"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Родовід" єнакіївських. Частина перша

"Родовід" єнакіївських. Частина перша

Понеділок, 19 грудня 2011, 12:45 -
Нові керівники державного "Родовід банку", які покликані подолати наслідки махінацій та повернути добре ім'я фінустанови, можуть бути пов’язані з тими самими компаніями, що й попереднє керівництво банку.

Одним з найгучніших фінансових скандалів останніх років став крах і порятунок "Родовід Банку". Фінустанова, очолювана легендарним спортсменом Сергієм Бубкою, яка розросталася у геометричній прогресії у 2005-2006 роках, не пережила кризу кінця 2008 і фактично рухнула.

На початку 2009 вкладники почали штурмувати відділення банку, щоб забрати свої вклади. Але було вже пізно. Компанія Fitch Ratings надала "Родовід Банку" рейтинг, який свідчив про дефолт за всіма зобов’язаннями. Капітал банку, який розраховується як різниця між його боргами та вкладеннями, впав нижче нуля.

Але тодішній прем’єр Юлія Тимошенко розпочала грандіозну кампанію спасіння "мертвого" банку. Держава рекапіталізувала "Родовід", додавши до його статутного капіталу мільярди гривень. Тимошенко роздала обіцянки повернути гроші вкладникам, і хіба що не власноруч віддала кошти першим вкладникам.

Сергій Щербина

Перед тим Нацбанк ввів у "Родовід" тимчасову адміністрацію, яку очолював Сергій Щербина. Після вливання державних мільярдів він став головою правління банку – тобто, керівником, якого призначила держава.

Реклама:

Але ще у 2009 році "Родовід" перестав повертати гроші. Невдовзі, у 2010 році, причиною мільярдних збитків банку і діяльністю, яка передувала краху "Родовіду", зацікавилися правоохоронці. Матеріали перевірок фінустанови передали Генпрокуратурі. Щербина опинився у СІЗО за обвинуваченням у розкраданні коштів банку шляхом проведення фіктивного ремонту будинку, де мав розміститися головний офіс "Родовіду".

У справі фігурували кілька відомих персон та компаній. Зокрема, серед них народний депутат Олександра Шепелєв та будівельна фірма "АК "Інжиніринг", яка зараз веде будівництво НСК "Олімпійський". А в будинок біля Софії Київської у самому центрі Києва, який ремонтував Щербина і де мав бути офіс "Родовіду", в'їхав один з найвпливовіших діячів сучасності – регіонал Юрій Іванющенко, відомий також як Юра Єнакіївський. Саме його вважають "смотрящім" за бізнесом родини президента Віктора Януковича.

Поки Щербина знаходився у СІЗО, навколо розслідування почали відбуватися бурхливі події. Виглядало так, ніби то справу вирішили розвалити.

У середині листопада 2011 провідні українські ЗМІ поширили трагічну новину про загибель одного з головних свідків у справі "Родовід Банку" – Геннадія Піскуна.

За інформацією "Дзеркала тижня", отриманою в СБУ, це був ключовий свідок, який міг свідчити про організаторів "темних схем" діяльності банку. 43-річний Піскун начебто вчинив самогубство, викинувшись з вікна. За тією версією, яку почули ми, успішна людина, бізнесмен з непоганим статком, поліз самотужки встановлювати кондиціонер у квартирі багатоповерхового будинку.

Але Генпрокуратура таки займається розслідуванням справи "Родовіду", і "Економічна правда" знайшла свідчення цього. Так 28 листопада 2011 Печерський суд дозволив слідчим у цій справі розкрити банківську таємницю щодо рахунків низки компаній.

Ми вирішивши провести власне розслідування і дізнатися, хто стоїть за фірмами, на які пала підозра Генпрокуратури. При цьому використовувалася інформація лише з відкритих джерел - SMIDA та Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Виявилося, що ланцюжок від "Родовід Банку" веде до міста Єнакієве, батьківщини президента та Іванющенко.

Далі, будь ласка, озбройтесь чималим терпінням. Ми будемо надавати численні посилання, які об'єднані у цій схемі. Вони документально показують, що нові керівники державного "Родовід банку" можуть бути пов’язані з тими самими компаніями, що й попереднє керівництво банку.

 

 

Безнадійні кредити

9 березня 2011року Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом розкрадання коштів "Родовід банку".

Слідчі побачили ознаки злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

За такі дії передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У постановах Печерського райсуду Києва, які виносилися у даній справі, міститься таке твердження слідчих:

"У період з  2006 до 2009 року службові особи "Родовід Банку" з метою заволодіння шляхом зловживання  службовим становищем коштами банку за попередньою змовою із службовими особами ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт", ТОВ "Кепітал Енерго Систем", ТОВ "Київфінансконсультант", ЗАТ "Промкомбінат", ТОВ "Фінансова компанія "Альфа-Інвест", використали ряд завідомо неправдивих документів кредитних справ, на підставі яких "Родовід Банком" було укладено кредитні договори з юридичними особами з ознаками фіктивності".

ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт"

Один з фігурантів справи – ЗАТ "Ламітек- Укрізоліт" – знаходиться у селищі Клавдієво-Тарасове Бородянського району Київщини. Генеральним директором цієї компанії значиться Сергій Анатолійович Косяк.

Він же є депутатом Бородянської районної ради від партії "Сильна Україна". Більше того, Сергій Косяк був довіреною особою лідера "Сильної України", нинішнього віце-прем'єра Сергія Тігіпка на президентських виборах 2010 року.

Сергій Дядечко

А у 2007 році головою наглядової ради "Ламітек Укрізоліт" був призначений колишній віце-президент "Родовід банку"Сергій Дядечко. Тоді він діяв за дорученням акціонера - ВАТ "Інвестбудсервіс", частка якого у статутному капіталі "Ламітек- Укрізоліт" складала 58,33%.

Також Дядечко обіймав посади заступника голови правління ЗАТ "Фінансово-Промисловий Альянс" та директора ТОВ "РБ Капітал Груп". Останнє ТОВ було основним акціонером "Родовід Банку" до його націоналізації.

Тоді ж, у 2007 році, головою ревізійної комісії "Ламітек- Укрізоліт" призначили Юрія Степановича Савицького, і теж від "Інвестбудсервісу". Савицький також свого часу був членом спостережної ради "Родовід банку".

Тобто зв'язок колишнього керівництва "Родовід банку" і фігуранта розслідування Генпрокуратури ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" є очевидним.

ВАТ Інвестбудсервіс

Далі ми поцікавилися історією акціонера "Ламітек-Укрзоліт", за дорученням якого працювали Дядечко та Савицький.

Почали з того, що керівником цього акціонерного товариства є Євген Вікторович Кубіс. Ця людина працювала заступником начальника управлiння стратегiчного iнвестування "Родовiд Банку". Також Кубіс посідав керівні посади у легендарній "Iтера-Україна".

На посаді ревізора та бухгалтера у "Інвестбудсервісі" працювала Олександра Юріївна Дербеньова, 1984 року народження, психолог за освітою. З 1 квітня до 9 серпня 2004 року вона була офіс-менеджером у Київському офісі Нацiонального Олiмпiйського комiтету. А з 2005 до 2008 - фахiвцем управлiння стратегiчного iнвестування "Родовiд банку".

Серед акціонерів "Інвестбудсервісу" були ТОВ "Промислова компанія "Аврора", ТОВ "Євроавтосервіс", ТОВ "КУА ДАН", ВАТ "Українськi Енергетичнi Ресурси".

Зараз керівником "Промислової компанії "Аврора" у держреєстрі значиться Інна Трякіна – колишній заступник мера Макіївки Олександра Мальцева. Про "КУА ДАН" ми розповімо трохи нижче.

Також у 2009 році 32% акцій "Інвестбудсервісу" володіла Лідія Іванівна Чепурко – голова правління ВАТ "Українські Промислові Інвестиції". Історія саме цієї компанії виводить нас до покійного Геннадія Піскуна – свідка, який вчинив самогубство.

Таким чином, крім того, що "Інвестбудсервіс" пов'язаний з "Родовід банком" через Євгена Кубіса, тут спливають фірми, які приведуть нас у Єнакієве.

ВАТ "Українські Промислові Інвестиції"

"Українські Промислові Інвестиції" заснувало ТОВ "Науково-виробнича фiрма "Фармадон", яку й очолював Геннадій Піскун.

Також одним з акціонерів "УПІ" була Любов Іванівна Дейнеко - голова спостережної ради "Фінансово-промислового альянсу", одним з керівників якого був згаданий вище віце-президент "Родовіду" Сергій Дядечко.

Дейнеко також була директором ТОВ "Укрбізнесресурс", яке, за інформацією ЗМІ, контролювало ТОВ "РБ Капітал-Груп" - акціонера "Родовід Банку". Тобто чергова ланка ланцюжка пов'язана з сумнозвісною фінустановою.

ВАТ Українськi Енергетичнi Ресурси

Це ВАТ було акціонером "Інвестбудсервісу". Очолював його Роман Юрійович Якимащенко.

Одним з мажоритарних акціонерів "Українських Енергетичних Ресурсів" був той же ЗАТ "Фiнансово-Промисловий Альянс", де працював Сергій Дядечко – колишній віце-президент "Родовід банку". Також акції ВАТ "Українськi Енергетичнi Ресурси" мала корпорацiя "МПС".

За інформацією ЗМІ, директором МПС був Володимир Козак – нинішній керівник "Укрзалізниці", якого називають людиною Ріната Ахметова.

ЗАТ "Фiнансово-Промисловий Альянс"

Ця компанія є однією з центральних ланок ланцюжка. Найважливішим є те, що з 7 грудня 2007 до 26 грудня 2008 головою правління "Фінансово-Промислового Альянсу" був Вадим Михайлович Макаров.

Акціонерами "Альянсу" у різні часи були ЗАТ "АК-ВА" та вже відоме нам ТОВ "КУА ДАН" – акціонер "Інвестбудсервісу".

І саме персона Вадима Макарова та ТОВ "КУА ДАН" ведуть до батьківщини Віктора Януковича.

Єнакіївські

Будучи головою правління "Фінансово-Промислового Альянсу", Макаров очолював й ВАТ "Експо нафта продукт". Акціонером у цьому товаристві також було ТОВ "КУА ДАН". Ревізором "Експо нафта продукт" працювала керівник "КУА ДАН" Бірюкова Олена Миколаївна.

Акціонером "Експо нафта продукт" було ТОВ "Техінвестметал Груп". Керівником останнього ТОВ був В'ячеслав Миколайович Ярошенко. Він же працював ревізором у згаданому раніше ВАТ "Українські Промислові Інвестиції" від фірми покійного Геннадія Піскуна "Фармадон".

Також акціями "Експо нафта продукт" володіло ТОВ "Євроавтосервiс" (акціонер "Інвестбудсервісу") та ВАТ "Недиверсифiкований закритий венчурний КIФ "Iнновацiйнi стратегiї".

Юрій Іванющенко

Цей фонд вже згадувався у ЗМІ як компанія депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

НЗВКІФ "Інноваційні стратегії"

Засновниками "Інноваційних стратегій" є ПП "Фірма Родон", ТОВ "Об'єднана вантажно-транспортна компанія" та ТОВ "Фінансова компанія "Лідер".

Керівником ПП "Фірма Родон" є Дмитро Анатолійович Попов. Він же є президентом "Інноваційних стратегій".

ТОВ "Об'єднана вантажно-транспортна компанія" очолює Олександр Володимирович Макаров. А керівником ТОВ "Фiнансова Компанiя "Лiдер" є Костянтин Петрович Баландін.

Раніше "Українська правда" вже писала про "ФК "Лідер". За інформацією МВС, ця фірма була створена племінником Юрія Іванющенка "задля придбання бази відпочинку "Орджонікідзе" в курортній зоні Святогорська".

Крім того, віце-президентом "Інноваційних стратегій" значиться Олег Олександрович Гресь. Він також був президентом ТОВ "Фiнансова компанiя "Стоїк". За інформацією профільних ЗМІ, "ФК "Стоїк" заснував Іван Аврамов – бізнес-партнер Іванющенка.

Також Олег Гресь згадувався у газеті "Урядовий кур'єр" №235 від 17 грудня 2002 року у якості розпорядника майна Єнакієвського коксохімічного заводу, щодо якого була порушена справа про банкрутство.

"ФК "Лідер", "ФК "Стоїк" і ТОВ "Об'єднана вантажно-транспортна компанія" мають одну й ту саму юридичну адресу – місто Єнакієве, вул. Марата, 1. Цю ж адресу має й Єнакіївський коксохім. Тобто, власники цих компаній якщо не одні і ті ж самі люди, то тісно пов'язані один з одним.

Таким чином існує прямий зв'язок між колишніми керівниками "Родовід банку", яких підозрюють у махінаціях, і компаніями, близькими до Юри Єнакіївського та його партнера Івана Аврамова.

Жиган Такташов та Антон Пригодський

Серед фірм, які фігурують у справі про розкрадання "Родовід банку" також є ЗАТ "Промкомбінат".

Ця компанія має не менш цікаву історію. Її акціями володіли вже згадані фігуранти розслідування – ЗАТ "Фінансово-Промисловий Альянс" та ТОВ "КУА ДАН". Крім того, акції "Промкомбінату" належали невстановленому нами громадянину Канади.

Акціонером "Промкомбінату" також виступало  ВАТ "Спецпромсервiс", генеральним директором якого був покійний Геннадій Піскун.

Акціями "Промкомбінату" володіло й ТОВ "Embrol Ukraine Ltd". "Українська правда" вже писала, що співзасновником "Embrol Ukraine Ltd" був близький до Ріната Ахметова Жиган Такташов. А директором цієї фірми працював колись близький до президента Віктора Януковича регіонал Антон Пригодський.

Втім найбільш цікаво, що ЗАТ "Промкомбінат" у другому кварталі 2007 року мало 100% акцій НЗВКІФ "Інноваційні стратегії", близького до Юрія Іванющенка.

Гроші "олімпійців"

Сергій Бубка

Світовий рекордсмен і багаторічний керівник Національного Олімпійського комітету України Сергій Назарович Бубка був обличчям "Родовід банку", обіймаючи посаду президента цієї фінустанови.

Повною несподіванкою було знайти результати тендерів, проведених НОК у минулих роках. Виявилось, що фірми, які мають те чи інше відношення до справи "Родовід банку", у 2007 році виграли левову частину тендерів НОК.

Так, наприклад, ВАТ "Інвестбудсервіс" у 2007 поставляв НОК футболки, кепки і значки, на чому заробив більше 235 тисяч гривень.

16 тендерів НОК на загальну суму 2 мільйони 207 тисяч гривень у 2007 році виграло таке собі ТОВ "Авіейшн Солюшн". Цю фірму колись очолював Андрiй Миколайович Сєдов. Він же був  керівником ТОВ "ЮК "Фінансова Рада", де фінансовим директором працював член спостережної ради "Родовід банку", один з фігурантів нашого розслідування Юрій Савицький.

Також директором "Авіейшн Солюшн" був Юрій Іванович Ряболенко – ревізор ВАТ "Спецпромсервіс", яке очолював Геннадій Піскун.

Але й це не все. У 2008 році Національний олімпійський комітет закупив стаціонарний міограф "Viking select" за 445 тисяч гривень у фірми ТОВ "Інтерпрогрес компані", директором якої був знову ж таки Піскун.

***

У цій публікації ми виділили лише знаковий ланцюжок, який зв’язує колишнє керівництво "Родовід банку" з батьківщиною президента Віктора Януковича та вотчиною Юри Єнакіївського.

Загалом фігуранти розслідування Генпрокуратури тісно пов’язані один з одним. Ці компанії володіли акціями одна одної, одній ті ж люди були менеджерами згаданих фірм у різний час. Багато фірм, які причетні до ланцюжка, вже ліквідовані.

"Економічна правда" направила запити з проханням про коментар щодо справи про розкрадання "Родовід Банку" й у ГПУ, й Юрію Іванющенку. Але відповіді на них поки немає.

У другій частині розслідування ми розповімо про зв’язки нового менеджменту вже державного "Родовід банку" з "єнакіївськими", банк "Союз", який багато хто пов'язує з колишнім керівництвом "Родоводу" та інших загадково збанкрутілих фігурантів справи.

Реклама: