"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Обвал білоруського рубля: гривня наступна?

Обвал білоруського рубля: гривня наступна?

Середа, 30 березня 2011, 17:48 -
В обмінні пункти шикувалися черги. Нацбанку ледь вдавалося задовольняти попит на долари і євро. За січень-лютий 2011 року обсяг золотовалютних резервів знизився на 20% до 4,02 мільярда доларів, і в березні ця тенденція тривала.

На валютному ринку Білорусії шторм, і ситуація лише погіршується. Центральний банк Білорусі минулого тижня навіть припинив продаж іноземної валюти банкам, аби пригальмувати процес скорочення золотовалютних резервів.

Резерви стрімко тануть у зв'язку з величезним зовнішньоторговельним дефіцитом, надмірними бюджетними витратами і підвищеним попитом населення на валюту.

Дефіцит готівкової валюти в Білорусії і чутки про девальвацію національної грошової одиниці в кінці лютого викликали справжню паніку серед громадян країни.

В обмінні пункти шикувалися черги. Нацбанку Білорусії ледь вдавалося задовольняти попит на долари і євро. За січень-лютий 2011 року обсяг золотовалютних резервів знизився на 20% до 4,02 мільярда доларів, і в березні ця тенденція тривала. У підсумку, 16 березня центробанк обмежив продаж валюти.

Реклама:

Білорусь звернулася до Росії та антикризового фонду "ЄврАзЕС" з проханням про кредит на 3 мільярди доларів, однак, як заявив віце-прем'єр РФ Олексій Кудрін, фінансування буде виділено лише в обмін на структурні реформи і приватизацію.

Експерти МВФ порадили владі Білорусії істотно послабити рубль. Девальвація допоможе вирішити проблему дефіциту бюджету і стабілізувати економіку, вважає голова місії МВФ у Білорусії Кріс Ярвіс. Альтернатива ослабленню курсу - посилення кредитно-грошової політики. Без цих заходів, вважає він, бюджет стане нестійким.

Як припускають експерти, девальвація білоруського рубля неминуча. Причому "схуднути" до долара він повинен досить суттєво - на 20-30%. Тобто Білорусії належить найближчим часом пережити потужний обвал національної валюти. Причому цей процес у минулий вівторок стартував уже й на офіційному рівні.

Нацбанк країни збільшив валютний коридор з 8% до 10%, що еквівалентно восьмивідсотковій девальвації білоруського рубля. Це допоможе задовольнити попит білоруських підприємств на іноземну валюту і підвищити зацікавленість експортерів у реалізації валютної виручки, пояснюють у центробанку.

Катаклізми на валютному ринку Білорусії стосуються й України. Девальвація білоруського рубля позначиться на показниках зовнішньої торгівлі між двома державами. Зрозуміло, що для України вони погіршаться.

За даними Держкомстату, Україна в 2010 році і так мала негативне сальдо в торгівлі товарами з Білорусією - 0,7 мільярда доларів. У січні 2011 року ситуація для України трохи покращилася: позитивне сальдо становило 7,4 мільйона доларів. Однак тепер, після сильної девальвації білоруського рубля, вона знову погіршиться.

У 2011 році Україна має намір імпортувати з Білорусії 15 тисяч тонн масла. Крім того, Київ планує купувати сухе молоко і цукор. Імпортуються з Білорусії в Україну й інші товари, наприклад, автобуси і тролейбуси.

При цьому зрозуміло, що за рахунок ослаблення національної валюти білоруським виробникам стане ще вигідніше експортувати в Україну свою продукцію. Тоді як умови для поставок товарів з України в Білорусію внаслідок девальвації білоруського рубля погіршаться - у них знизиться конкурентоспроможність.

Білоруські фінансові потрясіння мають ще один стосунок до Києва: ситуація у зовнішньоторговельній сфері України така ж, як у сусідів. В Україні теж швидко погіршуються показники зовнішньої торгівлі. У 2009 році негативне сальдо торгівлі товарами становило 5,7 мільярда доларів, у 2010 році - 9,3 мільярда доларів.

В 2011 році цей показник погіршуватиметься, до чого є низка передумов. Зокрема, від'ємне сальдо торгівлі істотно збільшиться за рахунок подорожчання нафтопродуктів і газу, які Україна імпортує у великих обсягах.

Також до зростання імпорту і негативного сальдо призведе пожвавлення споживчого кредитування населення банками, оскільки в кредит співвітчизники купують переважно закордонні товари - автомобілі, комп'ютери, побутову техніку, телефони.

Це посилює девальваційний тиск на гривню, який наразі нівелюється надходженням валюти в країну за зовнішніми позиками. Проте довго так тривати не може. До того ж, через невиконання Україною своїх зобов'язань МВФ може припинити програму кредитування, що створить додатковий девальваційний тиск на гривню.

До чого це призведе - теж зрозуміло. В Україні неминуче впаде національна валюта, і чим пізніше - тим сильніше. Цього слід чекати в будь-який момент. Причиною можуть стати як економічні обставини, наприклад, різке зниження світових цін на сталь, так і внутрішньополітичні - загострення соціальних протестів.

До речі, нинішня фінансова криза в Білорусії посилилася внаслідок міжнародної ізоляції президента Олександра Лукашенка, розпочатої у відповідь на репресії проти білоруської опозиції та фальсифікації результатів виборів у цій країні у 2010 році.

Як у майбутньому, можливо, недалекому майбутньому, обвалюватиметься гривня, можна уявити, якщо згадати події 2008 року або подивитися на нинішню Білорусію.

Реклама: