"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мінфін збиває ставки з ОВДП

Мінфін збиває ставки з ОВДП

Середа, 17 березня 2010, 11:41 -
Новий уряд розмістив перші державні облігації. Результату міг би позаздрити попередній Кабмін - попит склав близько 9 мільярдів гривень. В Україну завели капітал іноземці, готові купувати ОВДП навіть за меншої прибутковості.

У вівторок, 16 березня, новий уряд розмістив перші державні облігації. Результату міг би позаздрити попередній Кабмін - попит склав близько 9 мільярдів гривень. В Україну завели капітал іноземці, готові купувати ОВДП навіть за меншої прибутковості.

Торги відбулися за графіком. Уряд вирішив виходити на ринок за розкладом, який склали ще попередники.

"Терміни відповідають графіку, який Мінфін опублікував ще на початку 2010 року. Швидше за все, такий графік повинен оптимізувати навантаження на держбюджет з погашення зовнішнього боргу на майбутнє", - припустив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печеріцин.

Попередні торги, які відбулися 11 березня, виявилися млявими. На них вдалося продати тільки "довгі" ОВДП для фінансування "Євро-2012" на 108,9 мільйона гривень.

Реклама:

У вівторок результати виявилися приголомшливими. Мінфіну вдалося зібрати 626,1 мільйона гривень, але була можливість взяти набагато більше.

"Попит був дуже високим - вище 9 мільярдів гривень, що дало уряду можливість знизити ставки відсікання до 16-17%. Це в середньому на 0,5-1% нижче за наші прогнози. Обсяг залучень склав близько 700 мільйонів гривень", - відзначив начальник аналітичного відділу служби інвестбізнесу Укрсиббанку Сергій Ягнич.

Прибутковість розміщень впала з 20-21% до 16-17,3% річних.

"Попит виріс суттєво - на 50% порівняно з минулим аукціоном. З огляду на невелику необхідність бюджету у погашенні поточних зобов'язань і значний попит на облігації, можна було сміливо очікувати значного зниження прибутковості за всіма запропонованими випусками", - оцінив ситуацію Печеріцин.

Річ не у політичних уподобаннях. Ягнич розповів, що іноземцям просто стало вигідно купувати українські держоблігації.

По-перше, знизилася ціна - останнім часом вони торгувалися з дохідністю близько 5,3-7% річних.

По-друге, впала ціна NDF - форвардів без поставки - на гривню, які використовуються іноземними інвесторами як страховка. У відсотковому вираженні вони коштують тепер близько 10% проти 40% півроку тому.

Крім того, цільовий курс, визначений за річними форвардами, впритул наблизився до 8,5 гривні за долар.

Простіше кажучи, через деякий час можна буде купити долари майже за ті ж гроші, за які вони продаються сьогодні на міжбанку - по 7,97 гривні. Тобто, проблем з курсом іноземні інвестори не очікують.

Це різко відрізняється від диких 14 гривень за долар, які були закладені в NDF у березні 2009 року. Тоді саме закінчилася чергова хвиля девальвації, і весь світ вірив у прогнози про майбутній курс на рівні 12-17 гривень за долар.

"У результаті, стало вигідно купувати державні облігації у гривні навіть з прибутковістю 16-17%. Попит з боку нерезидентів дуже значний, що обумовлено зниженням NDF до рівня 8-10% і підвищенням котирувань українського зовнішнього боргу. Україна-2011 торгується під 6-6,5%, на 3-4% нижче, ніж у середині лютого", - підкреслив експерт Укрсиббанку.

У таких умовах, на думку Ягнича, Мінфін намагатиметься максимально знизити прибутковість ОВДП. Ситуація дуже сприятлива: існує суттєвий попит з боку нерезидентів, а обсяг погашення держоблігацій у березні 2010 року незначний.

"Уряд заявив, що основним джерелом фінансування дефіциту бюджету у 2010 році будуть кредити МВФ. Ймовірно, ринку ОВДП Кабмін приділятиме меншу увагу. Тож він може знизити прибутковість за ними більш радикально з огляду на високий інтерес інвесторів на тлі зниження політичних ризиків", - підкреслив Печеріцин.

Підсумки останнього аукціону показали, що Мінфін дотримується саме такої тактики. Першим натяком на майбутнє "прогинання" ринку стало зниження прибутковості за ОВДП, за рахунок яких фінансується "Євро-2012".

У вівторок Мінфін розіслав листа, яким зменшив відсоток до 18%, хоча ще на аукціоні 11 березня за цими паперами пропонувалося 20% річних.

"Зниження прибутковості з 20% до 18% уже на першому етапі показує, що Мінфін бачить серйозний попит на ОВДП", - пояснив Ягнич.

На його думку, уряд використовуватиме поліпшення кон'юнктури для зменшення прибутковості первинних розміщень і витрат на обслуговування боргу.

"Враховуючи значний попит на внутрішній держборг з боку нерезидентів, ми чекаємо зниження ставок до 14-15%", - додав він.

Втім, уже наприкінці березня Мінфіну доведеться зіткнутися із сильною спокусою - набрати дуже багато дешевого боргу.

За останніми оцінками, дефіцит держбюджету з початку 2010 року становить мінімум 35 мільярдів гривень. Розраховувати на гроші від МВФ раніше травня не варто, а витрати потрібно фінансувати уже сьогодні.

Отже, кампанія із зниження прибутковості ОВДП може закінчитися дуже скоро. Втім, експерти Astrum прогнозують протилежне. На їхню думку, до кінця першого півріччя 2010 року прибутковість за середньостроковими паперами знизиться до 15%, а до кінця року - до 10-12%.

Реклама: