Американці рятують європейський футбол

Американці рятують європейський футбол

Четвер, 21 жовтня 2010, 15:32 -
Новий власник "Ліверпуля" може розраховувати на повернення інвестицій. Він вже встиг заспокоїти навіть футболістів: "Зарплати зростуть. Ми знаємо, що між успіхом у чемпіонаті та рівнем зарплати є великий зв'язок. Ми не короткострокові інвестори".

Поки українські футбольні клуби тільки мріють про прибутковість, до їх західноєвропейських колег інтерес інвесторів не згасає навіть у кризовий час.

Днями нового власника отримав ще один британський клуб-легенда. За інформацією телеканалу Sky News, американська компанія New England Sports Ventures (NESV) за 300 мільйонів фунтів стерлінгів придбала англійський "Ліверпуль".

Американці не новачки в управлінні спортивними структурами. Ця фірма також володіє одним з найуспішніших клубів бейсбольної ліги США - Boston Red Socks. Втім, як виявилося, бейсболом її інтереси не обмежуються.

Мільярдери та дорогі "конячки"

Реклама:

Футбол сьогодні впевнено можна назвати найпопулярнішим видом спорту на планеті. Міжнародна федерація футбольних асоціацій FIFA включає у себе 208 національних федерацій, що перевищує, наприклад, кількість членів ООН.

До того ж, за останнє десятиліття футбол домігся стрімкого прогресу - комерційний успіх від діяльності кращих клубів обчислюється сотнями мільйонів євро.

Похвалитися умінням перетворювати улюблену забаву мільйонів людей у прибуткову справу сьогодні можуть у країнах футбольної "топ-п'ятірки": Англії, Іспанії, Італії, Німеччині та Франції. За англійськими клубами давно полюють американські корпорації, арабські шейхи та російські олігархи.

Так, в кінці 1990-х років власником британського клубу "Фулхем" став єгипетський мільярдер Мохаммед Аль Фаєд. Ще один арабський бізнесмен з ОАЕ Сулейман Фахім нещодавно купив "Портсмут".

У 2003 році, як відомо, їхній російський колега Роман Абрамович придбав лондонський "Челсі". Інший відомий підприємець з Росії, Алішер Усманов, є акціонером іншого лондонського клубу - "Арсеналу".

Представників Сполучених Штатів також вистачає у Британії. У 2005 році провідний англійський клуб "Манчестер Юнайтед" перейшов у власність американського мільярдера Малкольма Глейзера. Ще один учасник англійської прем'єр-ліги "Астон Вілла" належить американцю Ренді Лернеру.

В інших клубах країн "топ-п'ятірки" іноземних акціонерів менше, проте не виключено, що їх кількість зростатиме. За останніми даними, російський капітал цілком може опинитися в італійській "Ромі".

Господарі римського гранда шукають покупця через фінансові негаразди клубу. Серед претендентів - голова російського холдингу "Онексім" Михайло Прохоров і віце-президент "Лукойла" Леонід Федун, власник московського "Спартака".

Боротьба за легенду

Як і у випадку з "Ромою", потреба у коштах змусила власників "Ліверпуля" шукати покупців. За даними англійських таблоїдів, фінансовий стан клубу неідеальний.

У квітні 2010 року, коли його виставили на продаж, заборгованість становила 351 мільйон фунтів. До 15 жовтня 2010 року "Ліверпуль" мав повернути 280 мільйонів фунтів. Серед кредиторів були Barclays Capital і Royal Bank of Scotland.

У разі невиконання зобов'язань футбольну легенду могли оголосити банкрутом, ввести зовнішнє управління і оштрафувати на дев'ять очок.

Про хиткий фінансовий стан клубу також свідчать і останні спортивні досягнення - нині він на "дні" турнірної таблиці чемпіонату Англії. Це найгірший з 1953 року початок національної першості для одного з найбільш титулованих клубів країни.

Утім, невдовзі ситуація може кардинально змінитися. Угода з продажу звільняє "Ліверпуль" від сплати боргів і штрафів, накладених на нього попередніми власниками - американцями Джорджем Джилеттом і Томом Хіксом, які на початку 2007 року заплатили за клуб понад 470 мільйонів фунтів.

За іншою інформацією, сума угоди становила 218 мільйонів, а розмір інвестицій - ще 144 мільйони. Екс-власники намагалися блокувати продаж, мовляв, ціна, запропонована компанією NESV, занадто низька, а угода - "епічне шахрайство".

Однак після рішення британського суду, який визнав продаж футбольного клубу законним, вони відкликали заяву, що блокувала реалізацію угоди. Тепер ображені інвестори вимагатимуть відшкодування збитків в обсязі 1 мільярд фунтів стерлінгів.

Жорсткі правила Ліги

Спроби продати клуб були ще 2009 року. Переговори з американськими власниками "Ліверпуля" тоді провів саудівський принц Файсал бін Фахд бін Абдулла, який планував викупити 50% акцій клубу. Проте сторони не порозумілися.

Серед бажаючих заволодіти британською легендою "засвітилися" й інші азійські бізнесмени - китайський мільярдер Кенні Хуан, невідома нью-йоркська компанія та багатій із Сінгапуру Пітер Лім. При цьому китаєць пропонував заплатити за англійського гранда 325 мільйонів фунтів. Утім, він також опинився "поза грою".

Відмову в отриманні контролю над клубом інших кандидатів, окрім NESV, пов'язують з впливом на продаж самої прем'єр-ліги. За ініціативи цієї впливової організації, напередодні продажу "Ліверпуля" було посилено вимоги до осіб, які бажають стати власниками клубів вищого англійського дивізіону.

Поштовхом до цього стала ситуація з іншою жертвою кризи - "Портсмутом". У сезоні 2009-2010 років клуб збанкрутував. Через борги туди ввели зовнішню адміністрацію.

За новими правилами, кожен бажаючий придбати клуб має поінформувати про це прем'єр-лігу, яка бере десятиденний тайм-аут на вивчення кандидатури.

Найголовнішим випробуванням для потенційних власників футбольних клубів вважається співбесіда, на яку потрібно з'явитися особисто. На ній бізнесмен має переконати чиновників у своїх намірах і надати гарантії фінансової стабільності.

Очевидно, що американському співвласнику NESV Тому Вернеру це вдалося. За даними The Guardian, він встиг запевнити у налагодженні ситуації навіть футболістів. "Розмір зарплат збільшиться. Ми знаємо, що між успіхом у чемпіонаті та рівнем зарплати є великий зв'язок. Ми не короткострокові інвестори", - цитує його видання.

До того ж, новий власник цілком може розраховувати на повернення своїх інвестицій. Тим більше, що назвати "Ліверпуль" безнадійним важко - останнім часом він завжди перебував серед найбільш прибуткових клубів Європи.

Найбільш дохідні клуби Європи, сезон 2008-2009 років, мільйони фунтів стерлінгів

 

Клуб

Країна

Доходи

1

 Реал Мадрид

Іспанія

341,9

2

 Барселона

Іспанія

311,7

3

 Манчестер Юнайтед

Англія

278,5

4

 Баварія

Німеччина

246,6

5

 Арсенал

Англія

224,0

6

 Челсі

Англія

206,4

7

 Ліверпуль

Англія

184,8

8

 Ювентус

Італія

173,1

9

 Інтернаціонале

Італія

167,4

10

 Мілан

Італія

167,4

Джерело: Deloitte Football Money League

Реклама: