"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газ для населення таки подорожчає?

Газ для населення таки подорожчає?

П'ятниця, 28 травня 2010, 13:51 -
Ні стабілізація економіки, ні зниження цін на російський газ не захистять українців від підвищення газових тарифів. Якщо вони зростуть на 75%, це прискорить споживчу інфляцію більш ніж удвічі - до 20%. На компенсацію сподіватися годі - коштів на це у держбюджеті нема.

Встановивши жорстку, за аналогією з російською, вертикаль влади, уряд почав проводити рішення, які суперечать передвиборній риториці.

У середу Кабінет міністрів оприлюднив проект постанови "Про затвердження фінансового плану та основних показників руху коштів НАК "Нафтогаз України".

У ній уряд рекомендує Національній комісії регулювання електроенергетики переглянути ціни на газ для всіх категорій споживачів.

У документі наголошується, що підвищення цін на газ необхідно "для забезпечення їх поступового приведення до економічно обґрунтованого рівня з метою створення умов, які будуть дозволяти "Нафтогазу" здійснювати розрахунки за імпортований газ винятково за рахунок коштів, які надходять від кінцевих споживачів газу".

Реклама:

Перегляд цін на блакитне паливо для населення планується почати вже 1 червня, підвищивши тарифи для промислових споживачів і бюджетних організацій. Кінцевий обсяг такого підвищення складе 75% для населення і 50% - для теплокомуненерго.

Проект постанови передбачає, що тарифи переглядатимуться двічі на рік. При цьому вони щоразу зростатимуть на 25% - аж до "економічно обґрунтованого рівня".

Крім того, уряд планує повернути нарахування штрафу на заборгованість громадян за комунальні тарифи, а також рекомендує НКРЕ переглянути тарифи на транспортування газу магістральними і розподільними газопроводами для повного відшкодування виробничих витрат газопостачальних і газорозподільних компаній.

Востаннє НКРЕ переглядала роздрібні ціни на газ для населення на початку кризи - з 1 грудня 2008 року вони зросли на 35%. Про підвищення цін говорилося і 2009 року - це було однією з основних вимог МВФ. Проти виступала тодішня опозиція - вона ж нинішня урядова команда.

Прийшовши до влади, колишня опозиція переглянула свої погляди, і в робочому проекті нового меморандуму з МВФ про співробітництво збереглося зобов'язання української влади провести обіцяне попереднім урядом підвищення цін на газ.

Таке зобов'язання було пояснено як підвищенням з початку 2010 року цін на

російський газ, так і необхідністю отримати кредити МВФ для покриття бюджетного дефіциту. Однак відразу після приходу до влади нова команда ще не була готова відразу заявити, що її передвиборні обіцянки - порожні слова.

Як компроміс було заявлено, що ця вимога МВФ - не догма, а успішні переговори з Росією про зниження ціни на газ дозволять відмовитися від підвищення тарифів.

Примітно, що напередодні харківської зустрічі президентів Росії і України віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що зниження ціни на російський газ до 240 доларів за тисячу кубометрів дозволить відмовитися від підвищення тарифів для населення.

Не вийшло. Хоча російський газ у другому кварталі коштує 236 доларів, українських споживачів все одно чекає підвищення тарифів.

До речі, прихильники необхідності "приведення цін на газ для населення до рівня собівартості" забувають, що рядові споживачі використовують паливо вітчизняного видобутку, собівартість якого значно нижча, ніж газу, імпортованого з Росії.

Є ще один аспект нинішнього рішення уряду. У нещодавно прийнятий держбюджет на 2010 рік було закладено дуже низький показник споживчої інфляції - всього 9,7%.

Така скромна цифра дозволила знизити витрати на підвищення соціальних стандартів, які, згідно із законодавством, повинні перевищувати прогнозований рівень інфляції. Обережна бюджетна політика останніх місяців зробила цей прогноз реалістичним - за підсумками квітня було зафіксовано зниження цін на 0,3%.

Однак такий прогноз залишається реалістичним лише у разі подальшого мораторію на перегляд цін на газ для населення. В іншому випадку, за оцінками аналітиків, річна інфляція може вирости до рівня 18-20%, що не передбачено держбюджетом.

Виходить, темпи інфляції знову виявляться вищими за зростання мінімальних зарплат і пенсій, що призведе до чергового зниження реальних доходів українців.

Отже, план уряду щодо підвищення ціни на газ порушує конституційну норму про заборону прийняття рішень, що погіршують соціальне становище громадян. Такий прецедент вже був 2009 року, коли Національний форум профспілок оскаржив у суді рішення НКРЕ про щоквартальне підвищення цін на газ для населення.

Тим не менш, уряд і далі йде простим шляхом. Проблеми житлово-комунального господарства знову вирішуватимуться за рахунок споживачів, а не за рахунок реформування сектора, що дозволило б знизити споживання газу, а відповідно - привести комунальні тарифи до рівня собівартості без обкрадання людей.

Виходом могло б стати створення незалежного регулятора, про що не раз заявляли і в Партії регіонів, і в БЮТ. Такий орган міг би розраховувати реальну собівартість комунальних тарифів, виходячи з реальної вартості газу.

У такому разі мери міст втратили б можливість змушувати своїх земляків оплачувати стару енергоємну комунальну систему - їм довелось би зайнятися її модернізацією. Однак для нього необхідна політична воля і здатність взяти на себе відповідальність. А ця проблема, схоже, нинішній владі не під силу.

 

Мирослав Якібчук, голова Національного форуму профспілок України

Реклама: