"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ахметов вирішить проблему Бойка за контроль над ММК?

Ахметов вирішить проблему Бойка за контроль над ММК?

Четвер, 17 червня 2010, 11:00 -
Скоріш за все, з'явився Ахметов і пообіцяв допомогти вирішити ситуацію, за умови продажу контрольного пакета ММК "Метінвесту". Бойко просто не мав вибору, тому і погодився. Адже комісія може і узаконити цей продаж, і "відмотати" його назад.

Цього тижня нарешті стало відомо, як вирішиться конфлікт навколо Маріупольського металургійного комбінату.

Досить несподівано для учасників ринку генеральний директор підприємства Володимир Бойко заявив, що після закінчення суперечки завод дістанеться українському олігарху Рінату Ахметову.

Як вже писала "Економічна правда", у травні представники брокера "GPI-брок", що обслуговує "ММК імені Ілліча", заявили, що комбінат було продано 2009 року, і найближчим часом стане відоме ім'я нового власника. Сам Бойко заперечував факт продажу і заявляв про рейдерське захоплення підприємства.

У свою чергу, "Метінвест", який належить до групи СКМ Ахметова, підтвердив наявність переговорного процесу.

Реклама:

"Сторони розглядають можливі кроки щодо спільної діяльності та використання об'єднаних ресурсів для зміцнення позицій національного виробника на міжнародних ринках", - заявили у компанії.

Дивним чином Бойко отримав упевненість у вирішенні конфлікту, який начебто ще місяць тому був для нього повною несподіванкою.

Тепер варто спробувати розібратися у хронології подій. Довіреність на продаж акцій комбінату була виписана 24 квітня 2009 року. У цей час, за інформацією обізнаних джерел, Ахметов точно не вів переговори про купівлю ММК.

[B]

"Бойко тоді активно ходив на наради до Юлії Володимирівни, де вирішував усі питання металургів. На зустрічах він виглядав дуже невпевненим, адже єдиний серед вітчизняних металургів не мав стабільних контрактів на експорт і залежав від сировини", - розповіло джерело "Економічної правди" в уряді Юлії Тимошенко.

У Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку відмовилися коментувати ситуацію, сказавши, що поки справою займається Генпрокуратура.

На засіданні комітету з питань промислової політики, яке відбулося на початку минулого тижня, голова держкомісії Дмитро Тевелєв спробував відсторонитися від вирішення проблеми.

Однак з його доповіді, текст якої є у розпорядженні "Економічної правди", видно, що у березні-квітні 2009 року відбувалися досить дивні речі з власністю ЗАТ "Ілліч Сталь", яке володіє понад 90% ВАТ "ММК імені Ілліча".

 
 
 
 

Ще 12 березня 2009 року менеджмент ЗАТ "Ілліч сталь" збільшив частку акцій компанії до 50,5%, у свою чергу Організація орендарів на той момент володіла 49,5%.

Тоді і почалася реорганізація шляхом злиття ЗАТ "Ілліч Сталь" з ВАТ "ММК імені Ілліча" та організацією орендарів, в ході якої, за словами Володимира Бойка, робітники заводу мали отримати акції у власність.

Однак з невідомих причини реорганізацію проведено не було, а того ж 24 квітня 2009 року ЗАТ "Ілліч Сталь" викупило залишок власних акцій. А вже 29 квітня власниками стали чотири кіпрські компанії - "Селоранта Інвест Лтд.", "Старекс Бізнес Технолоджи Лтд.", "Дартон Бізнес Лтд." та "Техностайл Системс Лтд.".

30 квітня ці офшорні компанії перепродали свої пакети чотирьом іншим компаніям.

Згодом, за словами джерела "Економічної правди" у Верховній раді, Бойко вирішив не продавати завод і не проводити реорганізацію.

"Договір на продаж був, покупцем була офшорна компанія на Бермудських островах, але перереєстрації акцій так і не відбулося. Бойко з самого початку знав про існування угоди і через суди блокував перереєстрацію акцій", - додав він.

Ще однією цікавою особливістю цього контракту є те, що за ним відбулося майже 6 тисяч перепродаж, які були зареєстровані в депозитарії МФС за лише один день.

У Держкомісії неофіційно підтверджують, що в цій операції було чимало порушень. "Повернути власність Бойку абсолютно реально, поки що цим питання займається Генпрокуратура", - відзначив представник регулятора.

Він також натякнув, що організатором продажу був хтось з російських олігархів. Однак достеменно невідомо, чи брав Бойко особисто участь в переговорах, або це все відбулося за його спиною.

У самому Маріуполі працівник заводу розповів "Економічній правді", що останні кілька тижнів Бойко вів активні переговори про продаж акцій. "Він точно не хотів продавати Ахметову, думав, можливо, варто домовитися з росіянами. Місто було шоковане і чекало, як же вирішиться цей конфлікт", - відзначив робітник заводу.

"Скоріш за все, з'явився Ахметов і пообіцяв допомогти вирішити ситуацію, за умови продажу контрольного пакета ММК "Метінвесту". Бойко просто не мав вибору, тому і погодився. Адже комісія може і узаконити цей продаж, і "відмотати" його назад. Тепер директор комбінату буде завзято розповідати, як йому вигідна співпраця з "Метінвестом", - відзначив в розмові з "Економічною правди" провладний народний депутат України.

Схоже, сьогодні Ахметов справді повністю володіє ситуацією і може диктувати власні умови. Окрім лояльної влади, його людина, Дмитро Тевелєв, очолює Держкомісію з цінних паперів та фондового ринку, а суд, який буде розглядати справи, знаходиться у Донецьку.

Таким чином, можна не сумніватися, що незабаром конфлікт буде вирішено, а "Метінвест" стане співвласником Маріупольського комбінату.

Реклама: