"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович виторгував у МВФ підвищення соцстандартів

Янукович виторгував у МВФ підвищення соцстандартів

Середа, 14 квітня 2010, 11:24 -
Після зустрічі з чільниками Фонду Віктор Янукович заявив, що закон про соціальні гарантії "виконуватиметься неодмінно". При цьому скорочення бюджетного дефіциту до 6% відбудеться за рахунок "оптимізації витрат". Отже, МВФ гроші дасть. Може, навіть необхідні Києву 5 мільярдів доларів.

Версія про те, що прийняття бюджету гальмується через невирішене питання про ціну газу, - лише прикриття.

Насправді ж, не було зрозуміло, звідки взяти гроші: їх дасть МВФ чи доведеться "друкувати" самим. Як з'ясувалося, гроші Фонду будуть.

У понеділок бюджет-2010 з'явився у парламенті. Як повідомило джерело "Економічної правди" у Верховній раді, "окремі депутати вже передають з рук в руки якийсь документ і активно торгуються".

Втім, офіційна версія інша.

Реклама:

Перший заступник голови бюджетного комітету Володимир Макеєнко заявив, що наразі документа нема. "Уряд України відклав розгляд проекту держбюджету через переговори про зменшення ціни на російський газ на 2010 рік", - зазначив він на ранковому пленарному засіданні Верховної ради.

Втім, головний бюджетний фронт опинився зовсім не в Росії. Доля документа залежала від того, наскільки успішно Віктор Янукович злітає до Вашингтона.

Джерело "Економічної правди" у Мінфіні назвало офіційну версію вигадкою.

"Не знаю, хто пов'язує неподання бюджету з газовим питанням. Це не так. Бюджет залежить від того, якими будуть комунальні тарифи, а це внутрішнє питання України. Ціна російського газу важлива лише для обчислення розміру дотації "Нафтогазу" з бюджету. Зараз це 7,5 мільярда гривень. Ну, перетвориться вона у 5 мільярдів. З точки зору бюджету, це нічого не вирішує", - відзначив чиновник.

За його словами, реальна причина затримки інша: бюджет не бачив президент.

"Віктор Янукович призначив, але потім скасував нараду щодо бюджету. Він вирішив спочатку злітати до Вашингтона. Все одно за підсумками переговорів виникли б зміни, і бюджет довелося би переробляти. Тому ми чекаємо, чим закінчаться переговори з МВФ", - зазначив чиновник.

За його словами, ключовий момент зводиться до того, чи відновить Фонд програму роботи з Україною. Як відомо, новий уряд хоче отримати черговий і єдиний у 2010 році транш за програмою stand by у розмірі 5 мільярдів доларів.

"Цінність МВФ навіть не в тому, що він дасть гроші. У суспільстві вже є консенсус-думка, що емісії не уникнути. Інша річ, якими будуть канали емісії. Якщо МВФ дасть гроші, то вона пройде через викуп валюти. Фонд тут є запобіжником. Якщо нас ніхто не стримуватиме, то ми можемо "надрукувати" дефіцит на рівні 20% ВВП", - підкреслив чиновник Мінфіну.

У той же час, відзначив він, Україна має чітку позицію на переговорах з МВФ. "Якщо Фонд скаже, що дасть гроші за умови урізання соціальних витрат, ми з цим не погодимося. Закон про соцстандарти буде виконаний", - підкреслило джерело.

Тимчасом на офіційному сайті президента з'явилося повідомлення, яке, по суті, свідчить про вдале закінчення переговорів з МВФ.

Після зустрічі з чільниками цієї установи Віктор Янукович заявив, що закон про соціальні гарантії в Україні "виконуватиметься неодмінно". При цьому скорочення бюджетного дефіциту до 6% відбудеться, зокрема, за рахунок "оптимізації витрат".

Отже, МВФ гроші дасть. Може, навіть необхідні Києву 5 мільярдів доларів.

Уряду має вистачити коштів на покриття дефіциту ще з однієї причини. Вже зрозуміло, що Україна вийде на зовнішні ринки капіталу з випуском євробондів. 7 квітня Кабмін вирішив дати потрібні повноваження Мінфіну. Зазвичай через місяць-другий після цього Мінфін рапортує про залучення великої суми.

Вдала поїздка Януковича означає, що невдовзі парламент побачить програму соціально-економічного розвитку країни. "Ми сподіваємося, що найближчим часом закон про державний бюджет потрапить до парламенту разом з програмою соціально-економічного розвитку України", - сказав Макеєнко.

Зараз програму допрацьовує уряд. Всупереч чуткам, Кабмін не спромігся створити незалежну від президента програму, тобто це один і той самий документ.

"Там не може бути серйозних проблем. Спочатку Адміністрація дала нам ключові принципи, які обов'язково повинні бути враховані. Один з них - приватна власність на землю", - підкреслило джерело "Економічної правди" у Мінфіні.

Найближчим часом повинен з'явитися і третій ключовий економічний документ - новий меморандум з МВФ.

"На переговорах з місією Міжнародного валютного фонду було прийнято рішення підготувати спільно з МВФ листа від імені України про поновлення роботи. Ми визначили термін - не більше двох тижнів. Йдеться не лише про програму на 2010 рік, а й про програму на 2011 рік", - сказав Янукович.

Джерело "Економічної правди" у Мінфіні пояснило, що лист про наміри - це стандартний документ, що унормовує відносини України з МВФ. Меморандум, який містить конкретні економічні показники, зазвичай є додатком до листа.

"Зараз чекаємо тексту з МВФ, його завжди пишуть вони. Внесемо правки, надішлемо назад, потім вони рознесуть по своїх кабінетах", - пояснив він.

Реклама: