Сергій Власенко: Тимошенко може відсудити у Фірташа 10 мільярдів доларів

Сергій Власенко: Тимошенко може відсудити у Фірташа 10 мільярдів доларів

Четвер, 12 травня 2011, 10:54 -
"Позов подано на Дмитра Фірташа як власника RosUkrEnergo чи на Дмитра Фірташа і RosUkrEnergo?". "Позов подано на Дмитра Фірташа і компанію RosUkrEnergo". "Виходить, зачіпаються інтереси і "Газпрому"?". "Це питання не до мене".

Упродовж своєї адвокатської кар'єри Сергій Власенко працював з широким спектром клієнтів.

Він захищав інтереси Віктора Ющенка у справі про фальсифікації під час другого туру виборів президента в 2004 році, за що отримав звання заслуженого юриста.

Він брав участь у суперечках навколо "Криворіжсталі" на боці Ріната Ахметова і Віктора Пінчука та "Нікопольського заводу феросплавів" - на стороні Пінчука.

У 2000 році Власенко встиг попрацювати в "Нафтогазі України", куди його привів голова компанії Ігор Діденко.

Реклама:

Після звільнення Діденка в 2000 році Власенко пішов з НАК і став співвласником юрфірми "Правіс: Резніков, Власенко і партнери". Після злиття з фірмою "Магістр і партнери" він стає партнером.

У 2006 році Власенко з іноземними колегами захищав Діденка і голову Градобанку Віктора Жердицького у німецьких судах.

Предметом обвинувачення були порушення при видачі кредиту Градобанком фірмі "Хорда", якою керував Діденко. Потім до справи долучили обвинувачення у нецільовому використанні коштів для компенсацій остарбайтерам.

У березні 2008 року тодішній прем'єр Юлія Тимошенко призначила Власенка заступником глави Державної податкової адміністрації, очолюваної Сергієм Буряком. У червні 2008 року Власенко став народним депутатом від фракції БЮТ.

Того ж року Діденку повернули крісло очільника "Нафтогазу", тож юристи компанії "Магістр і партнери" представляли інтереси НАКу у справі RosUkrEnergo та її дочірньої структури "Укргаз-Енерго".

Наразі Власенко захищає Тимошенко у кримінальній справі щодо перевищення нею службових повноважень при укладенні газових контрактів у 2009 році.

Раніше Генпрокуратура заявляла, що Власенко не може поєднувати депутатський мандат з адвокатською діяльністю. Проте бютівець не вважає свій мандат перешкодою для захисту Тимошенко, оскільки позиціонує себе тільки правником. А від обіцяного Генпрокуратурою безкоштовного адвоката Тимошенко відмовилася.

"Економічна правда" поспілкувалася з Власенком про кримінальну справу екс-прем'єрки та про її позов до співвласника RosUkrEnergo Дмитра Фірташа.

- Ви захищатимете Юлію Тимошенко у справі щодо газових угод 2009 року. Ви вже ознайомилися з матеріалами справи?

- Немає можливості ознайомитися з матеріалами справи, оскільки це - окрема стадія кримінального процесу. На жаль, відповідно до ще "радянського" кримінально-процесуального кодексу, вона настає лише після закінчення попереднього розслідування у цій кримінальній справі.

Відповідно, на цій стадії процесу і в захисника, і у безпосередньо Тимошенко буде можливість ознайомлюватися лише з частиною матеріалів кримінальної справи. Однак мушу констатувати, що Генпрокуратура робить все для того, щоб не надати Тимошенко взагалі будь-якої інформації з цієї кримінальної справи.

- Тобто Тимошенко не отримала жодної інформації щодо цієї справи?

- Наскільки мені відомо, Тимошенко двічі чи тричі зверталася з відповідними клопотаннями, і в задоволенні цих клопотань їй відмовлено. Вона практично не отримала жодних матеріалів справи.

- Раніше перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що в результаті газової угоди Україна отримала 1,5 мільярда гривень збитків. На основі чого зроблені ці підрахунки?

- Мушу констатувати, принаймні, так написано, я не хотів би посилатися на слова будь-кого, крім слідчого, тому що документ, з яким ми працюємо, - це постанова про порушення кримінальної справи.

Там теж зазначена якась сума, яка встановлена наступним чином: вони взяли різницю в ціні на газ, тобто, умовно кажучи, між ціною, яка була у 2008 році, і ціною на газ у 2009 році. При цьому вони сказали, що тариф на транзит у нас не змінився, відповідно, цю різницю в ціні вони назвали збитком держави.

За такою логікою треба посадити всіх керівників "Нафтогазу", бо ціна на газ змінюється щороку, це ж ціна не регульована, а, встановлена ринком. Щороку ціна на газ змінюється, а у нас дуже довго не змінювався тариф на транспортування. Це означає, що, як мінімум, всі керівники "Нафтогазу" повинні сидіти в тюрмі.

- Справа Тимошенко - це один з аргументів уряду для перегляду ціни на газ?

- Це неможливо, тому що насправді будь-які економічні переговори не можуть бути предметом кримінального переслідування. Це абсурд.

Припустимо, я вам сьогодні продав свій телефон за 100 гривень, а через три дні прийшов і кажу: "Ні, давай я у тебе назад його заберу".

Або інший випадок: ви приватизували вашу квартиру безплатно, а зараз держава каже: "Ні, знаєш, я, держава, погарячкувала. Заплати мені сьогодні ринкову ціну".

Це абсурдна конструкція. Тому говорити про те, що будь-які переслідування чи будь-які судові рішення в Україні можуть стати підставою для перегляду угод, це, з одного боку, юридично безвідповідально, а з другого - фактично неможливо.

- Раніше Тимошенко заявляла, що проситиме ЄС провести експертизу газових контрактів. Чи було вже подано якесь звернення?

- Вона говорила про те, що вперше в 2009 році на виконання, до речі, і домовленостей президентів України та Росії, і на виконання міждержавного меморандуму у газових взаєминах між Україною і Росією була застосована формульна ціна - така сама, як і для всіх споживачів природного газу в Європі.

Виходячи з цього, Тимошенко хотіла звернутися до європейської спільноти, щоб підтвердили, по-перше, що застосована формула є однаковою для всіх споживачів газу в Європі, і по-друге - з'ясувати рівень цін на газ у 2009 році і зараз.

Володіючи ЗМІ, дуже легко через телевізор розказувати, що в Європі ціна нижча, ніж в Україні. Це при тому, що самі росіяни говорять, що це неправда, самі споживачі європейські говорять, що це неправда, європейські урядовці говорять, що це неправда, а один наш відомий телеканал каже: "Та ні, в Європі нижчі ціни".

Щоб відповісти на ці два питання, вона і планувала звернутися до незалежних експертних інституцій. Як на мене, то очевидно, що ціна 228 доларів, яку отримала Україна в 2009 році, це не ринкова, а політична ціна. Політична в хорошому сенсі.

- Стосовно позову Юлії Тимошенко до нью-йоркського суду до Дмитра Фірташа...

- Однією з підстав звернення до суду Південного округу Нью-Йорка було те, що під час розгляду справи в Стокгольмському арбітражі мала місце змова між представниками позивача і відповідача. Це лише одна з підстав позову.

Нью-йоркське рішення не матиме правових наслідків для стокгольмського рішення. Рішенням Нью-Йорка не можна скасувати рішення Стокгольмського арбітражу.

- Повідомлялося, що до позовної заяви приєдналися інші депутати. Ви можете їх назвати?

- Мій підпис є одним з них, але я не уповноважений називати прізвища.

- Це представники БЮТ чи ще якісь політичні сили?

- Я не уповноважений коментувати цю ситуацію.

- Хто представляє інтереси БЮТ і Тимошенко в цьому суді?

- Інтереси позивачів представляють дві американські юридичні компанії.

- А який об'єм фінансування? Скільки компанії попросили за свої послуги?

- Це питання, на яке я теж не маю повноважень давати відповідь.

- Тобто основним аргументом Юлії Володимирівни в цій справі є те, що була змова між позивачем і відповідачем в Стокгольмському арбітражі. Так?

- Це один з аргументів, які використано в цій позивній заяві.

- А які ще аргументи можете назвати?

- Є достатньо доказів існування тісного зв'язку між власниками RosUkrEnergo та діючим керівництвом Мінпаливенерго, Адміністрації президента і президентом.

Ми вважаємо, що є достатньо доказів вважати, що внаслідок цієї змови і внаслідок рішення Стокгольмського арбітражу склалася така ситуація, що тарифи на природний газ для громадян України були неаргументовано підвищені більш ніж на 50%. Це спричинило збитки всім громадянам.

- Раніше БЮТ заявляв, що в такому разі можна відсудити у Фірташа близько 10 мільярдів доларів.

- Відповідно до чинних нормативних актів США, на які ми посилалися в позові, розмір максимальної компенсації, яка може бути виплачена, дорівнює трикратному розміру збитків, заподіяних діями винних осіб.

Якщо діями Фірташа з бюджету "Нафтогазу" було вилучено близько 12 мільярдів кубометрів газу, це означає, що збитки, які можуть бути максимально присуджені судом в цій справі, становлять 36 мільярдів кубометрів газу. Якщо навіть взяти штучно занижену ціну 300 доларів, то це буде більше 10 мільярдів доларів.

- Позов подано на Дмитра Фірташа як власника RosUkrEnergo чи на Дмитра Фірташа і RosUkrEnergo?

- Позов подано на Дмитра Фірташа і компанію RosUkrEnergo.

- Виходить, зачіпаються інтереси і "Газпрому"?

- Це питання не до мене. Позов подано на Дмитра Фірташа і компанію RosUkrEnergo.

- Як довго може тривати ця справа?

- На жаль, процедура розгляду справи в судах США за такою категорією спорів може бути досить тривалою. Єдине, про що можемо говорити упевнено: позов зареєстровано, і суд видав повістку, що протягом 21 дня з моменту видачі цієї повістки відповідачі повинні надати суду аргументовані заперечення на позов.

Це те, що зараз є в рамках процедури, яку ми вже бачимо і вже проходимо. А після цього суддя буде далі приймати рішення, як йому діяти у цій справі.

- Американський суддя Богдан Футей сказав: щоб американський суд розглядав справу Тимошенко проти Фірташа і RosUkrEnergo, треба довести, що ця справа має стосунок до США. Наскільки обґрунтована така думка?

- Думка обґрунтована, але ми надали суду, як мені здається, всю необхідну інформацію, яка робить справу пов'язаною з США.

Можу додатково сказати, що є оцей Alien Tort Statute, який було застосовано як правову підставу для звернення до суду. Він в окремих випадках, підкреслюю, саме в окремих випадках, надає можливість певним громадянам звертатися в суд США, навіть коли нема прямого зв'язку. Але ці випадки є, скоріше, винятками.

Мені здається, що були надані достатні дані, які пов'язують Дмитра Фірташа і компанію RosUkrEnergo з Сполученими Штатами Америки.

- А ви можете цей зв'язок назвати?

- Я би не хотів про це говорити. Думаю, ми поговоримо про це, ну, скажімо, днів через двадцять. Через двадцять днів сторона відповідачів повинна буде надати заперечення на позов, і після цього ми зможемо обговорити це питання.

Реклама: