"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртелеком" гуртом і в роздріб

"Укртелеком" гуртом і в роздріб

Четвер, 23 червня 2011, 12:53 -
Можливість продажу мобільного бізнесу за високою ціною сумнівна - мережа Utel вимагає інвестицій. Вірогідність же того, що уряд збереже за її власником ексклюзивне право на надання послуг мобільного зв'язку в стандарті 3G, мізерна. Зате даний актив може зацікавити трьох операторів мобільного зв'язку.

Новий власник "Укртелекому" компанія EPIC Services Ukraine - ESU - розпочав реалізацію власних планів з реструктуризації компанії і її продажу частинами.

Однак, як зазначають експерти, це спричинить лише незначні зміни в сегменті мобільного зв'язку, тоді як сегмент фіксованого зв'язку залишиться тим самим.

Від приватизації до реструктуризації

Минулого тижня відбулися перші після приватизації загальні збори акціонерів ПАТ "Укртелеком". Одним з головних їх підсумків стало рішення про розробку плану реструктуризації компанії, який до 1 вересня 2011 року повинен бути поданий на розгляд наглядової ради ПАТ.

Реклама:

Як пояснив під час зборів голова правління компанії Герогій Дзекон, зміни будуть стосуватися, головним чином, структури і принципів менеджменту.

"Єдина вертикаль управління буде розділена на вертикаль продажу та обслуговування абонентів і вертикаль експлуатації та забезпечення життєдіяльності компанії. Ми також хочемо перейти на регіональний принцип управління, відмовитися від системи філій і створити п'ять-шість регіональних центрів", - уточнив він.

"Укртелеком" займає монопольне становище на ринку послуг фіксованого зв'язку, а також є єдиною компанією, яка володіє ліцензією на надання послуг мобільного зв'язку в стандарті 3G.

"Ця технологія дає можливість високошвидкісного доступу до інтернету через мобільні пристрої і тому є привабливим сервісом для абонентів. Зараз усі, хто хоче входити в інтернет через мобільний телефон з високою швидкістю, змушені обирати укртелекомівський Utel", - пояснює керуючий партнер АК Kreston GCG Андрій Катчик.

13 жовтня 2010 року Фонд держмайна оголосив конкурс з продажу 92,79% статутного фонду "Укртелекому", єдиним учасником якого стало ТОВ ESU - дочірня компанія австрійської інвестиційно-банківської фірми EPIC.

А 11 березня 2011 року ФДМ уклав договір купівлі-продажу державної частки у ПАТ "Укртелеком" з ESU, яка придбала цей актив за результатами експертної оцінки майже за 10,6 мільярда гривень. У травні компанія розрахувалася за пакет.

Ще під час конкурсу керуючий партнер компанії EPIC Петер Голдшайдер заявив, що після придбання "Укртелекому" новий власник планує провести реструктуризацію компанії і перепродати її частинами.

Проте спочатку він хоче підвищити рівень капіталізації "Укртелекому", інвестувавши у її розвиток 450 мільйонів гривень для збереження частки на ринку фіксованого зв'язку та розширення частки в сегменті послуг інтернет-доступу. Тепер, принаймні щодо реструктуризації і перепродажу, ESU почала втілювати свої плани.

Угоди та реінвестиції

Ще одним важливим підсумком зборів акціонерів стало рішення про виведення активів "Укртелекому", пов'язаних з наданням послуг мобільного зв'язку, в окрему юридичну особу для їх подальшого продажу.

Передбачається, що ця угода відбудеться протягом найближчих трьох-шести місяців. Виручені кошти підуть на розвиток послуги широкосмугового доступу до інтернету. На думку акціонерів, це істотно підвищить ефективність діяльності компанії.

Аналогічним чином оцінюють це рішення і деякі аналітики. Так, експерти ІГ "Сократ" зазначають, що для "Укртелекому" розвиток мобільного бізнесу малоперспективний.

Оскільки компанія не має покриття 2G, додають вони, їй довелося б піти на великі капіталовкладення. При цьому в структурі доходів частка виручки від мобільного зв'язку не перебільшує 3%. У разі ж продажу "мобільних" активів "Укртелеком" отримає 2,6 мільярда гривень, які можна буде реінвестувати у профільний бізнес.

У свою чергу, аналітик ІК "Ренесанс капітал" Віталій Шушковський не дуже впевнений в успіхові майбутньої угоди. Він вважає, що ця ідея ще доволі "сира".

"Можливість продажу мобільного бізнесу за високою ціною сумнівна - мережа Utel вимагає інвестицій. Вірогідність же того, що уряд збереже за її власником ексклюзивне право на надання послуг мобільного зв'язку в стандарті 3G, мізерна. А за незначні кошти власник "Укртелекому" цей бізнес не продасть", - пояснює він.

Зате даний актив може зацікавити всіх трьох провідних операторів мобільного зв'язку - "Київстар", МТС та "Астеліт". "Всі вони володіють рівними шансами стати новими власниками мережі Utel. Хоча багато що залежатиме від кінцевої ціни і можливих внутрішніх домовленостей", - вважає аналітик ІГ "Арт капітал" Андрій Патіота.

Реакція операторів не забарилася. Через два дні після зборів акціонерів "Укртелекому" директор компанії "МТС-Україна" Василь Лацанич констатував: потенціал українського ринку GSM вичерпаний.

За його словами, МТС розглядає альтернативні можливості розвитку бізнесу, в тому числі 3G, отже, допускає можливість купівлі "мобільних" активів "Укртелекому".

Безпровідні пріоритети

В цілому, каже Патіота, зміни, які відбудуться після реалізації планів нового власника "Укртелекому", торкнуться тільки сегмента мобільного зв'язку і будуть незначними. Майбутній власник Utel отримає на деякий час певну конкурентну перевагу, пов'язану з винятковим правом на надання послуг у стандарті 3G.

"Його частка на ринку послуг мобільного зв'язку зросте за рахунок включення абонентів мережі "Укртелекому" на 1-3%. Якщо ж відбудеться конкурс з продажу 3G-ліцензій серед інших операторів, ця перевага буде нівельована", - уточнює експерт.

Для споживачів, на думку Патіоти, майже нічого не зміниться. "Зараз ціни на послуги 3G, що надаються "Укртелекомом", майже не відрізняється від цін інших операторів, які працюють з GSM-мережами. Враховуючи співвідношення витрат і рівень конкуренції, швидше за все, вони такими ж і залишаться", - прогнозує аналітик.

За його словами, появи нових послуг або істотного поліпшення якості існуючих теж очікувати не доводиться, оскільки "Укртелеком" і так надає весь спектр послуг у стандарті 3G. Втім, новий провайдер може розширити діапазон платних сервісів.

Більше того, компанія припинить надавати збиткові послуги, наприклад, проводове радіо, про що заявило керівництва "Укртелекому" під час зборів акціонерів.

За словами Дзекона, пріоритетні завдання компанії на 2011-2012 роки полягають у створенні централізованої системи обслуговування абонентів, збереженні абонентської бази фіксованого зв'язку та укріпленні лідируючих позицій в сегменті широкосмугового доступу до інтернету з виходом на частку ринку не менше 35%.

Отже, якщо реструктуризація та перепродаж частин "Укртелекому" і відбудуться, то тільки для оптимізації профільного бізнесу. Принаймні поки що. У більш віддаленій перспективі, резюмує Катчик, дрібного розпродажу "Укртелекому" не буде.

"Всі сегменти компанії - фіксований зв'язок, мобільний зв'язок та інтернет-доступ - взаємопов'язані. Тобто окремо від послуг зв'язку інтернет-бізнес продати не можна, бо для передачі даних для своїх мобільних абонентів компанія використовує стандарти 3G, а для абонентів фіксованого зв'язку - ADSL", - уточнює він.

Таким чином, якщо після продажу активів з надання послуг мобільного зв'язку разом з високошвидкісним інтернет-доступом і буде ще якась угода, то це буде весь бізнес фіксованого зв'язку разом з широкосмуговим доступом до інтернету.

Реклама: