Азаров обіцяє банкам гроші на іпотеку

Азаров обіцяє банкам гроші на іпотеку

Четвер, 31 березня 2011, 12:42 -
Довіра до будівельних компаній з боку банківської системи на нульовому рівні, стверджують фінансисти. "Забудовникам не варто давати багато коштів в руки - звідси всі біди. З ними треба жорстко".

Українці можуть лише мріяти про соціальні стандарти Євросоюзу, в тому числі, у питанні забезпечення доступним житлом.

Уряд про це думає. В середу відбулася нарада керівників Державної іпотечної установи - ДІУ - з банкірами, на якій чиновники оголосили про намір направити 1,5 мільярда гривень на реанімацію ринку іпотечного кредитування.

ДІУ була створена 2004 року для рефінансування іпотечних позик банків за рахунок коштів, залучених від розміщення облігацій, проте реально діяти відомство почало лише у другій половині 2006 року.

Про роль установи під час кризи часто згадувала тодішня прем'єрка Юлія Тимошенко. Завдяки ДІУ їй вдалося наполовину виконати обіцянку про фінансування завершення будівництва житла із ступенем готовності більше 70%.

Реклама:

У 2009 році Тимошенко розраховувала залучити на це 4 мільярди гривень, але галузь отримала лише 1,5 мільярда гривень. До речі, нинішній керівник Кабміну Микола Азаров ще менш успішний - з обіцяних ним 5 мільярдів гривень будівельний сектор 2010 року отримав вдесятеро менше.

Зрештою, лідер БЮТ таки мала чим похизуватися перед електоратом напередодні президентських виборів - влітку 2009 року через продаж облігацій ДІУ на фондовій біржі держава залучила 1 мільярд гривень.

Уряд зобов'язав іпотечну установу купити за ці кошти житло для пільговиків у рамках програми фінансування недобудов. Цікаво, що перед тим Тимошенко для реалізації цієї схеми відвоювала контроль над ДІУ у Міністерства фінансів.

З приходом до влади нової команди повноваження іпотечного відомства урізали - заборонили видавати кредити фізичним особам на будівництво житла і брати участь у реалізації подібних державних програм. Таким чином, урядовці обмежили спектр діяльності держструктури суто рефінансуванням іпотечних позик.

В кінці 2010 року Кабмін для відповідних цілей навіть збільшив статутний капітал ДІУ на 2 мільярди гривень до 2,2 мільярда гривень.

"Ці кошти були нам видані для перекривання розриву, що виник за рахунок програм, у яких нас змусив брати участь попередній уряд", - повідомив "Економічній правді" заступник голови ДІУ Юрій Зоц.

До 2,2 мільярда гривень, які вже є у статутному капіталі, держорган хоче залучити ще 1,2 мільярда гривень за рахунок випуску облігацій. Влітку на 1 мільярд гривень планується випустити папери ДІУ під державні гарантії, а восени - на 200 мільйонів гривень - іпотечні облігації "під іпотечне покриття".

Запланована прибутковість першого випуску не перевищить 10%, другого - 11%. Загалом у 2011 році установа хоче акумулювати близько 3,4 мільярда гривень.

При цьому суттєва частина цих коштів - 1,7 мільярда гривень - піде на погашення зобов'язань. "В кінці 2011 року у нас буде викуп першого нашого випуску п'ятирічних облігацій 2006 року. В цю суму входять облігації і купони за облігаціями всіх періодів", - пояснив голова правління ДІУ Віктор Миргородський.

Іншу частину грошей установа планує направити на нову програму рефінансування первинних кредиторів - банків. Ті, у свою чергу, будуть кредитувати як забудовників для завершення зведення об'єктів з високим ступенем готовності, так і фізичних осіб для придбання житла.

Схема отримання фінансування для завершення будівництва

 
 

Джерело: ДІУ

Нова схема передбачає надання ресурсів банкам за ставкою 11%. При цьому установа рекомендуватиме їм позичати гроші клієнтам за ставкою 15%.

"Ми не можемо диктувати відповідні умови жорстко, але при розгляді заявок будемо слідкувати, щоб кредит не був спекулятивним", - запевнив Зоц.

Початковий внесок для потенційного позичальника не перевищуватиме 25%, а термін кредитування буде не меншим за 30 років. Зараз на ринку іпотечна ставка становить 16-19%, строк - не більше 20 років, а перший внесок - не менше 30%.

Запропонований чиновниками алгоритм фінансування найбільш ризикований для банків, адже саме їм доведеться контролювати цільове використання коштів забудовниками та оцінювати їх фінансові можливості.

У той же час, фінансові установи зобов'язані покрити такий кредит на 100-150%. Якщо заставою будуть цінні папери ДІУ, то розмір покриття становитиме 100% від суми позики, якщо ОВДП - 120%, інше забезпечення - 150%.

За рахунок програми у 2011 році державна установа збирається профінансувати здавання в експлуатацію 1 мільйона квадратних метрів житла. За підрахунками Миргородського, це близько 260 будівель.

З початку 2011 року ДІУ вже профінансувала 200 мільйонами гривень об'єкти в Харківській, Одеській, Івано-Франківській, Львівській та Донецькій областях. Відтак, залишається ще 1,3-1,5 мільярда гривень, які підуть на рефінансування.

Зрештою, цих коштів все одно замало для фундаментальних змін на іпотечному ринку, кажуть експерти. До того ж, як зазначив Зоц, витратити цю суму на позики буде можливо, якщо іпотечна установа отримає держгарантію на випуск облігацій - більша частина ресурсу піде на погашення зобов'язань в кінці 2011 року.

В цілому, вважають чиновники, ініціатива ДІУ має зацікавити фінансові установи. Утім, банкіри не в захваті від деяких умов програми. Зокрема, їх насторожує зобов'язання співпрацювати з об'єктами з високим ступенем готовності.

"Нема бажання кредитувати забудовників, у яких будівля готова більш ніж на 50%. На практиці такі недобудови вже розпродані на 80%, і захистити себе тут важко", - пояснив "ЕП" перший заступник голови "Артем банку" Юрій Ковтун.

Те, що довіра до будівельних компаній з боку банківської системи на нульовому рівні, підтверджують й інші фінансисти. "Забудовникам не варто давати багато коштів в руки - звідси всі біди. З ними треба жорстко", - наголосив начальник управління довірчих операцій ПАТ "Кредитпромбанк" Олександр Недбайло.

Самі будівельники погоджуються: у банків є підстави не довіряти учасникам ринку. Однак, враховуючи їхнє сьогоднішнє нестабільне фінансове становище, кредитні ресурси їм необхідні як повітря.

"Безумовно, будівельні компанії будуть прагнути співпрацювати з банками за програмою ДІУ. Багато компаній зараз відчувають нестачу коштів", - підкреслив голова Української будівельної асоціації Лев Парцхаладзе.

Реклама: