"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ їде переписувати меморандум

МВФ їде переписувати меморандум

Середа, 19 жовтня 2011, 12:49 -
Міжнародні кредитори можуть відновити співпрацю з Кабміном вже після завершення парламентських виборів, а точніше після того, як уряд закінчить цикл соціальних авансів населенню у вигляді підвищення зарплат, пенсій і пільг.

Наступного тижня, 24 жовтня Україну відвідає місія Міжнародного валютного фонду.

За інформацією "ЕП", міжнародні кредитори приїдуть переписувати меморандум за програмою stand by, підписаний з українським Кабміном влітку минулого року про співпрацю, за яким передбачена видача кредиту на суму 15,15 мільярдів доларів.

Останній раз фонд кредитував Україна взимку минулого року. За попереднім сценарієм наша країна до кінця року повинна була отримати ще два транші по 1,5 мільярди доларів, але в цьому році Кабмін уже не розраховує на гроші валютних кредиторів.

За часом візит делегатів з Вашингтона символічно співпадає з двома важливими подіями: прийняття держбюджету на 2012 рік і черговим етапом україно-російських переговорів щодо перегляду цін на газ.

Реклама:

Бюджет-2012 як і підвищення цін на газ для населення - два принципових для МВФ пункти в переговорах.

На зустріч з представниками фонду члени Кабміну прийдуть не зовсім з порожніми руками. Якщо чітко слідувати меморандуму з МВФ, Україна частину зобов’язань все-таки виконала.

Зокрема, прийнято низку узгоджених з МВФ та Світовим банком законів. Серед них, наприклад, закон про підвищення мінімального рівня - з 75 до 120 мільйонів гривень, статутного капіталу для нових банків і вимоги щодо розкриття інформації про нових власників.

Звітуючи про виконане, Кабмін акцентуватиме увагу і на законі про захист прав кредиторів і споживачів фінансових послуг, який Верховна Рада з другої спроби і з поправками президента прийняла у вересні цього року, а Віктор Янукович підписав минулого тижня.

У цьому ж переліку - закон про нагляд за фінансовими групами на консолідованій основі. На заключній стадії підготовки знаходиться законопроект про реформування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, проте коли і в якому вигляді він буде прийнятий поки не зрозуміло.

З решти - в рамках домовленостей з першого жовтня Нацкомісія з регулювання ринку комунальних послуг погодила підвищення в середньому на 58,5% тарифів на теплопостачання для бюджетних організацій та інших підприємств, крім населення.

За словами глави Нацкомуслуг Валерія Саратова, це рішення дозволить всім комунальним підприємствам увійти в опалювальний сезон.

"Природно, сьогодні ми повернемося до питань, якою буде торговельна політика держави. Зокрема, чи буде країна використовувати експортні обмеження на поставки зерна. Ключове питання: наскільки МВФ повірить в наміри влади проводити ту чи іншу реформу до парламентських виборів", - вважає директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Проте, мабуть, самий жирний козир української сторони в переговорах - пенсійна реформа, яка в оновленій редакції вступила в силу з першого жовтня.

Кабмін не виконав усіх зобов'язань у соціальній сфері, однак зробив найскладніше - підвищив пенсійних стаж на десять років і пенсійний вік для жінок - до 60 з 55 років, що буде урядовим козирем під час переговорів.

До слова, українську переговорну групу за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова очолює міністр фінансів Федір Ярошенко, від чого не в захваті ні представники МВФ, ні сам Ярошенко.

Як розповів "ЕП" співрозмовник в Кабміні, який був присутній під час переговорів двох сторін, міністр фінансів виявився не готовий до дискусій подібного рівня.

"Ярошенко був переговірником за потребою. Було очевидно, що він не готовий до дискусії, оскільки він - фінансист-бюджетник, здатний вести діалог про бюджетні фінанси, а не про реформи в комплексі, при цьому в різних сферах, а тим більше англійською мовою", - розповіло джерело "Економічної правди" в адміністрації президента.

За його словами, раніше Ярошенко часто переносив переговори, затягував їх, віджартовувався і постачав делегатів сплутаною макроекономічною статистикою, в якій чорт ногу зломить.

"Додаткові складнощі для Ярошенко створював Азаров, який не делегував йому повною мірою повноваження. Почасти через це, а також через слабку політичну підготовку, Ярошенко виявився невиразним переговірником", - додало джерело "ЕП".

"Незважаючи на те, що формально пенсійна реформа була прийнята, Кабмін це не врятує. МВФ стежить не тільки за формальностями, а й за загальною політикою уряду в соціально-економічній сфері. Наприклад, місія фонду дуже пильно дивиться на закон про поправки до держбюджету-2011, яким Рада підвищила зарплати працівникам бюджетної сфери", - наголосив екс-перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко.

За його словами, в МВФ сильно переживали з приводу цих правок, так як сторони переговорів узгодили соціально-економічні параметри на цей рік, однак Кабмін не обмовив з МВФ своє раптове рішення підвищити зарплати, що стало додатковим навантаженням на бюджет.

За його словами, делегатів МВФ крім іншого лякають заяви перших осіб Кабміну про подальше підвищення соцвиплат.

Зокрема, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вже анонсував можливість так званого "осучаснення" пенсій в результаті чого всі пенсії зростуть на 100 гривень.

"За моїми підрахунками вартість такого "осучаснення" для 8 мільйонів громадян стане бюджету в 10 мільярдів гривень. Це при тому, що дефіцит Пенсійного фонду в наступному році, за планами уряду, складає 48 мільярдів гривень. МВФ готовий допомагати Україні, але не фінансувати передвиборчу програму Партії регіонів", - вважає Розенко.

За його прогнозами, міжнародні кредитори відновлять співпрацю з Кабміном вже після завершення парламентських виборів, а точніше після того, як уряд закінчить цикл соціальних авансів населенню у вигляді підвищення зарплат, пенсій і пільг.

До цього, на думку багатьох опитаних "ЕП" експертів, МВФ зосередить свої увагу на периферійних і переддефолтних країнах Єврозони, які на відміну від України пішли на радикальні кроки зі скорочення дефіциту своїх бюджетів.

Однак не всі поділяють таку точку зору. Генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий переконаний, що уряд досить вчасно може прийняти держбюджет на 2012 рік, задовольнивши макроекономічні побажання кредиторів.

А цього може вистачити для того, щоб піти на поступки і "пробачити" Україні ряд інших, невиконаних зобов'язань, на кшталт тарифів на газ, які влада, судячи з усього, вже не підвищить у цьому році.

"Прийняти бюджет в тому вигляді, в якому його хоче бачити МВФ - не так просто, оскільки вже сьогодні фонд фактично знизив прогнозний показник зростання ВВП на 1%. Напевно фонд посилить свої вимоги до макропоказників України на 2012 рік", - припустив в коментарі "Економічній правді" заступник глави бюджетного комітету Верховної Ради, депутат від НУНС Павло Жебрівський.

Нагадаємо, в червні МВФ знизив свій прогноз для зростання світової економіки в 2012 році з 4,5% до 4%.

Жебрівський наголошує, що схему переговорів українського Кабміну з МВФ можна буде оцінити, вивчивши проект держбюджету на етапі між першим і другим читанням.

За інформацією "ЕП", проект держбюджету Рада має намір проголосувати в першому читанні вже цього четверга, а в другому - і в цілому, на наступному пленарному тижні.

"Спираючись на свій багаторічний досвід співпраці з МВФ, можу сказати, що наступний транш надійде в лютому місяці, після того як вони побачать реальний бюджет на наступний рік та реальне виконання дефіциту бюджету за 2011 рік. Підкреслюю, реальне, а не задеклароване (виконання дефіциту бюджету за минулий рік,- ЕП)", - заявив член ради Національного банку, радник президента Роман Шпек.

Слова банкіра підтверджуються і тим, що чергові платежі перед МВФ наступають в кінці лютого 2012 року.

Морально з цим майже змирилися як в Мінфіні, так і в парламенті

"Нічого страшного в перегляді меморандуму немає. Життя тече, все змінюється. Оновлення домовленостей і повторна їх формалізація підуть на користь відносинам України і МВФ. Не виключаю, що гроші надійдуть до різдвяних свят, або після них", - запевнив "ЕП" глава підкомітету з питань міжнародної економічної політики економічного комітету Верховної Ради, депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков.

З іншого боку, співпраця з МВФ наразі не є критичною для України. Жебрівський наголошує, що ситуація в бюджетній сфері відносно стабільна.

Проте присутність фонду в Україні стане лакмусовим папірцем для інших кредиторів, на кшталт Світового банку чи Європейського банку реконструкції та розвитку, а також для інвесторів, які купують українські боргові папери - підтримка фондом України значно підвищить привабливість українських ОВДП.

Плотніков не виключає, що якщо рішення з видачею траншу затягнеться, а гроші не надійдуть у лютому, що теж можливо, Україна перейде на так звану "безтраншевую" форму взаємин з кредиторами.

Щось схоже у нас вже було в 2001-2003 роках, коли фонд був фактично присутній в Україні, але грошей не давав.

Реклама: