"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як "розпиляти" держбюджет

Як "розпиляти" держбюджет

Понеділок, 25 лютого 2013, 12:00 -
Цікавий і тернопільський феномен. Область не є базовою для електорату влади, але отримала 24 мільйони. Втім, і тут усе зрозуміло: 15 мільйонів йде на будівництво двох будинків у Почаєві - оплоті Московського патріархату в краї.

Мені до рук потрапило "секретне" розпорядження Кабміну №76-р від 11 лютого 2013 року. Чому "секретне"? Бо воно досі не опубліковане на сайті уряду.

У документі мова йде про деякі питання використання державних капітальних видатків у 2013 році.

Є два додатки: "Про розподіл бюджетних призначень, що передаються міністерствам, іншим державним органам, Національній академії наук" та "Про розподіл бюджетних призначень, що передаються Раді міністрів АР Крим, обласним та Севастопольській міським державним адміністраціям".

Загальний обсяг призначень - понад 1,4 мільярда гривень державних коштів!

Реклама:

Проаналізувавши розпорядження, починаєш розуміти, чому чиновники не хочуть оприлюднювати,  як саме уряд "розпилює" бюджет, і кому дістаються ласі шматки.

Показово, що держава робить ставку на силові структури, точніше, на контроль за "силовиками". Тому й задобрюють Генпрокуратуру 206-ма мільйонами гривень.

Ще один цікавий тренд - маже 50 мільйонів гривень на будівництво житла для військовослужбовців управління державної охорони, тобто структури, яка охороняє владу від народу.

Черговим трендом останніх трьох років є надання Донецькій області бюджетних призначень обсягом майже 200 мільйонів гривень. Тут усе очевидно, бо обділяти базовий для влади регіон не можна. І це сума без врахування 10 мільйонів гривень на лікарню в Донецьку, які йдуть через МОЗ.

Будь-яка інша область може отримати, у кращому випадку, лише десяту частину від того, що призначено "землякам" владної верхівки України. Якщо дивитися, на що йдуть кошти у Донецькій області, то впадають в око такі головні пункти.

1. Донецька область - єдиний регіон, котрий отримав 100 мільйонів гривень на будівництво пріоритетних об'єктів в області, розпорядник - Мінрегіон.

2. Призначення на реконструкцію системи водопостачання у Слов'янську у розмірі більше 22 мільйонів гривень. Це округ Олексія Азарова, сина прем'єр-міністра. Під час виборчих перегонів він заповзято обіцяв зробити цю реконструкцію.

Найбільша сума, 380 мільйонів гривень, направлена на об'єкти Києва, але головним розпорядником грошей є не КМДА, а Мінрегіон, Укрєвроінфрапроект та НАНУ.

Ще дві структури, які отримали гроші на реконструкцію своїх адміністративних будівель, - Державна податкова служба та Служба безпеки України. Це 35 та 30 мільйонів гривень відповідно.

Суми захмарні, тому постає питання, чому на ремонт одного лише будинку йде більше, ніж на Сумську, Чернігівську та Житомирську області разом узяті.

Цікавий феномен і Тернопільської області. Вона аж ніяк не є базовою для електорату влади, але отримала бюджетних призначень майже на 24 мільйони гривень. Якщо подивитися на статті витрат, то усе стає зрозумілим: більше 15 мільйонів йде на будівництво двох будинків на 63 квартири у Почаєві.

Ні для кого не секрет, що це оплот Московського патріархату в західній Україні.

Як не прикро, але тенденції більш ніж очевидні. Складається враження, що громадяни України наповнюють бюджет не заради розвитку держави в цілому, а для підтримки структур, які забезпечують безхмарне існування нинішньої влади.

Фото Макса Левіна

Олег Медуниця, народний депутат, член бюджетного комітету, член ВО "Батьківщина"

Реклама: