Чи задовольнить Україна МВФ

Чи задовольнить Україна МВФ

Вівторок, 2 листопада 2010, 17:21 -
Серед відкладених питань - рекапіталізація банку "Надра" і погашення боргу з ПДВ. "Живих" грошей Кабмін не має, а ліміт забезпечення боргу цінними паперами вичерпаний. Одним з ключових питань у переговорах з МВФ стане можливість випуску п'ятого траншу ПДВ-облігацій на 10 мільярдів гривень.

Наприкінці листопада український уряд отримає від Міжнародного валютного фонду другий транш позики - 1 мільярд SDR або 1,56 мільярда доларів.

У середу в Україну прибуде місія фонду, яка повинна до 15 листопада підбити підсумок роботи Кабміну щодо виконання зобов'язань валютних кредиторів.

За інформацією "Економічної правди", як тільки місія залишить Україну, президент Віктор Янукович звернеться до країни з щорічним посланням, частина тез якого буде спрямована на підтримку ініціатив фонду.

Швидше за все, Україна отримає другий транш за результатами перевірки МВФ.

Реклама:

Влітку 2010 року МВФ відновив співпрацю з Україною, денонсувавши стару кредитну угоду уряду Юлії Тимошенко і підписавши нову, за програмою stand by на 10 мільярдів SDR, сьогодні це 15,35 мільярда доларів, після чого Україна відразу отримала перший транш - 1,25 мільярда SDR.

За квартал Кабмін виконав низку зобов'язань, зокрема, задовольнив всі монетарні вимоги МВФ. З моменту підписання нового меморандуму уряд намагається дотримуватися одного з ключових обмежень фонду - утримати на рівні 4,9% ВВП дефіцит держбюджету без урахування дефіциту "Нафтогазу".

Аби не вийти за межі цього показника, Кабмін постарається скоротити капітальні витрати. Нині Мінфін, як не дивно, відстає з виконанням плану за цими статтями. За дев'ять місяців 2010 року із загальних проектів цього напряму профінансовано 41% від річного плану, тож уряд має простір для фінансового маневру.

Другий шлях - посилення тиску на бізнес. У 2010 році скоротилася кількість рішень на користь платника податків за оскарженнями податкових донарахувань.

Крім того, ДПА не бере податкових декларацій з низькими податковими зобов'язаннями. Підприємства ж, які реєструються платником ПДВ, підписують боргову розписку, у якій вказується, який відсоток від свого обороту вони зобов'язується відраховувати до бюджету у вигляді податків. Зазвичай - 3-6%.

Зменшення бюджетного дефіциту відбудеться також за рахунок традиційної економії на відшкодуванні ПДВ. На початку жовтня заборгованість з ПДВ склала близько 20 мільярдів гривень, а залишок плану з відшкодування - 12 мільярдів.

Ще один задекларований Кабміном інструмент для скорочення дефіциту - економія на адміністративних витратах. Дуже вчасно парламент затвердив конституційну реформу, що підштовхнуло президента Віктора Януковича видати указ про діяльності органів виконавчої влади.

Згідно з ним, протягом місяця - якраз до візиту МВФ - комітету з економічних реформ доручено оптимізувати апарат і витрати на його утримання.

В планах Адміністрації президента - скорочення кількості чиновників та витрат на утримання держапарату на 20%. Ближче до візиту МВФ керівники відомств почали анонсувати майбутню кадрову інвентаризацію у своїх інститутах. Днями почистити ряди пообіцяли глави податкової та митної адміністрацій.

Шанси на отримання другого траншу забезпечує "газове" питання. Всупереч млявим протестам опозиції, Кабміну вдалося підвищити ціни на газ - ще одна жорстка вимога МВФ, покликана збалансувати дефіцит "Нафтогазу".

Ще у серпні 2010 року, напередодні проведення місцевих виборів, Нацкомісія з регулювання електроенергетики ухвалила рішення підвищити вартість газу для населення і підприємства теплової енергетики на 50%.

Це підвищення не стане останнім - з квітня 2011 року очікується наступний етап. За інформацією "ЕП", автори проекту держбюджету-2011 закладають доходи від додаткового підвищення у майбутній кошторис країни, а значить, до наступного етапу зростання цін на блакитне паливо у Кабміні ставляться серйозно.

У контексті поліпшення фінансового стану НАК, як того вимагав МВФ, влада прийняла кілька законів для забезпечення фінансової незалежності компанії.

Зокрема, у липні Верховна рада схвалила закон про засади функціонування ринку газу, розділивши НАК на три компанії - видобувну, транспортуючу і збутову під існуючі підприємства - "Укргазвидобування", "Укртрансгаз" і "Газ України".

"Газове" питання стане опорним пунктом у переговорах з місією. Відтак, Київ проситиме відстрочити виконання вимоги МВФ про підвищення пенсійного віку.

Згідно з меморандумом, Україна взяла на себе суттєві зобов'язання щодо реформування пенсійної системи. Ключове з них - з січня 2011 року підвищити пенсійний вік для жінок до рівня чоловіків - з 55 років до 60 років.

Також уряд зобов'язався збільшити мінімальний термін пенсійного страхування з п'яти до 15 років і на десять років підвищити кваліфікаційний період для отримання повної пенсії, що має стимулювати працюючих довше зберігати працездатність. За задумом, це скоротить дефіцит фонду на 2 мільярди гривень вже у 2011 році.

Передбачалося, що всі ці реформи ляжуть в основу урядового законопроекту, який до вересня 2010 року повинен був з'явитися у парламенті. Мінпраці розробило акт, проте документ вийшов "сирим", що технічно застопорило початок реформи.

Спочатку ці плани виглядали утопічними. Досі спроби звести баланс бюджету Пенсійного фонду обмежувалися маніпуляціями із збільшенням надходжень.

Влада працювала у двох напрямах: боролася із зарплатами "в конвертах" і "спрощенцями" через спроби зобов'язати фізосіб-підприємців сплачувати хоча б мінімальний пенсійний внесок.

Підвищувати пенсійний вік не наважувалися через гостру демографічну проблему. Ініціатори мораторію на підвищення пенсійного стажу і віку вважають, що таке балансування бюджету Пенсійного фонду призведе до антисоціального ефекту, зокрема, загострить проблему зайнятості молоді.

Мовляв, жінки, яким відстрочать пенсію, а це близько мільйона осіб, займуть місця випускників вузів та профтехучилищ. У результаті зросте трудова міграція і знизиться народжуваність.

Голова парламентського комітету з питань праці і соціальної політики "регіонал" Василь Хара не зміг висунути контраргументи цим побоюванням.

"В уряду немає курсу і свіжих ідей реформ у соціальному секторі. Зверніть увагу: дискусія про реформи у соціальній сфері заморожена", - говорить екс-заступник міністра праці та соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко Павло Розенко.

Гостроту публічної дискусії навколо необхідності підвищувати пенсійний стаж штучно зняли напередодні проведення місцевих виборів, щоб не відвернути електорат. Не виключено, що до цієї теми повернуться через тиждень-другий, однак термін початку реформи однозначно відсунуть мінімум на рік.

Це питання стане основним у ході наступного перегляду програми МВФ напередодні отримання березневого третього траншу на 1 мільярд SDR.

Серед відкладених питань - рекапіталізація банку "Надра" і погашення боргу з ПДВ. У меморандумі між урядом і МВФ сказано, що у вересні 2010 року борг держави перед експортерами не повинен перевищувати 3 мільярди гривень.

"Живих" грошей Кабмін не має. Ліміт забезпечення боргу цінними паперами вичерпаний. Мінфін завершив кампанію з випуску ПДВ-облігацій на 16,44 мільярда гривень, розрахувавшись не з усіма претендентами на відшкодування податку.

За інформацією "ЕП", одним з ключових питань у переговорах стане можливість випуску п'ятого траншу облігацій щонайменше на 10 мільярдів гривень.

Розмінною монетою у перемовинах з фондом залишається проект податкового кодексу, розгляд якого заплановано на найближчий четвер. МВФ уже озвучив свої зауваження до нього, а прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв їх врахувати.

Реклама: