Чиновники готують дерегуляцію бізнесу?

Чиновники готують дерегуляцію бізнесу?

П'ятниця, 30 липня 2010, 13:53 -
Для того, щоб дозвільна система запрацювала по новому, міністерства мають до 11 серпня подати проект про перелік видів діяльності, які не підлягають декларуванню. Всі інші види діяльності будуть декларуватися, отож отримати дозвіл буде простіше.

Уряд обіцяє вже через місяць зробити революцію у дозвільній системі, кардинально спростивши цей процес шляхом скорочення ліцензій, запровадженням "мовчазної згоди" та декларативного принципу.

Вже восени планується скоротити 35% видів ліцензій за видами діяльності і 94% - за видами робіт. Щоправда, такий авральний підхід може викликати чергову плутанину у дозвільній процедурі. Не виключений і саботаж чиновників, які не хочуть розлучатися з правом давати ліцензіями.

Ні для кого не секрет, що розпочати власний бізнес в Україні дуже складно. У рейтингу Світового банку Doing Business, який визначає індекс легкості ведення бізнесу, Україна посідає 142 місце зі 183 країн світу.

Система видачі ліцензій в Україні настільки складна та заплутана, що підприємці змушені звертатися до фірм-посередників, які вирішують ці питання за допомогою хабарів, а відповідні витрати перекладають на споживача.

Реклама:

[B]

Та й отримавши потрібний документ, підприємства-ліцензіати весь час живуть, як на вулкані, адже їх постійно перевіряють контролюючі органи на дотримання умов отриманих ліцензій. І знову доводиться платити хабарі.

Мовчазна згода для підприємців

З метою полегшення життя для бізнесу був запроваджений принцип мовчазної згоди. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалила ще Юлія Тимошенко 27 січня цього року, а з 1 квітня воно вступило в силу.

Принцип передбачає наступне: підприємство надає всі потрібні документи і після того, як мине 10 днів, а відмови надіслано не буде, може приступати до роботи за цим видом діяльності.

Безумовно, це значний плюс, адже так підприємцю не треба чекати, доки чиновник вирішить, давати дозвіл чи ні, отож, усувається необхідність давати хабарі.

Однак лише в липні парламент ухвалив закон, який захищає "мовчазних" підприємців від санкцій за відсутності дозвільних документів. Отож, і податкова, і різноманітні СЕЗи мали можливість з квітня місяця висувати претензії до бізнесу.

За словами адвоката Олега Кучерявого, принцип "мовчазної згоди" був не надто популярний серед підприємців. Експерт вважає, що цим принципом будуть більше користуватися фірми-одноденки для різноманітних схем.

Декларування замість ліцензування

За словами голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського, лише за останні 2 роки сфера ліцензування необґрунтовано розширилася майже на 60% - до 2,268 тисяч робіт.

Приміром, у сфері будівництва було запроваджено 700 додаткових видів робіт. Потрібна навіть ліцензія на поклей шпалер.

В свою чергу ще до 22 липня Михайло Бродський обіцяв скасувати ліцензій на 94% видів робіт, але вкластися в термін комітет не зміг.

"Уряд дав доручення це зробити у відповідний термін, але різноманітні міністерства та відомства не встигли у строк, тож ця дата переноситься", - повідомив "Економічній правді" заступник голови Держпідприємництва Сергій Третьяков.

Позбутися ліцензій на третину видів діяльності планується протягом вересня-жовтня. Саме на цей час планується підготувати відповідний законопроект.

Першими скасують ті види, які не несуть загрози безпеці держави, здоров'ю людей та навколишньому середовищу, або мають інші норми державного регулювання, окрім ліцензій, зокрема, будівельні норми, технічні стандарти і таке інше. Загалом, планується скасувати 168 з 227 дозволів. Ще 10 дозвільних документів будуть замінені деклараціями.

Суттєва перевага декларативного принципу - підприємству не треба чекати відмови або мовчазної згоди, а можна відразу після подачі документів розпочинати діяльність.

Вже відомо, що на декларації будуть замінені небезпечні види діяльності, це, зокрема, стосується будівельних і монтажних робіт. За подібним принципом вже працюють органи пожежної безпеки. Завдяки цьому скоротився процес видачі дозволу у 5 разів - з 25 до 5 днів.

Чиновники готуються до саботажу?

Для того, щоб дозвільна система запрацювала по новому, міністерства та відомства мають до 11 серпня подати проект постанови Кабміну про перелік видів діяльності, які не підлягають декларуванню.

Всі інші види діяльності будуть декларуватися, отож отримати дозвіл буде простіше. Після того, як проект буде готовий, Кабмін має обговорити його з підприємницькими організаціями і ухвалити його.

Однак підготовка міністерства подібного переліку нагадує спробу поставити вовка стерегти овець, адже чиновники наживаються саме на великій кількості ліцензій.

Не виключно, що вони максимально розширять цей перелік, підприємці його не сприймуть, і цей процес затягнеться надовго.

Якщо ж уряд його такий прийме у сирому вигляді, то чиновники зможуть закласти в документ міну уповільненої дії, який зовсім дискредитує ідею дерегуляції.

Достатньо згадати, що таким самим чином була дискредитована ідея єдиного вікна для реєстрації.

Реклама: