Роднянський допоможе добудувати Hilton

Роднянський допоможе добудувати Hilton

Середа, 7 квітня 2010, 11:17 -
Екс-президент російського медіахолдингу вважає, що потенціал українського ринку готельної нерухомості вищий, ніж у телеканалів. "У Києві велика проблема з готелями. Ми розглянули кілька проектів, і цей виявився найкращим", - пояснив Роднянський.

На українському ринку готельної нерухомості з'явилися нові інвестори. Ними виявилися відомі в Україні бізнесмени Олександр Роднянський і його двоюрідний брат Борис Фуксман.

Успішні підприємці вирішили викупити частину недобудованого київського п'ятизіркового готелю Hilton.

За інформацією юридичної компанії Magisters, в кінці березня Роднянській і Фуксман закрили операцію з придбання у київської компанії St Sophia Homes половини проекту. Завдяки операції новачки-девелопери отримали по 25% в об'єкті.

Архітектурну модель цього 24-поверхового готельного комплексу розробила київська філія лондонського бюро John Seifert Architects, яке проектує мережу готелів Hilton у багатьох країнах світу. За інформацією цієї компанії, замовником будівництва виступає "Діамантбанк".

Реклама:
Фото проекту на сайті Seifert Architects

Загальна вартість об'єкта оцінюється у 150 мільйонів доларів. Його площа складе 58 тисяч квадратних метрів.

За проектом, на перших дев'яти поверхах буде розташований готель на 257 номерів. Інші поверхи будуть відведені під 93 житлових апартаменти класу "люкс", які будуть продані у власність. Також передбачено спорудження триярусного паркінгу.

Це перше в Україні будівництво готелю, яке здійснюється під вивіскою Hilton. Як відомо, ця американська готельна мережа є однією з найбільших у світі.

За словами директора з розвитку у Східній Європі Hilton Worldwide Магдалени Секутовської, сьогодні мережа управляє 3500 готелів у всьому світі.

Кількість готелів Hilton в окремих регіонах і країнах

Кількість готелів, лютий 2012 року

3 500

Кількість країн з готелями

79

Кількість майбутніх готелів у світі

900

Кількість готелів у Європі

180

Кількість майбутніх готелів у Росії

7

Кількість майбутніх готелів у Польщі

6

Кількість майбутніх готелів в Україні

1

Джерело: Socmart

При входженні мережі у нову країну можливі два шляхи її співпраці з девелоперами. Перший передбачає контрактне управління готелем. Другий - система франшизи, за якою оператор дає право на використання бренду і не бере участь в управлінні.

З компанією St Sophia Homes міжнародна мережа 2006 року уклала угоду на управління готельною частиною комплексу терміном на 25 років з моменту введення її в експлуатацію.

Будівництво комплексу почалося 2007 року, але вже в кінці 2008 року роботи були призупинені у зв'язку з відсутністю фінансування. В кінці 2009 року менеджмент девелопера повідомив, що будівництво відновлюється завдяки черговому кредитному траншу. Втім, грошей, судячи з усього, виявилося недостатньо.

Вже у березні 2010 року компанію залишив голова правління Костянтин Пивоваров, якому запропонували посаду заступника голови Мінрегіонбуду.

За словами Пивоварова, до листопада 2009 року у проект було інвестовано 180 мільйонів гривень. Тоді він оцінював потребу у фінансуванні на рівні 500 мільйонів гривень.

Експерти підтверджують, що готельні проекти, порівняно з іншими сегментами комерційної нерухомості, є найбільш капіталомісткими і на початкових етапах вимагають великого інвестиційного потоку. При цьому вони ще й довше окупаються.

"Не секрет, що для компанії St Sophia угода, ймовірніше за все, потрібна для залучення інвестицій і розділення ризиків за проектом. Сьогодні, коли відсутній дешевий позиковий ресурс, такий варіант є ідеальним", - зазначив керівник напрямку готельної нерухомості Української Торгової Гільдії Дмитро Пікалов.

За інформацією "Української правди", наближеними до будівельної компанії є відомі бізнесмени Микола Мартиненко і Давид Жванія.

Таким чином, завдяки новій угоді число впливових партнерів Hilton збільшилося вдвічі. При цьому нові друзі міжнародної мережі готелів володіють достатніми коштами для інвестицій.

За інформацією російського "Комерсанта", Олександр Роднянський, який залишив посаду президента "СТС Медіа" в 2009 році, чекає виплати від медіахолдингу майже 30 мільйонів доларів у рамках укладеної мирової угоди.

Також йому належать 2,5% акцій "СТС Медіа", які на російському фондовому ринку оцінюються у 66,75 мільйона доларів.

Також 2008 року Роднянський і Фуксман продали Central European Media Enterprises свої частки в телеканалі "1+1" за 200 мільйонів доларів.

Екс-президент російського медіахолдингу вважає, що потенціал українського ринку готельної нерухомості вищий, ніж у телеканалів.

"У Києві велика проблема з готелями. Ми розглянули кілька проектів, і цей виявився найкращим", - пояснив свій вибір Роднянський.

Зараз у столиці працюють два п'ятизіркові готелі під управлінням міжнародних операторів: Hyatt Regency Kiev під управлінням Hyatt і "Інтерконтиненталь" під керуванням IHG.

Анонсовані готельні проекти у Києві на 2010-2012 роки

 

Джерело: Knight Frank Research

За словами Пікалова, найбільший дефіцит якісних готельних приміщень як у Києві, так і в Україні спостерігається у категорії "чотири-п'ять зірок".

Структура ринку готельної нерухомості у Києві, % від загальної кількості готельних номерів

Джерело: Knight Frank Research

"Незважаючи на присутність кількох п'ятизіркових готелів, ринок слабо насичений. Це дозволяє українським отельєрам тримати значно завищені, порівняно із західноєвропейськими аналогами ціни", - підкреслює експерт.

Середня ціна за стандартний номер у київських готелях категорії "чотири-п'ять зірок", доларів на добу

Джерело: Knight Frank Research

На думку управляючого партнера CB Richard Ellis в Україні Сергія Сергієнка, невелика кількість гравців на локальному ринку, здатних самостійно реалізувати проект з нуля, означає низьку конкуренцію для них у майбутньому.

"Ще одним з аргументів є зацікавленість держави у розвитку готельного сектора, що спрощує для девелопера процедуру узгодження проектів та отримання дозволів", - вважає він.

Більш того, держава готова сприяти інвесторам не тільки у частині дозвільної документації.

Віце-прем'єр з питань підготовки до "Євро-2012" Борис Колесников заявив про підготовку законопроекту, який запровадить нульову ставку податку на прибуток для всіх готелів, які будуть побудовані у найближчі десять років.

За його словами, документ уже переданий до парламенту і у найближчі два тижні буде прийнятий.

Реклама: