Газове безсилля Кремля

Газове безсилля Кремля

П'ятниця, 27 травня 2011, 12:02 -
Після зустрічі у "Газпромі" сторони заявили, що домовленостей щодо зміни умов постачання газу з Україною не досягнуто, і переговори тривають. Янукович також запевнив, що злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" не буде, як того хотів російський прем'єр Путін. Кремль зреагував миттєво.

Росія будь-що хоче бачити Україну в Митному союзі, тому сприйняла курс України на євроінтеграцію як особисту образу. Кремль вирішив не церемонитись і надавив на болючий мозоль Києва - на ГТС.

Поштовхом до таких дій Кремля стало те, що 19 травня Верховна рада ухвалила курс на європейську інтеграцію як один з головних зовнішньополітичних пріоритетів України.

Першочерговим завданням парламент визнав завершення переговорів та підписання Угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС як невід'ємної частини Угоди про асоціацію з ЄС.

Паралельно керівництво країни хоче перебувати у зоні вільної торгівлі з країнами СНД і переглянути ціни на газ, а також обіцяє Росії співпрацю з Митним союзом за дивною формулою "3+1".

Реклама:

В свою чергу, Євросоюз нагадує, що Україна не може одночасно вільно торгувати з Європою і бути в Митному союзі.

Подальші дії Москви наштовхують на думку, що вона поставила перед собою завдання завадити євроінтеграції України, тому й використовує класичний метод "батога та пряника".

Пряником в даному випадку є загравання з Києвом щодо перегляду ціни на газ, батогом - диверсифікація експорту газу в Європу.

Як відомо, Україна вимагає переглянути ціну на російський газ, який, за підрахунками Міненерговугілля, в четвертому кварталі 2011 року буде коштувати 400 доларів за тисячу кубометрів.

Зокрема, 24 травня президент Віктор Янукович назвав главі "Газпрому" Олексію Міллеру два аргументи, чому Україна повинна платити за газ значно менше, ніж Європа.

Перший - відстань між Україною та Росією значно менша, ніж між Росією та Європою. Другий - рік тому обидві країни підписали "харківські угоди".

Можливо, Янукович назвав й інші аргументи, зокрема, про те, що Україна - найбільший споживач російського газу після самої Росії та найбільший його транзитер. Проте, президентська прес-служба обмежилася лише двома.

Після зустрічі у "Газпромі" сторони заявили, що домовленостей стосовно зміни умов постачання газу з Україною не досягнуто, і переговори тривають. Янукович також запевнив, що злиття "Нафтогазу" і "Газпрому" не буде, як того хотів російський прем'єр Володимир Путін.

Кремль зреагував миттєво. 25 травня в Брюсселі Міллер заявив, що близько 20 мільярдів кубометрів газу, який постачатиметься "Північним потоком" в Німеччину та Чехію, буде забрано з української ГТС.

"Транзит російського газу Україною становить близько 100 мільярдів кубометрів. Якщо РФ вдасться запустити газопровід вчасно, український транзит скоротиться на 20% або на 0,6 мільярда доларів доходу від транзиту за умови збереження ставки транзиту", - сказав в коментарі "Економічній правді" аналітик ІГ "АРТ капітал" Станіслав Зеленецький.

Першу нитку "Північного потоку" потужністю 27,5 мільярда кубометрів на рік Москва планує запустити по дну Балтійського моря вже в кінці 2011 року.

Втім, експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук переконаний, що газ, який буде транспортуватися "Північним потоком", надходитиме з Південноросійського родовища, що у Ямало-Ненецькому автономному окрузі.

"Саме його оголосили першим базовим родовищем для заповнення газопроводу. Там "Газпром" планує видобувати 25 мільярдів кубометрів газу. Це якраз закриває усі потреби першої нитки", - сказав він.

Друга нитка "Північного потоку", також потужністю 27,5 мільярда кубометрів газу, запрацює в кінці 2012 року.

"Другим родовищем буде Штокманівське родовище, яке лише розробляють. До отримання першого промислового газу - ще років п'ять-сім. На першій стадії там видобуватимуть 23 мільярди кубометрів газу, і цього повинно вистачити для другої черги "Північного потоку", - додав Корольчук.

Поки що у зв'язку з фінансовими труднощами "Газпром" скорочує інвестування у "Штокман", і це впливає на реалізацію "Північного потоку". Тим не менш, повноцінна участь у проекті норвезької Statoil і французької Total гарантують, що проект буде успішно реалізований, вважає аналітик.

 

Джерело: "Газпром"

Окрім того, 25 травня в Брюсселі "Газпром" презентував другий проект - "Південний потік", який повинен з'єднати Росію і країни Південної та Центральної Європи по дну Чорного моря - також в обхід України.

Вартість газопроводу з проектною потужністю 63 мільярди кубометрів палива на рік "Газпром" оцінив 15,5 мільярда євро. Директор South Stream AG Марсел Крамер заявив, що "Південний потік" замінить існуючі маршрути.

У презентації "Південного потоку" зазначено, що близько 40 мільярдів кубометрів газу з потужностей газопроводу буде заповнено паливом, яке зараз транспортується через українську ГТС.

 

Джерело: "Газпром"

Цікаво, що під час презентації "Південного потоку" Європа не підтримала цей проект, але запевнила, що не перешкоджатиме його реалізації.

"Південний потік" не є нашим пріоритетом, але ми визнаємо його цінність, особливо для Росії. ЄС хотів би напряму отримувати газ з каспійських держав", - зазначив єврокомісар Гюнтер Етінгер.

Він також перелічив всі проекти-конкуренти "Південного потоку" - Nabucco, TAP, White Stream. Для Євросоюзу Nabucco залишається пріоритетним.

"Південний потік" не змінює джерел поставок. За рахунок його будівництва лише перерозподіляється російський газ - він йтиме по інших коридорах. Nabucco ж вирішує питання диверсифікації джерел поставок", - сказав експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Відтак, упевнений Зеленецький, Україні слід всіляко підтримувати Nabucco.

"У разі реалізації "Північного потоку" та "Південного потоку" скорочення транзиту газу до 2015 року через територію України може становити 60 мільярдів кубометрів газу. При поточних тарифах це скорочення доходів від транзиту на 1,8 мільярда гривень щорічно", - додав він.

Втім, навіть у випадку реалізації обох потоків та проекту Nabucco українська ГТС не стоятиме порожньою через зростання споживання газу у Європі, переконані експерти.

Зокрема, у 1995 році країни ЄС споживали 360 мільярдів кубометрів газу, у 2005 році - 470 мільярдів кубометрів, у 2010 році - 522 мільярди кубометрів, а в 2011 році буде спожито 560 мільярдів кубометрів блакитного палива.

За 15 років ЄС наростив обсяги споживання газу на 45%. У 2020 році він планує споживати понад 700 мільярдів кубометрів палива.

"Україна залишатиметься провідною транзитною державою в Європі, хоча транзит дещо зменшиться. Вона буде качати не так, як зараз, 100-110 мільярдів кубометрів газу, а 70-80 мільярдів кубометрів, це теж найбільший показник серед усіх транзитних країн", - зазначив Омельченко.

На думку Корольчука, проблема не у будівництві альтернативних газопроводів, а в обсягах газу, який потрібен для економіки ЄС.

"Проблема не у потоках. Їх Росія вимушена будувати. Вона уклала договори з країнами ЄС, а виконувати їх не може, бо мало газу. Проблема у паливі, який ЄС треба десь брати. І якщо існуючий газ піде у "Північний потік", то в українську ГТС прийде новий газ - каспійський, середьоазійский, іранський", - підсумував Корольчук.

Реклама: