"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна залишиться без 3G?

Україна залишиться без 3G?

П'ятниця, 8 жовтня 2010, 11:53 -
Йдеться про те, що в країні не буде запроваджуватися порівняно дешевий бездротовий інтернет з швидкістю 10 Мбіт/с та модемами за 250 гривень. Розгортатиметься мережа, що надаватиме дорожчі послуги високошвидкісного інтернету - до 200 Мбіт/с. Тут модеми коштуватимуть кількасот доларів.

Мобільні оператори України готуються запустити мобільний зв'язок четвертого покоління, "перестрибнувши" етап 3G, щоб не платити військовим завищені, на їхню думку, кошти за конверсію частот.

Проте військові, кажуть експерти, все одно отримають кошти на модернізацію обладнання, тільки менші і пізніше.

3G досі недоступне

Український ринок мобільних телекомунікацій може піти унікальним шляхом розвитку. Мобільні оператори досі не змогли домовитися з військовими щодо конверсії частот, на яких можна було б розгортати мережі стандарту UMTS - найпоширенішого у світі стандарту третього покоління, у якому досі в Україні працює лише "Укртелеком".

Реклама:

Суперечка формально стосується вартості конверсії - суми, яку оператори мають сплатити при отриманні ліцензії, і яку вони вважають завищеною.

У 2009 році уряд Юлії Тимошенко пояснював упертість військових тим, що колишній президент Віктор Ющенко намагався зірвати проведення аукціону на користування частотами, аби нашкодити Кабмінові.

Однак за нинішньої влади жодного поступу не помітно. Військові так само обстоюють свою суму, хоча усі гілки влади мали б бути зацікавлені у розвитку зв'язку.

Схоже, заміна радіолокаційного обладнання, яке працює на частотах, запланованих для 3G, справді коштує в Україні дорожче, ніж можуть собі дозволити оператори.

4G наступає на п'яти

У таких умовах мобільні гіганти, намагаючись натиснути на військових, заявляють, що невдовзі вони взагалі зможуть забути про їхні гроші на конверсію. Так, директор з корпоративного управління і контролю компанії МТС Олег Проживальський заявив, що через рік його компанії частоти під UMTS потрібні уже не будуть.

Представник оператора запропонував унести до плану використання радіочастотного ресурсу технологію четвертого покоління стандарту LTE. Наразі Державна адміністрація зв'язку погодилася створити робочу групу з цього питання.

Ідеться про те, що в Україні не буде запроваджуватися порівняно дешевий бездротовий інтернет з максимальною швидкістю 10 Мбіт/с, модеми для якого можна купити на радіоринках за 250 гривень. Таку мережу матиме лише "Укртелеком."

Розгортатиметься мережа, що надаватиме дорожчі послуги високошвидкісного інтернету - до 200 Мбіт/с. Тут модеми коштуватимуть кількасот доларів.

Гелікоптери замість автострад

Компанія "Київстар" обережніша у прогнозах. За словами керівника департаменту з корпоративних зв'язків Жанни Ревнової, це може статися не раніше, ніж за три роки.

"Не можна так просто відкинути логіку розвитку GSM-мереж. Без UMTS запроваджувати LTE технічно невиправдано. До того ж, в Україні вже є багато пристроїв, які підтримують 3G, а пристроїв для 4G навіть у світі мало. Швидко перестрибнути з одного покоління на інше не вийде", - каже Ревнова.

На її думку, попит на послуги у форматі UMTS у будь-якому разі збережеться, навіть за умови розгортання мереж LTE.

"Уявіть село, до якого немає дороги. Місцеві підприємці хочуть прокласти дорогу, але за її маршрутом знаходиться колгоспна споруда. У підприємців вимагають оплатити перенесення споруди. Вони міркують: може, не будувати дорогу, а організувати вертолітне сполучення? Ні, дорогу таки треба збудувати", - пояснює менеджер.

Надмір на ринку обладнання для UMTS може посприяти отриманню "Укртелекомом" додаткових прибутків, адже всі оператори будуть надавати своїм абонентам доступ до його мережі шляхом роумінгу - так, як це зараз робить "Київстар". Але для того "Укртелекому" доведеться інвестувати чималі кошти у розвиток мережі.

Операторам є де розгорнутися

Найбільша вигода для операторів у тому, що для запровадження мереж LTE не потрібна конверсія частот: усі варіанти частотних діапазонів, на яких пропонується запровадити 4G, зайняті не військовими.

Зокрема, на смузі 700 зараз "сидить" аналогове телебачення. До 2012 року Україна все одно має звільнити ці частоти, перевівши абонентів на "цифру". Ці частоти використовують для LTE чимало європейських країн.

"Це найактуальніший проект. Це найнижчий з обговорюваних діапазонів, тому він забезпечує найбільше покриття при найменшій кількості базових станцій, а отже, є економним. Бракує лише ресурсу на введення цифрового телебачення. Однак такий проект мобільним операторам оплатити буде легше, ніж конверсію", - зазначає аналітик консалтингової компанії Netton CG Роман Хіміч.

Також, за його словами, обговорювалися проекти розгортання LTE на частотах 2,3 ГГц, зайнятих кількома сервісами, зокрема, аматорським радіозв'язком. Ще один проект - 4G на частотах діапазону 1800, які зараз використовують оператори GSM-зв'язку. Проте оператори визнають, що тоді погіршиться якість зв'язку.

Держава таки заплатить

Наскільки критичною буде для Міноборони відмова операторів платити за конверсію? Представники військового відомства у розмові з "Економічною правдою" не змогли оцінити стан обладнання, яке використовує ці частоти. Адже одна річ, якщо воно надійне і довго служитиме військовим, й інша - якщо його скоро доведеться міняти.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко пояснив, що це обладнання не однорідне. "Там є і надійна, і зношена техніка. Йдеться не тільки про заміну радіомаяків. Через них доведеться міняти багато пристроїв, на яких працює не лише Міноборони, а й МВС і прикордонники", - зазначив політик.

Таким чином, у найближчі роки державі у будь-якому разі доведеться витратитися на заміну застарілого обладнання військових. А потім, коли оператори повернуться до теми 3G, можливо, уже після запровадження 4G, ціна конверсії виявиться нижчою.

Реклама: