Кредити: рублі замість доларів?

Кредити: рублі замість доларів?

Середа, 9 лютого 2011, 11:30 -
Дедалі частіше чутно: долар слабшає. Втім, він досі дорожчий і за гривню, і за рубль. Він також був і є засобом заощадження та розрахунків для приватних осіб, компаній і держав. На цьому тлі російському рублю в Україні нічого не світить.

Мораторій на видачу валютних кредитів формально знято, однак це майже не позначилося на обсязі кредитування у євро і доларах. Кон'юнктура ринку поки не дозволяє видавати позики так само масово, як це було до 2008 року.

Річ у тім, що ввезення валюти в країну у вигляді кредитів від західних банків та інвестицій залишається на низькому рівні. Навіть українські банки - доньки європейських - не квапляться наповнити ринок валютою для кредитування - споживчого та іпотеки. Як кажуть банкіри, ризики все ще надто високі.

Та й ціна одержання позики немала: початковий внесок - до 50%, великі ставки. Банки розуміють, що відсутність у позичальників валютних доходів збільшує шанси неповернення кредитів. Купівля валюти за гривні для погашення боргу також ризикована, оскільки при першому ж стрибку курсу призведе до тяжких наслідків.

Однак особливість України у тому, що вона є сусідкою Росії, куди спрямована значна частина експорту. Якщо врахувати ще й "дружбу народів", яка начебто воскресла з приходом до влади Віктора Януковича, то валютою кредитування цілком міг би стати російський рубль. Такі ідеї вже працюють, але чи стане рубль популярним?

Реклама:

У кого є рубль

Наприкінці 2010 року українська дочка "Сбербанку России" оголосила про початок кредитування в рублях. Ставки за іпотекою, зокрема, становлять 14-15% річних, що на тлі 15-20% у гривні виглядає доволі привабливо. А якщо врахувати, що іпотека у доларах коштує 12-13%, то рубль здається досить конкурентоспроможним.

Щоправда, "Сбербанк России" кредитує клієнтів тільки у Києві та області. Однак він почав це робити тоді, коли керівництво НБУ офіційно дотримується думки, що валютний кредит - це згубно для нинішньої економіки. При цьому загальне ставлення до рубля можна охарактеризувати так: це, начебто, і не валюта.

Ще одним банком, який хотів би розвивати кредитування в рублях, є російський ВТБ. Всього ж банків російського походження в Україні десять.

У рубля є переваги. Хоч він і схильний до курсових коливань відносно долара і євро, його курс "танцює" в унісон з гривнею. За оцінками банкірів, за останні два роки курс рубля щодо гривні коливався у межах 20%, тоді як щодо долара - 100%.

Втім, є кілька причин, які не дозволять рублю замінити євро і долар.

За даними Асоціації українських банків, до 2006 року в Україні практично не видавалися кредити за рахунок російського капіталу через російські банки. Тенденція змінилася лише з приходом в Україну кількох російських фінансових установ.

Однак на тлі західних та українських капіталів російський займав маленьку частку. У 2009-2010 роках співвідношення іншого іноземного кредитного капіталу до російського в Україні становило п'ять до одного.

Правда, варто відзначити, що зростання частки рубля у кредитуванні виросло саме в період кризи. Але тепер і рубль здає позиції - зростання його частки сповільнилося.

Кредити банків за походженням їх капіталу

 

Відтак, валютних позик російські банки видавали значно менше, ніж інші іноземні установи.

Кредити в іноземній валюті

 

Обсяги кредитування фізичних осіб західними та українськими банками у 2010 році знизилися, російськими - трохи підросли, але залишаються вельми мізерними на тлі інших. Співвідношення ж кредитування громадян західними та російськими банками становить майже сімнадцять до одного.

Кредити фізичним особам

 

Кому потрібен рубль

Наразі нема жодних передумов до перетворення рубля у помітну альтернативу доларовим кредитам ще й через вкрай мізерну частку рублів у золотовалютних резервах Нацбанку. Структура його резервів приблизно така: 60% - долари, 20% - євро, решта - швейцарські франки і ще кілька валют.

Крім того, українські і російські бізнес-партнери, як і раніше, укладають угоди, у яких валютою розрахунків і штрафних санкцій вказується долар. До речі, Україна купує у Росії газ теж не за рублі, а за долари. Так роблять усі компанії. Крім того, доходи українців у доларах - явище поширене, але зарплати в рублях - поодинокі.

Дедалі частіше чутно: долар слабшає. Втім, він досі дорожчий і за гривню, і за рубль. Крім того, він був і залишається засобом заощадження і розрахунків для приватних осіб, компаній і держав. На цьому тлі російському рублю в Україні нічого не світить.

Реклама: