"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ТОП-5 арештів і "маски-шоу" 2011 року

ТОП-5 арештів і "маски-шоу" 2011 року

Середа, 11 січня 2012, 12:34 -
Чиновники, політики і бізнесмени і прості люди, які втратили свободу, країну та бізнес

Такого в Україні ще не було - кількість арештів і обшуків у компаніях у 2011 році побила всі рекорди. Бізнес живе в страху - "одного разу прийдуть за ним, за тобою і за мною".

Рекорд був поставлений і за кількістю арештів чиновників вищого рангу. Багатьом здається, що більша частина арештів - справедлива. Але інша частина арештів викликає сумніви і підозри у політичній розправі.

Якби ми жили у правовій державі, ми не стали б цей рейтинг складати, бо правоохоронна система, яка працює бездоганно, повинна бути майже непомітною. Але жоден із наведених нижче арештів і обшуків не може викликати довіри, бо у країні працює не правоохоронна, а каральна система.

Ми склали цей рейтинг, щоб не забути, в якій країні живемо, і щоб влада подивилася на результати своєї "діяльності" для поліпшення нашого життя вже сьогодні. 2012 рік також не обіцяє нічого доброго.

Реклама:

 

ТОП-5 МАСКИ-ШОУ 2011 РОКУ

1. "АвтоКрАЗ", "Росава", "Фінанси та кредит"

10 березня 2011 року податкова міліція провела вилучення документів у компанії "АвтоКрАЗ", яка належить Костянтину Жеваго, мільярдерові і прихильнику Юлії Тимошенко. Озброєні люди в масках увірвалися на завод і дотемна тримали співробітників під замком.

11 липня на шинний завод "Росава", також підконтрольний Жеваго, прийшли люди з СБУ. І в цей же день СБУ навідалася у банк Жеваго "Фінанси та кредит". І в цьому випадку виїмку документів проводили люди в масках і з автоматами.

Причини захоплення пояснені не були.

2. Укргазбанк

27 липня СБУ провела обшуки у керівників банку, який отримав рефінансування НБУ - згідно з офіційною версією, гроші розкрадено. Обшуки пройшли в квартирах голови правління Сергія Мамедова та його заступника Олени Дмитрієвої. Колишній власник банку - Василь Горбаль, член Партії регіонів і екс-губернатор Львівщини.

3. "Епіцентр" і "Фокстрот"

7 вересня СБУ провела обшук в будівельному гіпермаркеті "Епіцентр" у Києві. Люди в масках увірвалися в офіс і поклали людей на підлогу. Було проведене вилучення документів. Мережа супермаркетів належить секретарю Київради Галині Герезі, члену "Громадського активу Києва". Пізніше стало відомо, що їй пропонували поділитися бізнесом і нібито вона погодилася.

22 вересня міліція провела обшуки в мережі супермаркетів побутової техніки "Фокстрот". Співвласники компанії - бізнесмени Валерій Маковецький і Геннадій Виходцев. За деякими даними, їм теж пропонували поділитися бізнесом. Крім того, відомо, що нині покійний третій співвласник мережі Володимир Шульга був свідком у справі про отруєння Віктора Ющенка.

4. "ПростоПрінт"

У вересні УБОЗ Києва провела обшук, вилучення документів і устаткування у київській компанії "ПростоПрінт" підприємця Дениса Олейнікова. Компанію звинуватили у порушенні авторських прав чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Самому Олейникову і його співробітникам звинувачення пред'явлені не були. Бізнесмен з родиною залишив Україну, побоюючись арешту.

5. GSC Game World

9 грудня стало відомо, що компанія - творець комп'ютерних ігор "Козаки" і "STALKER" покидає український ринок. Одна з причин полягає в тому, що власник компанії Сергій Григорович отримав пропозицію від правоохоронних органів поділитися бізнесом.

 

ТОП-5 АРЕШТІВ 2011 РОКУ

1. Юлія Тимошенко

5 серпня 2011 року суддя Родіон Кірєєв постановив заарештувати Тимошенко за систематичне порушення порядку в залі суду. У листопаді екс-прем'єр була засуджена на 7 років позбавлення волі за підписання газових угод з Росією, у грудні апеляційний суд залишив вирок в силі, 30 грудня Тимошенко була етапована до в'язниці в Харківській області.

Арешт і вирок Тимошенко викликали широкий резонанс в Україні та світі. На думку більшості спостерігачів, це негативно позначиться на геополітичних та економічних перспективах України.

2. Віталій Нікітін, в.о. глави Держкомрезерву

1 лютого Віталій Нікітін був заарештований за рішенням суду, ініційованого СБУ. Його звинувачують у розкраданні 243 мільйонів гривень в 2008-2009 роках.

3. Активісти Податкового Майдану

3 червня в Хмельницькому на два роки умовно були позбавленні волі чотири активісти Податкового Майдану. Їм інкримінували матеріальні збитки, завдані під час акцій протесту.

4. Василь Волга, глава Держкомісії регулювання ринку фінансових послуг

19 липня Гепрокуратура спільно з СБУ заарештувала Волгу за звинуваченням у корупції. Декількома днями раніше ГПУ заарештувала заступників Волги - директора департаменту юридичного забезпечення Євгена Гантімурова і колишнього помічника Волги Олега Чернушенко. У лютому був заарештований директор департаменту тимчасового адміністрування фінансово-кредитних установ Віктор Адамович.

5. Володимир Галицький, голова Держслужби зайнятості

27 листопада СБУ заарештувала Галицького, під час обшуку були знайдені $ 7,5 млн. Рішення суду поки немає.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!