Коли на пенсію, або Знайди себе в "гнучкому коридорі" Гройсмана

Коли на пенсію, або Знайди себе в "гнучкому коридорі" Гройсмана

Четвер, 13 липня 2017, 10:30 -
kmu.gov.ua
Верховна Рада в четвер буде намагатися проголосувати в першому читанні так званий пакет пенсійної реформи. ЕП пропонує подивитися на простий графік, який пояснює, коли українці будуть виходити на пенсію за новими правилами.

В четвер Верховна Рада спробує проголосувати так звану "пенсійну реформу". В першому читанні.

ЕП раніше уже писала про те, як може змінитися життя десятків мільйонів українців — нинішніх та майбутніх пенсіонерів. З основними змінами можна ознайомитися тут.

На думку редакції, окремі зміни потребують додаткового пояснення. Тому, перш ніж стартує голосування, радимо ознайомитися із основними з них.

Так, найчастіше українці чують дві основні тези від урядовців (саме уряд є автором "пенсійного" пакету законопроектів, ЕП). Перша — пенсії зростуть. Друга — підвищення пенсійного віку не буде.

Реклама:

Зупинимося на другому положенні більш детально.

Отже, підвищення пенсійного віку не передбачається, але разом з тим збільшується страховий стаж, від якого залежатиме, вийде українець на пенсію в 60 років, або в 65. Деякі експерти називають це "прихованим підвищенням пенсійного віку".

Так, якщо реформа таки буде ухвалена, з наступного року вийти на пенсію в 60 років можна буде, маючи страховий стаж 25 років (зараз мінімальний стаж 15 років). І це не все: поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років. Це, якщо коротко.

Більш детально про те, кого це стосується, демонструє інфографіка нижче. 

Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років (не поширюється на жінок 1961 року народження і старше)  

КАРТИНКА
Тут все, насправді, дуже просто. Якщо у 2018 році вам виповнюється 60 років, то 25 років страхового стажу вам буде достатньо, щоб піти наступного року на пенсію. Якщо, скажімо, вам виповнюється 60 років у 2023 році, то страхового стажу у вашій трудовій "скарбничці" повинно бути уже не менше 30 років, а якщо 60 "стукне" у 2028 році або пізніше, тоді вам знадобиться не менше 35 років стажу. Якщо страхового стажу недостатньо, то його можна буде "докупити" або ж вийти на пенсію пізніше.
Достроково можуть вийти на пенсію при наявності відповідного страхового стажу* жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку Народилися
57 років 6 місяців з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року
58 років з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року
58 років 6 місяців з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року
59 років з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року
59 років 6 місяців з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року
60 років

з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 року

Достроковий вихід на пенсію для цих жінок можливий щороку, але вимоги щодо стажу такі ж самі як для усіх - щороку на рік.

Наразі більшість українців виходить на пенсію, маючи 25 років стажу і більше. Проте, ніколи не буде зайвим перевірити, а який же у вас страховий стаж.

Читайте також
"Всі там будемо". Що передбачає пенсійна реформа від Гройсмана

Що таке страховий стаж? Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

З 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж. З цього часу трудова книжка по-суті не є підтвердженням страхового стажу. Тож ваш роботодавець, наприклад, може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески.

Тобто запис в трудовій книжці є, а страховий стаж не іде і цей період вже не буде враховуватись при нарахуванні пенсії. Тому перевіряйте. Але, як це зробити?

Що входить до страхового стажу?

Де перевірити, чи нараховується вам страховий стаж?  

Реклама: