"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підставляй поли: банки обіцяють дешеві кредити

Підставляй поли: банки обіцяють дешеві кредити

Середа, 18 серпня 2010, 11:19 -
Нинішня ситуація із залученням коштів дозволить банкам у 2011 році видавати позики за ставками, які існували до 2008 року, і навіть нижчими: у гривні - 14-18% і 10-14% - в іноземній валюті. Однак до передкризових обсягів кредитування наблизиться тільки у 2012 році.

Українські банки, які входять у міжнародні фінансові групи, як і до кризи, планують кредитувати за рахунок грошей з-за кордону.

Поки що в цьому потреби нема, але на першу ж вимогу більшість "материнських" банків готові влити в Україну мільйони. Правда, активного кредитування поки чекати не доводиться.

Недавно голова правління одного з банків першої двадцятки заявив, що на найближчі три роки українські банки з іноземним капіталом позбулися своєї головної переваги - брати дешеві гроші за кордоном і дорого видавати їх в Україні.

"Будемо кредитувати за рахунок гривні", - резюмував фінансист.

Реклама:

Він знав, про що говорить, бо очолює відомий банк з іноземним капіталом. Однак "Економічна правда" навмисно не називає ім'я цього експерта. Інакше вийшло б, що його установа має проблеми. Представники інших банків або заявили прямо протилежне, або просто відмовчувалися.

"Це спірна заява. Так, деякі установи мали труднощі з ліквідністю під час кризи, але я відкидаю думку, що материнська структура могла повністю перекрити доступ до фінансування своїй "дочці". Місцеве відділення не вижило б", - вважає начальник управління фінансових ринків ПАТ "ІНГ Банк Україна" Андрій Потапов.

Голова правління VAB Банку Петро Барон поділяє цю думку. "Ресурс від материнських структур частково буде надходити. Більшою мірою розраховуємо на відновлення повноцінного кредитування на внутрішньому ринку, зокрема, через співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами", - відзначив він.

Також експерти кажуть, що "материнські" банки не забирають у "дочок" раніше заведені в Україну гроші. Це дивне твердження, бо у 2008-2009 роках головні офіси масово виводили капітал з України, щоб закрити "діри" у своїх балансах. Лише пізніше, коли ФРС і ЄЦБ "надрукували" мільярди, видоювання припинилося.

Тим не менш, сьогодні фінансисти вважають, що "мами" забезпечать їх грошима.

"На тлі скорочення активних операцій ресурсний потік від материнських банків зменшився. Однак фондування ними дочірніх банків, очевидно, і надалі буде найшвидшим і найдешевшим джерелом отримання фінансових ресурсів порівняно з іншими джерелами", - вважає начальник відділу OTP Bank Михайло Відякін.

Як мінімум, грошей вистачатиме на поповнення капіталу. Це означає, що "заливати" ринок кредитами "дочка" не зможе, зате буде триматися на плаву.

"Материнські банки навряд чи залишать без підтримки свої дочірні структури, адже наш ринок перспективний. Навіть якщо акціонери захочуть продати банк, вони повинні його спочатку капіталізувати. У наш банк акціонери протягом нинішнього року мають намір вкласти ще сотні мільйонів", - відзначив Барон.

Але й це не все. На думку фінансистів, у найближчі місяці українські банки знову зможуть брати порівняно дешеві ресурси на зовнішніх ринках.

"З урахуванням надання кредиту МВФ, зовнішні ринки для українських фірм знову відкриті. Найближчим часом ми можемо стати свідками нових позик", - вважає Потапов. За його словами, "ІНГ Банк" планує збільшити кредитний портфель.

Втім, на тлі наполеонівських планів реальність виглядає більш приземленою. Поки що кредитування в Україні майже відсутнє. За даними НБУ, з початку 2010 року обсяг виданих позик впав на 1,8%. "Під час кризи суттєво скоротилася кількість позичальників, яким банки були готові видавати кредити", - сказав Потапов.

Можливість завозити гроші з-за кордону ще не означає, що вже завтра Україна отримає дешеві масові позики. Постачати в країну валюту наразі безглуздо, адже до 2011 року діє заборона НБУ на валютне кредитування.

Швидше за все, це обмеження буде продовжене щодо громадян. У той же час, банки дуже розраховують, що їм дозволять кредитувати у доларах підприємства.

Поки що в Україні можливе тільки гривневе кредитування, але національної валюти не так багато, як здається на перший погляд.

"Внутрішній інвестиційний ресурс в країні обмежений. Зараз, в умовах застою кредитування, може скластися помилкове враження достатності або навіть надмірності гривневого ресурсу, але це не так", - відзначив директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко.

На його думку, як тільки в Україні поновиться кредитування, стане очевидною реальна картина виняткової короткостроковості і крайньої недостатності гривні для підтримання активного зростання економіки. "Ставки кредитування після нинішнього періоду падіння знову поповзуть угору", - прогнозує банкір.

Потапов пояснює відчуття надлишку гривні на ринку лише тим, що НБУ дозволяє зберігатися надлишковій ліквідності. Проте у певний момент він все-таки може попросити банки повернути рефінансування. Як відомо, у розпал кризи регулятор надав банкам більше 80 мільярдів гривень у борг на "підтримку штанів".

"Допускаю що невдовзі банки в умовах надлишкової ліквідності і гострої конкуренції почнуть видавати довгі кредити у гривні за низькими ставками. При цьому ризик ліквідності, що виникає через повну відсутність строкової депозитної бази, крім депозитів фізосіб, не буде ними правильно оцінений і включений у ціну. Це може призвести до плачевних результатів", - вважає Потапов.

За прогнозами Барона, до передкризових обсягів кредитування наблизиться тільки у 2012 році. Відповідно, лише тоді посилиться конкуренція на внутрішньому ринку залучення ресурсів і, можливо, почнеться пошук альтернативних джерел залучень.

"Нинішня ситуація із залученням коштів дозволить банкам у 2011 році видавати кредити за ставками, які існували до 2008 року, і навіть нижчими: у гривні - 14-18%  і 10-14% - в іноземній валюті", - підсумував він.

Реклама: