Українські компанії в ТОП-500 Східної Європи: доходів менше, персоналу багато

Українські компанії в ТОП-500 Східної Європи: доходів менше, персоналу багато

Четвер, 8 вересня 2016, 16:51 -
Дані рейтингу свідчать про відновлення темпів зростання європейських економік та уповільнення спаду в Україні. Разом з тим у цьогорічний рейтинг потрапило менше українських компаній.

Напередодні всесвітньо відома аудиторська компанія "Делойт" презентувала рейтинг ТОП-500 компаній Центральної та Східної Європи.

Результати виявилися обнадійливими: дані рейтингу свідчать про відновлення темпів зростання європейських економік та уповільнення спаду в Україні. Однак, разом з тим у цьогорічний рейтинг потрапило менше українських компаній.  

Так, доходи 500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи за підсумками 2015 року зросли на 3,5% порівняно з 2014 роком. Така динаміка була зумовлена, насамперед, підвищенням обсягів споживчих витрат на 3% у Польщі, Угорщині, Чехії та на 5,9% у Румунії. 

Зростання доходів відбувалося у всіх галузях, за винятком енергетики і ресурсів, яка внаслідок низьких цін на нафту продовжує втрачати доходи: -8,1% порівняно з 2014 роком. 

Реклама:

Україна ж другий рік поспіль демонструє суттєве скорочення обсягів доходів у перерахунку на євро (-17,4%), але вже в менших масштабах, ніж у 2014 році, коли скорочення становило -21,2%.

Медіана зміни доходів компаній ТОП-500

Натисніть для збільшення

Кількість українських компаній, представлених у цьогорічному рейтингу ТОП-500, знизилася з 32 до 29. Лише шість із цих компаній за підсумками 2015 року збільшили рівень своїх доходів у євровому еквіваленті: "Миронівський хлібопродукт" (3,2%), "Нафтогаз України" (6,7%), "Кернел" (13,3%), "Державна продовольчо-зернова компанія" (15,5%), "Бунге Україна" (22,5%) та МАУ (25,4%).

Особливості економіки в Україні

Цьогорічний рейтинг продемонстрував значну різницю у структурі власності найбільших українських компаній та компаній регіону.

Зокрема, понад 50% українських компаній у рейтингу належать місцевим інвесторам, тоді як у загальному рейтингу цей показник становить лише 15,4%. Це є наслідком низької інвестиційної привабливості України для іноземних інвесторів.

Ще однією специфікою українського бізнесу є непропорційно велика кількість персоналу.

В українських компаніях, що увійшли до рейтингу, середня кількість працівників становить близько 35,6 тисяч, тоді як у середньому в регіоні в найбільших компаніях працює в середньому 6,6 тисяч співробітників. 

Суттєвий вплив на цю статистику зробила Укрзалізниця, яка, маючи близько 270 тисяч співробітників, є найбільшою компанією регіону за кількістю персоналу.

Середня кількість персоналу українських компаній без урахування УЗ становить 23,9 тисяч. ДТЕК (118 тисяч) та Метінвест (91 тисяч) за чисельністю персоналу посідають друге та третє місця у регіоні. 

Таким чином, в українських найбільших компаніях один співробітник забезпечує 47 тис євро на рік, тоді як загалом по регіону цей показник становить 207 тис євро.

Огляд європейських компаній

Компанії, що працюють у сфері промислового виробництва, продемонстрували найбільш динамічне зростання доходів (7,4%) переважно за рахунок автомобільної промисловості, що активно розвивається у Європі. 

Доходи сектору споживчих товарів і транспорту, що найширше представлений у рейтингу, зросли на 4,1%. 

Позитивні тенденції посилилися у будівельному секторі (19%), секторі біологічних наук та охорони здоров’я (5,7%), темпи росту яких у попередні роки були значно нижчі. Україна в цих галузях не представлена в рейтингу.

В рамках дослідження опубліковано рейтинг ТОП-50 банків, який також демонструє позитивні результати. 76% банків повідомили про зростання вартості активів, а загальний обсяг активів збільшився на 5,8% – до 734 мільярдів євро.

Україну в цьому рейтингу представлена двома найбільшими банками – "Ощадбанк" та "Приватбанк", які дещо знизили свої позиції.

Перспективи 2016 року

У першому кварталі 2016 року тенденції кардинально змінилися. Динаміка доходів компаній Центральної та Східної Європи свідчить про спад на -3,3% у євро (зростання 0,9% у місцевих валютах).

Водночас в Україні падіння доходів компаній уповільнилося, склавши -4,3%. Одна з причин – стабілізація курсу національної валюти. Однак дані першого кварталу не завжди відображають тенденції усього року, які залежатимуть від подальшої ситуації в економіці країни.

Реклама: