Бути в курсі. Де в інтернеті дізнатися про стихійні лиха та надзвичайні ситуації

Бути в курсі. Де в інтернеті дізнатися про стихійні лиха та надзвичайні ситуації

Вівторок, 26 травня 2015, 16:13 -
Мобільний інтернет сьогодні дозволяє нам тримати руку на пульсі останніх подій з життя наших близьких і друзів, компаній та цілих країн. Діставши з кишені смартфон, ми можемо дуже швидко дізнатися, що відбувається в тому чи іншому куточку нашої планети.

Мобільний інтернет сьогодні дозволяє нам тримати руку на пульсі останніх подій з життя наших близьких і друзів, компаній та цілих країн. Діставши з кишені смартфон, ми можемо дуже швидко дізнатися, що відбувається в тому чи іншому куточку нашої планети. Надзвичайні ситуації та стихійні лиха потребують швидкої реакції – змінити власні плани, допомогти тим, хто цього потребує, самим дістатися безпечного місця.

Сучасні технології, які покликанні робити життя мільйонів пересічних користувачів легшим та зручнішим, не залишаються осторонь цих проблем. Зі свого боку 3G, що масово заходить на український ринок, робить цей процес швидшим, а швидкість, як відомо, у надзвичайних ситуаціях дуже часто грає важливу роль. Дізнатися, де відбулося або може відбутися стихійне лихо, де знаходяться члени вашої родини та друзі, допомагають і мобільні додатки. "Економічна Правда" наводить декілька із найзручніших.

Facebook Safety Check

Платформа: iOS, Android, Windows

Реклама:

Ціна: Безкоштовно

Посилання: Google Play, Windows Phone, Facebook Safety Check

 

Соціальні мережі вже давно стали на шлях захоплення нашого вільного часу та уваги. Окрім кумедних картинок із котиками та мемів цей інструмент допомагає людям згуртовуватись та вирішувати спільні питання, стежити за активністю наших друзів й знайомих та отримувати новини. Поєднавши ці можливості, найпопулярніша соціальна мережа світу Facebook створила інструмент Safety Check, який дозволить сповістити ваших друзів про ваш статус під час надзвичайної ситуації або стихіного лиха. І навпаки: стежити, чи все добре з "френдами", що опинилися в такій ситуації.

Завдяки мобільному додатку Facebook визначає місцезнаходження користувача, що перебуває у зоні стихійного лиха. Далі система надсилає запит з метою дізнатися, чи все у вас гаразд та виводить відповідь у стрічку новин ваших друзів, після чого надсилає кожному окреме сповіщення.

"Якщо з вами все гаразд, натисніть кнопку "Я в безпеці", аби негайно повідомити про це друзям і близьким", - рекомендують у Facebook. Так само і ви можете подивитися список "френдів", щоб дізнатися, хто перебуває в зоні лиха, та чи потрібна їм допомога. На жаль, ознайомитись з цією функцією українці могли зовсім нещодавно, під час землетрусу у Непалі. Однак саме так багато активних користувачів соцмережі дізнавалися статус своїх друзів та знайомих.

Disaster Alert

Платформа: iOS, Android, Windows

Ціна: Безкоштовно (Преміум – від $2.99)

Посилання: App Store, Google Play, Windows Phone

 

Якщо ж ви бажаєте отримувати інформацію про надзвичайні ситуації або стихійні лиха завчасно, або ж просто моніторити їх по всьому світу, то варто встановити мобільний додаток Disaster Alert. Він виводить на інтерактивну мапу землетруси, цунамі, потопи, шторми, які трапляються ледь не щодня. Натиснувши на будь-яку іконку, можна отримати детальну інформацію щодо ситуації: коли вона сталася, останній статус, новини, що пов’язані із місцем.

Якщо розглядати регіон більш локально, додаток продемонструє, де відбуваються або відбулися техногенні катастрофи, урагани, морські шторми, лісові пожежі, якою є активність вулканів, тощо. Крім того, можна налаштувати функцію сповіщень, які в цій ситуації є вже точно зручними та доречними.

У відгуках до Disaster Alert користувачі діляться, що не перебуваючи у зонах стихійних лих, вони мають друзів та рідних по всьому світу, які можуть опинитися у таких місцях, а тому цей додаток є корисним для моніторингу ситуації та отримання останніх новин із небезпечних ділянок нашої планети.

Twitter

Платформа: iOS, Android, Windows

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play, Windows Phone

 

Ще один представник соціальних мереж у підбірці, але з трохи інших причин. На відміну від Facebook, що використовує власний алгоритм відображення повідомлень, в стрічку новин мікроблоґінгового сервісу Twitter гарантовано потрапляють всі записи. Більше того, для отримання великої кількості постійно оновлюванної інформації короткими реченням Twitter підходить куди більше, аніж мультимедійний Facebook.

Незважаючи на відсутність тут подібної до Safety Check функції, спеціальні акаунти та швидкість розповсюдження важливої інформації роблять Twitter зручним інструментом для інформування користувачів про стихійні лиха та надзвичайні ситуації. По всьому світу міністерства та спеціальні служби мають власні сторінки в цій соціальній мережі, що дозволяє їм швидко сповіщати користувачів, які за ними стежать, про пожежі, землетруси, урагани. Не стоїть осторонь і вітчизняна Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Завдяки ретвітам, хештегам та підбірці популярних твітів у спеціальному розділі, інформація швидко розходиться мережею. Отже, Twitter – це не лише особистий щоденник підлітків та зірок шоу-бізнесу, а й зручний інструмент сповіщення у важливих ситуаціях. Звісно, для швидкого оновлення стрічки потрібний відповідний мобільний інтернет. Але завдяки 3G українці вже скоро зможуть забути про проблеми довгого завантаження твітів.

Life360

Платформа: iOS, Android, Windows

Ціна: Безкоштовно (Преміум - від $4.99)

Посилання: App Store, Google Play, Windows Phone

 

Безпека власної родини для більшості мешканців планети стоїть на першому місці. Під час надзвичайної ситуації у регіоні або стихійного лиха дуже важливо знати, де знаходяться і як себе почувають ваші близькі. Life360 зрозуміли цю потребу і випустили спеціальний додаток.

Сьогодні більшість повідомлень у надзвичайних ситуаціях або повсякденному житті – це запитання на кшталт "Ти де?" і "Ти вже на місці?". Із сервісом Life360 вам достатньо відкрити мапу в додатку, аби побачити, де зараз знаходяться члени вашої родини, в будь-яку час і в будь-який день. Life360 – справжня родинна соціальна мережа. Додаток дозволяє точно визначити місцезнаходження кожного члена родини, зв’язатись із ним за допомогою внутрішнього чату, отримати чи надіслати "сигнал SOS" іншим представникам родини.

Завдяки технологіям відстеження GPS-координат, цей пеленгатор дозволяє бачити координати учасників кола вашої родини на мапі, доступною лише за запрошенням. Більше того, можна налаштувати сповіщення так, що коли ваша дитина буде приходити до школи, бібліотеки, або, наприклад, додому, система автоматично надішле вам повідомлення.

Додатком вже користуються понад 45 мільйонів родин по всьому світу, а масований прихід 3G в Україну дозволить і нашим родинам відчути усі переваги цього зручного сервісу.

Natural Disaster Monitor

Платформа: Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: Google Play

 

Ще один додаток для моніторингу стихійних лих та надзвичайних ситуацій від Глобальної системи оповіщення про стихійні лиха (Global Disaster Alert and Coordination System). Так само як і в Disaster Alert, ви можете стежити за як землетрусами, виверженнями вулканів, тропічними циклонами, цунамі, повенями тощо.

Колір іконки вказує на рівень небезпеки – від зеленого (низький рівень) до червоного (високий рівень). Якщо ж подія була опублікована досить давно, іконка ситуації буде виглядати прозорою. Ще однією зручною функцією є сортування надзвичайних ситуацій. Можна подивитись список стихійних лих відповідно до дати і часу, регіону і типу самого стихійного лиха.

Для тих, хто звик сприймати дані на великому екрані, Глобальна система оповіщення про стихійні лиха має веб-версію сервісу.

SOS+

Платформа: iOS

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store

 

Якщо ж ви вже потрапили у надзвичайну ситуацію, то вірним помічником для вас стане додаток SOS+. Натискаючи всього одну кнопку, цей сервіс надішле сповіщення вашій родині та друзям усіма доступними способами: Wi-Fi, мобільний інтернет, через дзвінок або SMS.

А якщо ви придбаєте преміум-версію додатка, то екстрене сповіщення близьких стане найменшим, чим допоможе вам SOS+. Сервіс запропонує вам страхування від Lloyd’s – одного з найбільших британських лідерів у цій сфері, виділить до $100,000 на ваші пошуки й рятувальну операцію та до $1,000,000 на покриття медичної евакуації.

Хоч наведені цифри є досить великими, а за останні 18 місяців завдяки сервісу було врятовано більше 2000 людей, погодьтесь: краще завантажити цей додаток, але не мати потреби ним користуватись.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!