ЄС: бідні стануть ще біднішими?

ЄС: бідні стануть ще біднішими?

Четвер, 24 червня 2010, 11:03 -
Що трапиться, якщо ЄС і США одночасно вступлять у фазу тривалого бюджетного корегування, тоді як країни, що розвиваються, ітимуть далі за курсом? Що буде, коли розбіжність між північчю і півднем у G20 зросте ще більше?

Зустрічі "великої двадцятки" у червні - спочатку міністрів фінансів в Бусані, Південна Корея, а потім глав урядів у Торонто - позначили момент, коли найбільші гравці світової економіки переорієнтувалися з бюджетного стимулювання на скорочення витрат. Не всі згодні з цим.

До зустрічі у Бусані міністр фінансів США Тімоті Гейтнер висловився проти "узагальненого переходу до реалізації планів щодо консолідації" і підкреслив необхідність "продовжувати узгоджене відновлення приватного сектора".

Однак інші міністри фінансів не підтримали Гейтнера. Вони підкреслили "важливість надійних державних фінансів" і необхідність "заходів із забезпечення податково-бюджетної стабільності". Ніхто уже не звертає уваги на поступові стратегії виходу з кризи: пошук зміни балансу майже непомітний у звіті про зустріч.

Ця зміна передусім торкнеться ЄС. Напередодні зустрічі у Бусані країни південної Європи оголосили про заходи з консолідації в надії заспокоїти кредитні ринки.

Реклама:

Відразу після цього британський прем'єр Девід Кемерон заявив про "майбутні важкі роки", канцлер Німеччини Ангела Меркель змалювала план урізання витрат на 100 мільярдів доларів. Те саме зробив і французький прем'єр Франсуа Фійон, заявивши про аналогічний план на 80 мільярдів доларів.

Розвинені країни зіткнулися з похмурою бюджетною ситуацією. У 2009 році середній дефіцит становив 9% ВВП. До того ж, існує ймовірність підвищення коефіцієнтів держборгу з 70% ВВП до кризи до більш ніж 100% ВВП у 2015 році.

Згідно з розрахунками МВФ, для досягнення 60-відсоткового коефіцієнта боргів до 2030 року знадобиться бюджетне корегування майже на дев'ять процентних пунктів ВВП з 2010 року до 2020 року. Хоча у минулому деякі країни корегували такі масштаби, загальна консолідація є безпрецедентною.

Наскільки болючим буде цей процес?

Раніше у деяких країнах консолідація проходила цілком гладко, оскільки реалізація програми скорочення бюджетних витрат супроводжувалася зниженням довгострокових процентних ставок, скороченням приватних заощаджень або ростом експорту внаслідок зниження обмінного курсу - чи всім цим одночасно.

Однак сьогоднішні умови характеризуються низькими процентними ставками та високим рівнем приватних боргів, тому ні те, ні інше, швидше за все, не допоможе.

Залишається сподіватися на ефект обмінного курсу. Взагалі-то, цей процес у Європі вже почався. Експерти вважають, що падіння євро з 1,5 долара наприкінці 2009 року до 1,2 долара в останні дні вистачить для короткочасного пом'якшення негативного впливу скорочення бюджетних витрат на економічне зростання.

Втім, це спрацює лише тоді, коли так само не вчинять США, і якщо вони будуть споживачем в останній інстанції. Однак гарантувати це ніхто не може.

Навіть якщо США відкладуть скорочення витрат, конгрес навряд чи змириться з ростом курсу долара, що зробить європейських експортерів більш конкурентними і змістить ношу підтримки відновлення на американських споживачів.

Ще важливіше, що стурбовані ринки облігацій рано чи пізно почнуть ставити під сумнів надійність державних фінансів США. Податково-бюджетна ситуація у Сполучених Штатах нічим не краща за ситуацію у найбільших європейських країнах - Німеччині, Франції або Великобританії. Вона навіть гірша.

ЄС першим опинився під тиском лише через свою нецілісність, внаслідок чого ринки почали сумніватися у платоспроможності слабких держав ЄС.

На щастя, у країнах, що розвиваються, ситуація з державними фінансами докорінно інша. У деяких випадках це було спровоковано зміною руху капіталу, однак без необхідності внутрішнього корегування.

Хоча бум внутрішнього кредитування може бути загрозою у майбутньому, банки країн, що розвиваються, виявилися стійкими до наслідків кризи. У результаті, нефінансові сектори не зіткнулися з перспективою скасування кредитування.

Податково-бюджетні проблеми у цих державах менші, ніж у розвинених: їх майже немає. Співвідношення держборгу до ВВП там становить 40%, а дефіцит бюджету у вигляді частки ВВП на 4 процентні пункти нижче, ніж у розвинених країнах.

З огляду на набагато швидший потенційне зростання, для підтримки коефіцієнта боргів приблизно на рівні 40% будуть потрібні лише незначні зусилля.

Що трапиться, якщо ЄС і США одночасно вступлять у фазу тривалого бюджетного корегування, тоді як країни, що розвиваються, ітимуть далі за курсом? Що буде, коли розбіжність між північчю і півднем у G20 зросте ще більше?

Можливі чотири наслідки.

По-перше, зростання світової економіки сильно сповільниться. Що б не робили країни, що розвиваються, для підтримки внутрішнього попиту і переорієнтації експорту з розвинених країн на інші країни, що розвиваються, європейський і американський слони занадто великі, щоб їх хвороба не вплинула на світ.

По-друге, різниця в економічному зростанні між країнами, що розвиваються, і розвиненими країнами буде збільшуватися, що, у свою чергу, підсилить приплив капіталу і кваліфікованої робочої сили у держави, що розвиваються.

По-третє, розвиненим країнам знадобиться кредитно-грошова підтримка, що передбачає збереження політики низьких ставок протягом довгих років.

Кредитно-грошові потреби країн, що розвиваються, і розвинених країн будуть відрізнятися. Це призведе до руйнування фіксованих зв'язків обмінних курсів, оскільки одна і та ж кредитно-грошова політика не може підійти обом регіонам.

По-четверте, замість вирішення загальних питань, як це було у 2009 році, членам G20 доведеться вирішувати проблему свої строкатості. Це стане найбільшим випробуванням для організації, яка демонструє ефективність під час кризи, і якій доведеться пройти випробування новою фазою світової економіки.

Зустріч у Торонто дозволить оцінити здатність G20 пристосовуватися до нових умов.

Авторське право: Project Syndicate, 2010 рік.

Переклад з англійської - Микола Жданович

Жан Пісані-Феррі - член Ради економічного аналізу від Франції.

Реклама: