"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ таємно "покращать"

СБУ таємно "покращать"

Понеділок, 16 грудня 2013, 08:00 -
Платники податків ніколи не дізнаються, що саме відремонтують за 29 млн грн в адміністративній будівлі СБУ, і кому дістануться ці бюджетні кошти. Та й, власне, у Службі безпеки залишаться сумніви, хто саме навів лад у її кабінетах.

У жовтні 2013 року почався ремонт в адміністративній будівлі СБУ на вулиці Володимирській, 33 у Києві.

Як відомо, уряд заборонив ремонт кабінетів бюджетних установ до 1 січня 2014 року.

Тим не менш, він дозволив СБУ витратити з бюджету 30 млн грн на ремонт.

За повідомленням департаменту господарського забезпечення СБУ, договір на виконання робіт з капітального ремонту укладений з ДП "Спеціалізоване будівельне управління СБУ" на 29 435 338,5 грн.

Реклама:

Кінцевий строк завершення робіт - 30 грудня 2013 року.

Інформацію про цей договір на сайті "Державні закупівлі" знайти неможливо. На запит автора Служба безпеки надіслала копію договору (натисніть, щоб завантажити) без додатків.

Цей договір укладений між Департаментом господарського забезпечення СБУ та Державним підприємством "Спеціалізоване будівельне управління Служби безпеки України", яке і є Генпідрядником. Отже, СБУ ремонтує сама себе. Це дуже вигідна схема, якщо потрібно не лише зберегти режим посиленої таємниці, а і втаємничити перетік величезних грошей.

Як зазначив начальник департаменту СБУ Володимир Кіптенко, предмет договору становить державну таємницю. Відтак, процедури державних закупівель не проводилися відповідно до закону "Про державну таємницю".

"Беручи до уваги те, що предмет зазначеної закупівлі містить інформацію з обмеженим доступом, надати копії документів, які містять підстави, на основі яких був укладений вищевказаний договір, не вбачається можливим", - додав він.

Ремонт будівлі СБУ. Фото автора

На жаль, впевненості, що гроші залишаться на рахунку Спеціалізованого будівельного управління, нема. Згідно з договором, генпідрядник має право наймати сторонніх осіб - субпідрядників - на умовах повної конфіденційності.

"Економічна правда" звернулася до Служби безпеки з питанням, що то будуть за компанії. Адже це навряд чи має становити державну таємницю.

На диво, всемогутня СБУ не знає, хто саме буде залучений до ремонтів у таємних кабінетах України.

"Беручи до уваги те, що умовами договору не передбачене погодження замовником залучення субпідрядників, інформація щодо субпідрядників, залучених генпідрядником для виконання робіт, передбачених договором генерального підряду, укладеного між ДГЗ СБУ та ДП "Спеціалізоване будівельне управління СБУ", відсутня", - зазначив заступник начальника департаменту С. Авраменко.

Отже, платники податків ніколи не дізнаються, що саме відремонтують за 29 млн грн в адміністративній будівлі СБУ, і кому дістануться ці бюджетні кошти. Та й, власне, у Службі безпеки залишаться сумніви, хто саме навів лад у її кабінетах.

Реклама: