Ризик, людська природа і прогнозування

Ризик, людська природа і прогнозування

Середа, 13 листопада 2013, 08:34 -
"Треба було дозволити інвестиційним банкам збанкрутувати. Це дозволило б належно оцінити спадщину Грінспена".

Під тиском кризи 2008 року Алану Грінспену довелося поставити під сумнів низку припущень про управління ризиками та економічне прогнозування.

Ніхто з тих, хто відігравав значущу роль в процесі прийняття економічних рішень у світі, не передбачив наближення бурі. Чому ж економічні моделі так всіх підвели?

Щоб відповісти на це питання, Грінспен приступив до кропіткого багаторічного  вивчення того, як людина економічна прогнозує економічне майбутнє, і як вона може передбачити його краще.

Економічний ризик є фактом життя у кожній сфері - від малого  бізнесу до влади на всіх рівнях. Усвідомлюємо ми це чи ні, ми щодня робимо ставки на майбутнє. Дуже часто, однак, ми послуговуємося картами, які вже не відповідають викликам часу.

Реклама:

Книга "Карта і територія" - це спроба оновити систему прогнозування. Вона інтегрує історію економічних прогнозів, нові праці з поведінкової економіки та плоди власної чудової кар'єри автора. Він пропонує свій погляд на сучасну економіку, на те, що ми можемо спрогнозувати, а що - ні.

Книга досліджує, наскільки вирішальною є культура, і чи можемо ми передбачити найбільші світові проблеми і завдання - починаючи від боргу і реформ державної системи і закінчуючи стихійними лихами у часи глобального потепління.

З 2007 року, коли побачила світ попередня книга Грінспена, його репутація змінилася. Як людина, яка стояла біля керма ФРС протягом двох десятиліть процвітання, Грінспен був проголошений героєм. Однак після розгортання масштабної кризи багато хто переосмислив своє ставлення до нього.

Книга покликана пояснити недавні проблеми економіки, пропонуючи макропогляд на її функціонування. Проте чи вдалося це Грінспену? Складно сказати. Книгу важко читати - вона сумбурна та заплутана.

Грінспен починає цікаво, описуючи, як поведінка інвесторів не дотягує до раціональності, як людські страхи та ейфорія можуть керувати ринками і знизити продуктивність економіки.

Однак далі він різко змінює курс, описуючи відомі проблеми, які ховаються у докризових фінансових ринках. У книзі він часто блукає без мети, пропонуючи читачу то історію збирання економічних даних, то детальне пояснення основних статистичних методів з подальшим аналізом характеру росту продуктивності.

Фото theaustralian.com.au

Хоча в окремих частинах здається, що він має рацію, ці розрізнені акценти так і не зливаються в стійку аргументацію. Зміна порядку глав або навіть вилучення деяких з них не завдали б книзі великої шкоди.

Читачі The Economist теж висловилися з цього приводу.

"Вражає, що він має сміливість висловити свої думки з приводу кризи, враховуючи його роль у її виникненні. Ще більш шокує те, що він зробив це письмово. Мабуть, для нащадків. Це чисте безумство - критикувати інших після того, як він залишив таку жахливу спадщину", - пише читач з псевдонімом AKPAN54.

"Ця людина є і завжди була порожньою оболонкою. Навіть його досягнення як економіста гнітючі. Разом з тим, не можна заперечувати, що він досяг успіху в мистецтві самореклами", - вважає Harold W. Rensenbrink.

"Треба було дозволити інвестиційним банкам збанкрутувати. Це дозволило б належно оцінити спадщину Грінспена. Ставлення до "Маестро" давно змінилося. Тепер його називають "Містер Бульбашка", - додає Rmsmith.

Реклама: