починає безпосереднє спілкування з клієнтами. Віктор Пономаренко зазначив, що досить важко знайти персонал, який добре знається на секторах, що швидко розвиваються: сільському господарстві та відновлюваній енергетиці тощо. Однак, за його словами, банк вдало вирішує цю проблему, поєднуючи ретельний відбір з якісною підготовкою фахівців.

Конкуренція вітається!

Вражаючі цифри, опубліковані ПроКредит Банком, відображають величезний потенціал українського бізнесу, а це, звичайно, привертає увагу інших учасників ринку банківських послуг країни. Віктор Пономаренко стверджує, що ПроКредит готовий до зростання конкуренції, і зазначає, що підвищення уваги банків до бізнес-сектору уникнути неможливо і пожвавлення на ринку буде корисним українській економіці в цілому. "Конкуренція вже існує, і вона необхідна, щоб підтримувати якість послуг. Зрештою, попит на ринку дуже великий, щоб його могли задовольнити лише один-два банки. Для створення балансу між попитом і пропозицією Україна потребує більшої кількості банків, готових обслуговувати бізнес-клієнтів".

Хоча протягом останніх двох років ПроКредит Банк досяг високих темпів зростання, Віктор Пономаренко впевнений, що кредитний портфель банку можна ще збільшувати. "Наші результати дають підстави очікувати подальшого розвитку. Безсумнівно, банк і в майбутньому зможе надавати фінансування бізнесу", — говорить він. Зараз банк працює над тим, щоб підготувати всі свої підрозділи до зростання кредитного портфелю в 2018 році. "Попит на наші послуги існує. У нас є можливості забезпечити необхідним фінансуванням нових клієнтів, — робить висновок Пономаренко. — Ми готові рости і будемо раді новим клієнтам".

Реклама: