Іноземні інвестиції залишаються мрією

Іноземні інвестиції залишаються мрією

Середа, 2 березня 2011, 17:30 -
Можна довго сперечатися, скільки Україна залучить інвестицій у 2011 році: 5 чи 10 мільярдів доларів. Насправді, відповідь лежать у площині приватизації. Якщо "Укртелеком" і підприємства електроенергетики продадуть за інвестиційні кошти - ближче до 10 мільярдів доларів, якщо за боргові - до 5 мільярдів доларів.

Обсяги прямих іноземних інвестицій - ПІІ, вкладених в українську економіку, поступово зростають. За 2010 рік капітал нерезидентів, інвестований в українські підприємства, збільшився на 4,7 мільярда доларів і сягнув 44,7 мільярда доларів.

Проте чи можна вважати це великим досягненням?

У кризовий 2009 рік обсяги ПІІ до України становили 4,3 мільярда доларів, 2008 року - 6,2 мільярда доларів, 2007 року - 8,3 мільярда доларів, тимчасом як 2006 року - 4,8 мільярда доларів. Таким чином, 2010 рік не був чимось надзвичайним.

Куди вкладали

Реклама:

Левова частка ПІІ надійшла до галузі "фінансова діяльність", тобто до українських банків. Це великою мірою вимушені, антикризові інвестиції, пов'язані з потребами збільшення капіталу установ, які під час кризи стикнулися з проблемою великої кількості "поганих" кредитів, а цієї проблеми не уникнув жоден український банк.

При цьому ключовою тенденцією 2010 року було посилення ролі російського капіталу у банківській системі України. Під час кризи російські банки-гіганти отримували суттєві ресурси від уряду, що дало їм змогу прискорити міжнародну експансію, і українська банківська система не стала винятком.

Якщо головною подією 2009 року у цьому сенсі була купівля "полеглого" Промінвестбанку, то в 2010 році російські акціонери здійснювали менш помітну, але не менш потужну роботу з накачування капіталів дочірніх установ в Україні.

Таким чином, 2010 року головними інвесторами української економіки були ВТБ, Сбербанк та Альфа-банк. Вони розгортають активні стратегії збільшення частки на ринку та потребують капіталу для нарощування кредитного портфеля.

Великі акціонери з ЄС намагаються не відставати від росіян. Задекларовані збитки їхніх дочірніх установ в Україні у 2009-2010 роках набагато більші, ніж у "дочок" російських конкурентів. Тому інвестиції до Укрсиббанку та Сведбанку 2010 року мали більш вимушений характер, ніж інвестиції заради захоплення частки ринку.

Найбільші надходження ПІІ в Україну, мільйони доларів, 2010 рік

Галузь/країна

Сума

Коментарі

Фінансова діяльність

Росія

734

Збільшення капіталу "ВТБ банку" на 2,5 мільярда гривень, "Сбербанку Росії" - на 1,5 мільярда гривень, Альфа-банку - на 0,7 мільярда гривень, "БМ банку" - майже на 0,1 мільярда гривень, банку "Русский стандарт" - майже на 0,1 мільярда гривень.

Франція

640

Збільшення капіталу Укрсиббанку на 2,2 мільярда гривень з викупом французьким акціонером частки українського акціонера, збільшення капіталу Індекс-банку на 0,5 мільярда гривень.

Швеція

451

Збільшення капіталу Сведбанку на 3,3 мільярда гривень, "СЕБ банку" - на 0,3 мільярда гривень.

Німеччина

357

Збільшення капіталу банку "Форум" на 2,2 мільярда гривень із збільшенням частки німецького акціонера у капіталі банку.

Нідерланди

140

Збільшення частки нідерландської TBIF у "ВіЕйБі банку" до 71%, збільшення капіталу "Універсал банку" на 0,1 мільярда гривень.

Металургія

Нідерланди

402

Отримання компанією Metinvest B.V. контролю над ММК імені Ілліча

Торгівля

Кіпр

164

Операції з нерухомістю, послуги для бізнесу

Кіпр

227

Нідерланди

154

Джерела: Держстат, НБУ, розрахунки та коментарі автора

Ще одною видатною подією 2010 року було отримання холдингом "Метінвест" контролю над конкурентом - Маріупольським металургійним комбінатом імені Ілліча. Це відобразилося як прямі іноземні інвестиції в українську металургію з Нідерландів: компанія Metinvest B.V. має саме голландську прописку.

Недоінвестована Україна

Чи є великим показник ПІІ - 44,7 мільярда доларів? Він означає, що нині кумулятивний обсяг інвестицій в розрахунку на одну особу в Україні становить 977 доларів, що є дуже мізерною сумою за регіональними стандартами.

Прямі іноземні інвестиції на одну особу, доларів

 

Джерела: CIA Factbook, Держстат, розрахунки автора

Кращі показники Росії і Казахстану пояснюються їх нафтогазовими скарбами, але це не повна відповідь. Україна залишається сильно недоінвестованою державою. Головна причина - незадовільна якість ділового середовища.

Якщо міжнародні рейтинги якості ділового середовища, у більшості з яких Україна посідає "африканські" сходинки, можна звинуватити у суб'єктивності, то наведений графік заперечувати важче, бо його міжнародні інвестори "побудували" грошима.

ПІІ до України за джерелами походження

 

Джерело: Держстат

Більше того, якщо відняти з джерел надходження інвестицій до України такі "рідні" території як Кіпр - 21% інвестицій - та Британські Віргінські острови - 3% ПІІ, то ситуація з рівнем залучення інвестицій до України стає набагато сумнішою.

Не секрет, що Україна залучає набагато більше боргового капіталу, ніж інвестиційного. Іноземним інвесторам набагато легше працювати з Києвом в умовах отримання прибутку з гарантованою та високою ставкою доходності, яку вони не можуть отримати вдома. І головне - ці кошти легко забрати назад.

Мало хто готовий вкладати в реальні проекти довготривалої дії. Не вірять.

Однак проблема з боргами полягає у тому, що їх доводиться повертати з відсотками. Інвестиції ж повертати не потрібно, повертаються тільки відсотки як прибуток від проектів. Що більше, такі інвестиції розвивають економіку, створюють робочі місця, зменшують залежність від світової товарної кон'юнктури.

Можна довго сперечатися, скільки Україна залучить інвестицій у 2011 році: 5 мільярдів доларів чи 10 мільярдів доларів. Насправді, великою мірою відповідь на це питання лежать у площині приватизації.

Якщо "Укртелеком" і підприємства електроенергетики продадуть за інвестиційні кошти - ближче до 10 мільярдів доларів, якщо за боргові - до 5 мільярдів доларів. Якою б не була цифра, проблема залишається: респектабельний довгостроковий інвестор не йде до України. Звісно, є винятки, але їх дуже мало.

І найголовніше питання: якою ідеєю Україна привабить таких інвесторів?

Спрощенням дозвільної системи? В інших це давно здійснено. Податковим кодексом? А чим він кращий за "братів" у сусідніх країнах? Доступом до ринку Росії? Його можна отримати через будь-яку країну СНД, з Росією включно. Доступом до українського ринку? Так він і так є завдяки членству України у СОТ.

А тепер хай кожен поставить себе на місце іноземного інвестора. Так, Україні краще давати в борг.

Олексій Блінов, директор департаменту аналітики інвестиційної компанії Astrum Investment Management

Реклама: