Як побудований бізнес "Мегаполісу" в Україні

Як побудований бізнес "Мегаполісу" в Україні

П'ятниця, 19 жовтня 2012, 19:59 -
Фото corpnews.com.ua
Антимонопольний комітет та Податкова надіслали свої коментарі щодо "Мегаполісу" лише після того, як ми оприлюднили матеріал про російського торговця тютюном. Ми припускаємо, що вони чекали навмисно, щоб не псувати стосунки з кимось впливовим.

У середу, 17 жовтня 2012, "Економічна правда" опублікувала матеріал щодо діяльності на українському ринку російської компанії "Мегаполіс".

Нагадаємо, ця компанія є найбільшим російським дистриб'ютором тютюнових виробів. Півтора роки тому "Мегаполіс" зайшов в Україну, і за цей час фактично зміг встановити контроль над ринком.

Росіяни скупили найбільші українські компанії, що займалися оптовою торгівлею тютюном, та права на реалізацію у різних регіонах країни. Фактично в Україні, за російським прикладом, сформувався національний оператор, який зайняв увесь оптовий ринок.

Цю інформацію підтвердили наші джерела на ринку. За однією з версій, "Мегаполіс" просто "залив" ринок грошима, і чесно все скупив. При цьому, росіяни пропонували пристойні гроші, і вітчизняні дистриб'ютори вирішили не тягатися з ними.

Реклама:

Дехто просто все продав і пішов, дехто увійшов в число співзасновників материнської компанії росіян в Україні "Мегаполіс-Україна".

Однак існувала й інша думка щодо входження "Мегаполісу" По-перше, начебто росіянам склав протекцію Віктор Медведчук, який допоміг домовитися з українською владою. Втім сам Медведчук категорично відхрестився від цієї історії.

Однією зі складових цієї версії була інформація про те, що інші дистриб'ютори не змогли отримати у Державній податковій службі ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами. Наші джерела запевняли, що ліцензії залишилися лише у "Мегаполісу" та ще двох компаній, які суттєво не впливають на ринок.

Крім того, наші джерела стверджували, що росіяни приєднали придбані регіональні компанії до однієї структури, яка власне і діє під брендом "Мегаполіс" в Україні.

Ми завчасно зверталися з приводу цього до Антимонопольного комітету та податкової. До АМК – 1 жовтня, в Податкову – 1 жовтня. Це вже дати доставки наших письмових запитів рекомендованими листами.

За законом "Про доступ до публічної інформації", державні органи мали відповісти нам за 5 діб. Проте, Податкова надіслала листа, що вона "так швидко" не встигає, а АМК не відповів геть нічого.

Нагадаємо ще раз, текст про "Мегаполіс" був надрукований 17 жовтня. І до того часу обидві державні установи нам не надали свою інформацію. Отже, ми були змушені спиратися на інформацію наших джерел.

Зате наступного ранку після публікації ми отримали відповідь від АМК, підписану першим заступником голови Комітету - Рафаелем Кузьміним. Це була відписка.

 

У документі ми звернули увагу на дивний абзац: "Протягом 2012 року компанія "Megapolis Holdings (Overseas) Limited" та/або суб'єкти господарювання, які пов'язані з нею відносинами контролю у розумінні статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції" не звертались до Комітету із заявами про надання дозволів на концентрації/узгоджені дії".

Ми не змогли зрозуміти цей вислів. Або АМК натякає, що росіяни зробили поглинання без дозволу, або що куплені ними компанії ніяк не узгоджують свої дії. Але і те, і інше протирічить тому, що нам розповідали свідки.

Податкова ж надала відповідь за підписом головного податкового міліціонера Андрія Головача. Він дав зрозуміти, що інформація наших джерел про ліцензії є неточною.

 

Як повідомили у ДПС, наразі діють 44 ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами. І протягом 2011-2012 років відмови у видачі ліцензій не оформлювалися.

Також у податковій надали повний перелік фірм, які мають чинну ліцензію, який ми й публікуємо разом з супроводжувальним листом та відповіддю АМКУ на наш запит.

 

Найближчим часом ми з'ясуємо, які з цих компаній пов’язані з "Мегаполісом". Але в нас виникло інше питання. Чому АМК та Податкова не відповідали, аж доки ми не надрукували наш текст?

Ми припускаємо, що вони не хотіли псувати відносини...

Але з ким?

Реклама: