Visa змушена знизити свої тарифи. MasterCard наступна

Visa змушена знизити свої тарифи. MasterCard наступна

Середа, 17 листопада 2010, 15:25 -
Штраф за зловживання монопольним становищем становить 10% від виручки отриманої компанією попереднього року. Враховуючи прибуток Visa за попередній фінансовий рік, штраф комітету міг би сягнути 240 мільйонів доларів.

Компанія Visa International Service Association, власник платіжної карткової системи Visa, зобов'язалася знизити тарифи на власні послуги для українських фінансових установ до економічно обґрунтованого рівня. Таке рішення 16 листопада прийняв Антимонопольний комітет України (АМКУ).

За даними Української міжбанківськох асоціації членів платіжних систем ЕМА мова йде про тарифи за авторизацію, кліринг, розрахунки, емісію та еквайринг. ЕМА була залучена Комітетом в якості експертів, і Асоціація заявила про свою підтримку цього рішення.

Тим часом, у компанії Visa пояснюють, що підвищення тарифів відбулося у зв'язку з реорганізацією компанії з некомерційної у комерційну організацію.

Як відомо, незважаючи на фінансову кризу, яка паралізувала ринок первинних розміщень, Visa Inc.18 березня 2008 року завершила IPO, у рамках якого було продано майже 50% акцій Visa за 17,9 мільярдів доларів.

Реклама:

Це розміщення акцій стало рекордним для США і третім за величиною у світі. Причому, в результаті реорганізцаії втрати Visa скоротилися на 30%, а завдяки зростанню тарифів чистий прибуток компанії виріс на 200%.

Перевірку тарифної політики Visa АМКУ розпочав у липні 2010 року, в ході якої було виявлено "ознаки зловживання монопольним становищем". Про це неодноразово заявляв вже колишній голова комітету Олексій Костусєв. Нагадаємо, що дві платіжні системи - Visa та MasterCard - контролюють майже 85% ринку.

На відповідну дату

Visa (кількість карток)
(млн.)

%

МС (кількість карток) (млн.)

%

% Visa
та МС

НСМЕП* (кількість карток)
(млн.)

%

Одноемітентні (окремих банків)  (кількість карток) (млн.)

%

% НСМЕП
та одноемітентні

31.12.2007

24,631

60,07

12,141

29,61

89,67

1,346

3,28

2,889

7,05

10,33

31.12.2008

22,159

57,66

12,526

32,60

90,26

1,402

3,65

2,342

6,09

9,74

01.04.2010

16,735

59,12

8,694

30,71

89,84

1,254

4,43

1,623

5,73

10,16

* НСМЕП - Національна система масових електронних платежів

За даними ЕП, на засіданні АМКУ був присутній генеральний директор Visa в Росії, країнах СНД та Південно-Східної Європи Стівен Паркер, який заявив, що компанія готова піти на зустріч регулятору.

Паркер також відзначив, що тарифи залежать від ситуації на тому чи іншому ринку, але визнав, що тарифи в Україні могли зрости. "Але в середньому зростання тарифів було незначним", - додав представник Visa.

Проте ЕМА наводить інші дані. Платежі, що надходять на користь Visa Inc. з боку банків складаються з 10 напрямків:

- за членство та його підтипи;

- квартальні плати за емісію/еквайринг;

- % плати за емісію/еквайринг в міжнародному режимі;

- різноманітні плати за використання мережі VisaNet;

- інші операційні плати;

- плати, пов'язані з ризик-менеджментом;

- плати за використання документації;

- плати за інші продукти та сервіси платіжної системи;

плати за бізнес-навчання.

"Найбільше фінансово значущими є тарифи, безпосередньо пов'язані з обсягом операцій з використанням карток відповідного банку, а також з здійсненням авторизації, та клірингу", - кажуть в ЕМА.

За даними Асоціації, минулого року по відношенню до 2006 року вартість обслуговування кожної гривні в обігу зросла на 50%.

 

"Протягом 2006-2010 років тарифи зросли майже в три рази. Вартість окремих послуг, наприклад, плата за ліцензування діяльності банка як еквайра, зросли з 50 до 250 тисяч доларів. При цьому в інших країнах зазначена плата відсутня, або не перевищує 10 тисяч доларів", - повідомляє ЕМА.

Приведені вище зміни в тарифах не є вичерпаним переліком, решта тарифів також була змінена, і, в цілому, для українських учасників Visa ці зміни/доповнення "коштують" декілька десятків мільйонів доларів додаткових витрат щорічно.

Слід зазначити, що штраф за зловживання монопольним становищем становить 10% від виручки отриманої попереднього року. Тобто, враховуючи, що прибуток Visa за попередній фінансовий рік, штраф комітету міг би сягнути 240 мільйонів доларів.

В.о. голови комітету Юрій Кравченко розповів ЗМІ, що штраф не було застосовано у зв'язку з тим, що компанія Visa тісно почала співпрацювати зі співробітниками АМКУ. При цьому, Кравченко додав, що АМКУ готовий накласти штраф на компанію MasterCard, яка недостатньо співпрацює з АМКУ в процесі аналогічного розслідування.

"Якщо з боку компанії MasterCard ми не побачимо бажання співпрацювати, то у нас є всі засоби, щоб у рамках цієї справи накласти відповідні штрафи", - підкреслив Юрій Кравченко.

Також в АМКУ зазначили, що виконання компанією Visa їхніх рекомендацій стане спрощення доступу банків до ринку членів платіжної системи (еквайра), оскільки Visa готова знизити у 2,5 разу вартість відповідної ліцензії для торгівельних мереж, що стимулюватиме входження на цей ринок нових гравців.

"Крім того, ми очікуємо зниження комісій платіжної системи Visa для банків у середньому на 10%. Наступним нашим завданням стане зменшення українськими банками розмірів комісійної винагороди для споживачів за обслуговування карток Visa", - зазначив в.о. голови АМКУ Юрій Кравченко.

Генеральний директор компанії Visa International Consolidated Support Services Стівен Паркер під час засідання комітету також пообіцяв знизити тарифне навантаження на банки.

"Україна є дуже важливим ринком для нашої компанії, тому щороку наші витрати в Україні зростають на 20%", - заявив він. - Ми готові виконати рекомендації комітету, довести інформацію до банків у 2010 році, аби вони могли підготуватися до запровадження тарифів 2011 року", - додав він.

Представники АМКУ також заявили, що українські банки отримають рекомендації від регулятора "знизити вартість обслуговування кожної карти, що є в кишені українців". Саме це комітет оголосив кінцевою метою цієї справи.

Довідка ЕП

Сьогодні членами карткової платіжної системи Visa є 111 українських банків або майже 80% вітчизняних установ. В Україні Visa надає послуги з права емісії платіжних карток, обробка клієнтських платежів для зарахування на рахунок, платежів щодо зняття коштів з рахунка, а також додаткові послуги, у тому числі управління ризиками, дебетовий процесинг емітента, послуги з лояльності, послуги з вирішення спорів та інформаційні послуги.

Чистий прибуток Visa Inc. склав 2,4 мільярдів доларів. Головними конкурентами Visa в Україні є внутрішньодержавна карткова платіжна система НСМЕП - 52 банки, міжнародні карткові платіжні системи MasterCard International - США, 77 банків, American Express - США, 14 банків, "Юніон Кард" - Росія, 3 банки, "Золотая Корона" - Росія, 2 банки, "УкрКарт" - Україна. Всього в Україні 140 банків - членів платіжних систем.

Реклама: