"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валюта за паспортом як символ тоталітаризму?

Валюта за паспортом як символ тоталітаризму?

П'ятниця, 23 вересня 2011, 12:46 -
"Нацбанк каже, що намагається контролювати тих, хто часто міняє гроші, але ж ці люди не дурні. Візьмуть десять бомжів і провернуть необхідну операцію. Наступного разу візьмуть інших людей для обміну".

Відсьогодні можна навіть не підходити до обмінників без паспорта або інших документів, що засвідчують особу.

Ніхто не поміняє гроші анонімно, бо Нацбанк заборонив. По суті, він ще більше оголив українців перед банками.

Відтепер кількість місць, де знатимуть місце народження та прописку громадянина, буде пропорційно рости кількості разів, коли він мінятимете гроші. Причому знатимуть про це не лише великі банки, а й дрібні обмінні пункти.

Увага, вас записують

Реклама:

Основне нововведення Нацбанку полягає у тому, що під час обміну грошей на суму до 50 тисяч гривень українці мусять пред'явити документ, що засвідчує особу. Це може бути і паспорт, і студентський квиток, і водійські права. При цьому банки зобов'язані будуть вносити особисті дані клієнта в систему банківського обліку.

При обміні грошей на суму понад 50 тисяч гривень слід мати з собою винятково паспорт та ідентифікаційний код. З обох документів касир знімає ксерокопію. На довідці та квитанції вказуються прізвище, ім'я, по батькові клієнта, серія і номер паспорта, дата видачі, орган, що його видав, місце реєстрації, ідентифікаційний код.

Однак постанові Нацбанку "Про зміни до порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України" суперечить його ж лист до обмінників №28-211/3760-11058 від 21 вересня. В ньому, зокрема, йдеться про таке.

"Вимога щодо зберігання в документах операційного (робочого) дня копій сторінок документа, що посвідчує особу, які містять дані, на основі яких проведена ідентифікація особи, поширюється на валютообмінні операції, що здійснюються як на суму в еквіваленті до 50 тисяч гривень, так і на операції, що перевищують цю суму".

Виходить, що документи громадян будуть копіюватися навіть при обміні дрібних сум. Найменший негатив від цього - затримки і збільшення черг біля обмінників. Найбільший - зберігання в обмінниках великої кількості даних про українців.

"Ні для кого не секрет, що певні люди можуть отримати неофіційний доступ до приватної інформації громадян. В подальшому можливі кримінальні наслідки такого обміну. Грабують же людей періодично, щойно вони виходять з великими сумами з банків. Хтось цю інформацію передає", - пояснює юрист Ростислав Кравець.

Якщо зараз на ринку можна спокійно купити диски з даними про підприємства і їх податковими звітами, то де гарантія, що завтра там же не опиняться адресні дані громадян? І де гарантія, що ними не скористаються грабіжники?

Даремна боротьба

Банкіри заспокоюють: банківську таємницю ніхто не скасовував.

За словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, НБУ не зобов'язує фінансові установи регулярно здавати інформацію про громадян, які проводили обмін валют. Передача даних відбуватиметься, коли у Нацбанку виникнуть підозри щодо конкретного громадянина чи юридичної особи.

Також, додає глава АУБ, інформацію про клієнтів можуть отримати правоохоронні органи - у разі порушення кримінальної справи для перевірки фінансових операцій. Щоправда, у цьому випадку міліція повинна вимагати дані у банку через суд.

"Міліція може зацікавитися, де і скільки міняла грошей людина. Зрозуміло, що ми не будемо звітувати щодня. Уявляєте, яка це проблема для банків, який це потік даних? Записувати, фіксувати, зберігати їх, а потім шукати і віддавати. Ця додаткова робота зменшить пропускну спроможність обмінних пунктів", - прогнозує Сугоняко.

Від новації НБУ банкіри не у захваті. Вони не вірять, що таким чином можна побороти тіньову економіку, на що сподіваються у головній фінансовій установі країни. Мовляв, "брудні" кошти "відмивають" не в обмінниках, оскільки там є грошові ліміти.

"Відмивання" коштів найчастіше відбувається при переведенні готівки в безготівковий вигляд. Ці гроші йдуть не через обмінники, а через деякі банки, де чотири особи за місяць купують валюти на 2-3 мільярди. Хто про це не знає?" - запитує керівник АУБ.

Песимізм банкірів поділяють експерти. За їх словами, замість боротьби з тіньовою економікою Нацбанк підживить цей ринок, бо ділки не підуть в обмінні пункти.

"Нацбанк каже, що намагається контролювати тих, хто часто міняє гроші, але ж ці люди не дурні. Візьмуть десять бомжів і провернуть необхідну операцію. Наступного разу візьмуть інших людей для обміну грошей", - розповідає економіст Центру соціальних та економічних досліджень "Case Україна" Володимир Дубровський.

Про цей найпростіший механізм обходу правил не можуть не знати в Нацбанку, і це означає, що там переслідують інші цілі, кажуть експерти.

Влада або спеціально заганяє в тінь тих, хто не хоче діяти відкрито, для отримання податків з тіньового ринку, або намагається відновити систему ретельного контролю за фінансовими операціями громадян, що ще більше свідчить про відхід від демократичних цінностей і повернення до тоталітарної системи.

Далі від Європи

Щоб не потрапити в поле зору податківців, українці повернуться до "міняйл", а це знову відновить їх роботу на ринку, прогнозують економісти. В такому разі тоді можна буде попрощатися з надходженнями в бюджет від валютних операцій.

"Посилення контролю не сприяє боротьбі з тінізацією. Боротьба з нею - це створення таких умов, за яких можна працювати легально і отримувати достойні прибутки. Це єдиний шлях боротьби з "тінню", - переконаний Дубровський.

Система обміну валют за паспортом діє у Росії та Білорусі. В Європі такого правила нема. Виникає питання: що робитимуть фани, які з'їдуться на "Євро-2012"? Навряд чи вони зрозуміють, чому повинні показувати паспорт при купівлі гривень.

За словами юристів, обмінні пункти можуть відмовити іноземцям, якщо у них не буде ідентифікаційного коду. В обмінниках вже зараз кажуть, що продаватимуть валюту лише резидентам, тобто тим, у кого є українська прописка.

Реклама: