"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українська промисловість агонізує?

Українська промисловість агонізує?

Середа, 25 серпня 2010, 17:19 -
Зростаючий імпорт б'є по промисловості і всій економіці. Якщо уряд не вживе запобіжних заходів, а зовнішня кон'юнктура для металургів залишиться несприятливою, то у 2011 році промислове виробництво в Україні, швидше за все, впаде, а за ним знизиться і ВВП.

На перший погляд, оприлюднені Держкомстатом показники промислового виробництва за липень мали б заспокоїти громадськість, налякану повідомленнями про регулярне падіння цього показника протягом трьох місяців.

Проте детальний розгляд звіту вказує, що насправді нічого оптимістичного за цими цифрами нема. Навпаки, стало ще більш очевидним, що справи у промисловості, як і у всій економіці країни, катастрофічно погіршуються.

Так, у червні промислове виробництво зменшилося щодо травня на 0,5%, у травні до квітня скорочення склало 2,4%, у квітні до березня - мінус 1,8%.

У липні ж статистичне відомство зафіксувало приріст промислового виробництва  відносно червня на 2,9%: добувна промисловість дала надбавку 2,4%, а переробна - 2,8%. Але за рахунок чого відбулося таке збільшення?

Реклама:

Як виявилося, у липні значно зросло виробництво нафтопродуктів - аж на 62,7%. Це несподівано вперше з початку 2010 року запрацював Надвірнянський НПЗ, який належить групі "Приват". Проте, як довго завод працюватиме, невідомо.

Крім того, у липні на 1,1% зросло металургійне виробництво, що стало всього лиш наслідком деякого підвищення попиту і, відповідно, цін на сталь в азіатських країнах, де захотіли запастися металом напередодні тривалого свята Рамадан.

Також істотний внесок у загальний показник промислового виробництва у липні забезпечило зростання виробництва електроенергії, газу і води - на 7,3%.

Справді, попит на струм минулого місяця видався дуже значним, але тільки тому, що в Україні стояла неймовірна спека, яка змусила співвітчизників на повну потужність використовувати кондиціонери і вентилятори - на роботі і вдома.

Тобто, всі основні чинники, що забезпечили збільшення промислового виробництва у липні порівняно з червнем, є переважно випадковими. Зате багато інших важливих галузей економіки традиційно падали.

Так, видобуток паливних корисних копалин у липні порівняно з червнем скоротився на 1,7%, обвал у текстильному виробництві склав 12,7%, виробництво шкіри впало на 7,5%, коксу виробили менше на 0,4%, хімічне виробництво знизилося на 6,1%, а випуск електричного, електронного та оптичного устаткування - на 3,5%.

Остаточно ілюзії розвіює динаміка показників промислового виробництва у 2010 році відносно відповідних місяців 2009 року.

Індекс промислового виробництва, 2010 рік до 2009 року, %

березень

квітень

травень

червень

липень

113,8

117,4

112,7

108,9

106,4

Отже, пік приросту промислового виробництва спостерігався у квітні, а потім темпи його зростання знижувалися: у квітні-липні індекс впав на 11 процентних пунктів. Якщо ця тенденція збережеться, то у жовтні-листопаді показник може піти в мінус.

Інші дані Держкомстату дозволяють зрозуміти одну з головних причин погіршення стану в промисловості України. Так, експорт товарів за перше півріччя виріс до відповідного періоду 2009 року на 33,5%, тоді як імпорт збільшився на 29,6%.

Це співвідношення є досить непоганим, однак показники зовнішньої торгівлі за червень вказують, що такому благополуччю настає край. Зокрема, у червні 2010 року до червня 2009 року товарний експорт додав 43,7%, а імпорт зріс на 48,4%. При цьому негативне сальдо склало 403,8 мільйона доларів.

Приміром, продукції рослинного походження у червні 2010 року імпортовано на 25,2% більше, ніж у червні 2009 року, а експортовано - на 42,9% менше. Імпорт текстилю і виробів з нього виріс на 44,8%, а експорт упав на 8,5%.

За іншими видами товарів розміри приросту імпорту та експорту у червні були такі: готові харчові продукти - 23,2% і 10,6%, полімерні матеріали - 34,3% і 7,2%, шкури і вироби з них - 63,4% і 16,5%, взуття і головні убори - 103,1% і 22,7%, обладнання, машини і механізми - 42% і 16,8%, транспорт - 81,9% і 23% відповідно.

При цьому експорт товарів з України у Росію збільшився у червні на 54,5%, а імпорт з Росії до України зріс на 138,6%. Негативне сальдо для Києва у товарній торгівлі з Москвою склало 620,5 мільйона доларів.

Зростаючий імпорт б'є по вітчизняній промисловості і всій економіці. Причому чим активніше банки відновлюватимуть кредитування населення, тим швидше буде збільшуватися імпорт, оскільки за рахунок позик купуються переважно імпортні товари - авто, комп'ютери, мобільні телефони, побутова техніка.

Невідомо, чи думає про цю загрозу уряд, але поки що він мовчить. Якщо влада не вживе запобіжних заходів, а зовнішня кон'юнктура для вітчизняних металургів залишиться несприятливою, то у 2011 році промислове виробництво в Україні, швидше за все, впаде, а за ним знизиться і ВВП.

Варто відзначити, що уряд, очолюваний Миколою Азаровим, отримав від попередників висхідний вектор індексу промислового виробництва. Зрозуміло, що вплив нового Кабміну на динаміку показників у березні і квітні був мінімальним.

Скорочення ж темпів зростання промислового виробництва у травні, а тим більше у червні та липні, лежить уже на совісті уряду Азарова.

Можна, наприклад, згадати ситуацію з пільгами для металургів щодо ціни на газ і транспортних тарифів, які були введені відразу після початку кризи у 2008 році. На початку 2010 року світові ціни на сталь почали швидко зростати, у зв'язку з чим попередній уряд мав намір скасувати їх на другий квартал.

Однак нова команда, прийшовши до влади, пролонгувала пільги на другий квартал, скасувавши їх на третій квартал, тоді як з травня ціни на метал знову пішли вниз. Знайти якусь економічну логіку у таких діях уряду Азарова дуже важко.

Це лише один приклад. Втім, він яскраво характеризує непрофесійність нової влади, що і є головною причиною плачевного стану промисловості та економіки в цілому. А широко анонсовані Януковичем і Азаровим економічні реформи виявилися, на жаль, порожніми словами.

Реклама: