Укргазбанку дали строк. До 30 травня

Укргазбанку дали строк. До 30 травня

Середа, 18 травня 2011, 11:10 -
Головна претензія до Брезвіна - він не банкір, кажуть експерти. Екс-керівник ДПА - сильний адміністратор, який начебто був призначений в Укргазбанк для створення неприємностей колишнім його власникам - Василю Горбалю і Анатолію Омеляненку.

Збори акціонерів націоналізованого Укргазбанку, які відбудуться 30 травня, стануть вирішальними для Анатолія Брезвіна.

Зараз він займає пост голови правління установи, однак на його заміні наполягають МВФ і Світовий банк. Уряд і Нацбанк, схоже, зроблять цю жертву.

"Багато людей незадоволені конкретною людиною. Ще в березні було засідання експертно-аналітичної ради, на якій вирішили передати внески банку "Родовід" в Укргазбанк, найняти радників банку "Київ" і докапіталізувати сам Укргазбанк. У протокол записали, що капіталізація можлива тільки при зміні керівника. Там же позначений крайній строк - до 1 червня", - розповів джерело "ЕП" в апарату Кабміну.

Редакція звернулася із запитом до Брезвіна, але відповіді не одержала. Зате відразу кілька людей у Мінфіні та НБУ підтвердили: за його відставку виступають майже всі, хто має стосунок до Укргазбанку.

Реклама:

Довгий час єдиною опорою Брезвіна вважали прем'єр-міністра Миколу Азарова, з волі якого колишній податківець очолив банк. Однак останнім часом джерела припустили, що керівник Укргазбанку став більш самостійний і віддалився від прем'єра. Якщо ця інформація точна, то покровителів у Брезвіна не залишилося.

Натяк на те, що його звільнять, дає процедура збільшення капіталу. Рішення про докапіталізацію Укргазбанку на 4,3 мільярда гривень за допомогою держоблігацій уряд прийняв ще у березні, однак ОВДП на рахунки банку досі не надійшли.

Для їх перерахування залишилося лише затвердити збільшення статутного капіталу банку. Саме це питання і стоїть на порядку денному прийдешніх зборів акціонерів.

Головна претензія до Брезвіна - він не банкір, кажуть експерти. Екс-керівник ДПА - сильний адміністратор, який начебто був призначений в Укргазбанк для створення неприємностей колишнім його власникам - Василю Горбалю і Анатолію Омеляненку.

Саме їх структури отримали більше половини кредитів, виданих банком. Зараз ці позики не обслуговуються і "висять" мертвим капіталом на балансі установи.

"У Горбаля вистачає турбот з прокуратурою щодо проблемних активів", - розповіло джерело "ЕП". На його думку, в цьому сенсі Брезвін виявився ефективним.

Втім, йому не хочуть дозволити розпоряджатися грошима від додаткової емісії. Прем'єр навіть пропонував внести у статутний фонд установи ОВДП без права їх переведення в готівку у Нацбанку.

Головним опонентом Брезвіна називають МВФ і Світовий банк.

"Мироїди" - так на чиновницькому жаргоні називають представників міжнародних фінансових організацій - формують свою позицію після 20-30 зустрічей. Можете собі уявити, наскільки назріла ситуація, якщо це кадрове питання включили в текст меморандуму МВФ та уряду", - пояснив співрозмовник "ЕП" у Нацбанку.

Він не сказав, яку позицію займає НБУ. Однак натякнув, що керівництво на питання про Брезвіна відповідає так: "Читайте меморандум".

Співрозмовник з Кабміну визнав, що МВФ навряд чи піде на поступки. Річ у тім, що прем'єр-міністр Микола Азаров через візит до Китаю не зміг відвідати Вашингтон. Замість себе до МВФ він послав заступника. Реакція фонду була жорсткою.

"Планувалося, що 10-20 травня в Україну прибуде місія. Цю поїздку скасували. Фонд висунув ультиматум: спочатку виконайте все домовлене, а потім зустрінемося. Крім пенсійної реформи, це питання про зміну керівника Укргазбанку", - розповів він.

Очевидно, головою правління Укргазбанку стане Сергій Мамедов, який працював заступником голови цієї установи. Зв'язатися з ним "ЕП" не вдалося, однак точно відомо, що це не ставленик Горбаля. "У політиці його позиції слабкі, він не ходить у високі кабінети", - запевнило джерело, знайоме з ситуацією в банку.

В керівництві Укргазбанку є ще одна людина, майбутнє якої поки неясне. Це голова спостережної ради Віктор Івченко. "МВФ проти Івченка. З ним вони знайомі ще з епопеї, пов'язаної з Національним депозитарієм", - розповів представник Кабміну.

Як відомо, Івченко наприкінці 1990-х створив НДУ, і з тих пір намагався захопити контроль над ринком депозитарних послуг в Україні. Головним його опонентом виступав комерційний Міжрегіональний фондовий союз, створений на гроші США.

Втім, Івченко може зберегти свою позицію. "Все залежить від того, чи наполягатиме фонд на усуненні Брезвіна", - розповів експерт банківського ринку.

Реклама: