Тігіпко підклав шведам "свиню"?

Тігіпко підклав шведам "свиню"?

Вівторок, 9 лютого 2010, 16:18 -
Шведи можуть виставити претензії Тігіпку, який очолював банк у 2007-2009 роках. Вони здатні зробити що завгодно, у тому числі - зажадати назад частину грошей, сплачених за установу. Сума претензій може обчислюватися мільйонами доларів.

У вівторок шведський Swedbank, який у 2007 році купив у бізнесмена Сергія Тігіпка ТАС-Комерцбанк та ТАС-Інвестбанк, повідомив про величезний відсоток проблемних кредитів.

На кінець 2009 року їх частка досягла 53,46% усіх виданих банками позик. У цілому, за 2009 рік "погані" кредити Сведбанку і "Сведбанку Інвест" збільшилися у 8,3 рази. Ще на початку 2009 року відсоток був набагато скромніший - 4,97% портфеля.

Українські активи стали головним джерелом проблем для імперії Swedbank. У цілому, його збиток за 2009 рік склав 10,71 мільярда крон або 1,46 мільярда доларів, з яких 7,37 мільярда крон або 1,01 мільярда доларів - "завдяки" ТАС-Комерцбанк та ТАС-Інвестбанк. В основному, весь збиток виник через виявлену проблемну заборгованість.

За інформацією шведів, у четвертому кварталі 2009 року обсяг "поганих" кредитів виріс на 24,1% до 1,11 мільярда доларів за нинішнім курсом.

Реклама:

"В Україні погані позики продовжували збільшуватися, хоча темпи росту порівняно з двома попередніми кварталами сповільнилися", - наголошується у документі.

Слід віддати шведам належне - вони справно списували ці позики з капіталу. Якщо за українською звітністю збиток об'єднаного банку склав 4,3 мільярда гривень, то за міжнародною - близько 8 мільярдів гривень або 1 мільярд доларів.

Нагадаємо, у липні 2007 року Swedbank купив ТАС-Комерцбанк та ТАС-Інвестбанк, які пізніше були перейменовані у Сведбанк і "Сведбанк Інвест". Продавцем був бізнесмен і недавній кандидат у президенти України Сергій Тігіпко.

15 червня 2009 року на позачергових загальних зборах Сведбанку було прийнято рішення про злиття установ, яке уже завершилося.

Слід зазначити, що 53,46% проблемних кредитів  - це надзвичайно багато. За даними "Дела", схожий відсоток мають тільки банк "Київ" і Укрпромбанк. В середньому він становить 8,7%, а у найбільших установах - 10-30%.

Правда, потрібно врахувати одну обставину. За даними "Дела", у Сведбанку проблемна заборгованість складає лише 15%. Це пояснюється тим, що ця та інші цифри подані за методикою українського банківського нагляду. Він вважає проблемними тільки так звані безнадійні позики, за якими уже навряд чи вдасться щось повернути.

Міжнародні ж правила, перш за все, ділять кредити на стандартні і субстандартні. До другої групи належать позики, за якими є хоча б найменші проблеми з обслуговуванням. Ймовірно, шведи мають на увазі саме субстандартні кредити української "дочки".

У своєму звіті шведи зізналися, що у третьому кварталі ситуація була ще більш критичною. У 2009 році обсяг забезпечення "поганих" позичок об'єднаного банку був збільшений у 11,2 рази до 870 мільйонів доларів. Проте у четвертому кварталі Swedbank переглянув проблемну заборгованість українських установ і зменшив рівень забезпечення з 92% до 78%.

"Вони божевільні, що зізнаються в такому. Навіщо потрібна така публічність? Однак в цілому, нічого дивного. До цього вони просто фанатично списували на резерви все, що можна було списати. Вони могли б цього і не робити", - прокоментував цю новину заступник голови одного із системних банків.

За його словами, у професійному середовищі давно говорили, що у Swedbank проблеми.

"Тігіпко вибудовував банк під продаж і для отримання більшої суми прискорено нарощував активи. Якби не криза, ця політика виправдала б себе, але система почала сипатися. Крім того, там є ряд управлінських прорахунків - керівництво давало занадто велику свободу менеджерам на місцях у прийнятті рішень", - пояснив він.

Справді, у 2007 році ТАС-Комерцбанк посідав 19 місце у системі, а ТАС-Інвестбанк - 35-е. На 1 липня 2009 року Сведбанк був шістнадцятим, а "Сведбанк Інвест" - 33-м. Після об'єднання український Swedbank переміститься на 12-13 місце.

Втім, заступник голови системного банку наполягає, що український Swedbank залишиться надійним, тому що шведи будуть тримати його на плаву за будь-яких умов. "Навіть коли у головної установи були складнощі, вона все одно давала гроші", - підкреслив фінансист.

Заступник голови не виключив, що шведи можуть виставити претензії Тігіпку. Саме він очолював ТАС-Комерцбанк у 2007-2009 роках. При ньому активи двох установ зросли з 6,1 мільярда гривень на початку 2007 року до 19 мільярдів гривень у липні 2009 року. Потім Тігіпко поринув у передвиборну кампанію, а шведи виявили масштаби проблем.

"Вони здатні зробити що завгодно. У тому числі - зажадати назад частину грошей, сплачених за банки", - вважає фінансист. На його думку, сума претензій може обчислюватися мільйонами доларів.

У 2007 році голова правління Swedbank Ян Ладен повідомляв, що вартість придбання двох українських установ складалася з первинного платежу в обсязі 735 мільйонів доларів, включаючи внесок до статутного фонду банку у розмірі 50 мільйонів.

Додаткова сума, максимальний розмір якої становить 250 мільйонів доларів, підлягала виплаті акціонерам ТАС-Комерцбанку після закінчення трьох років і залежала від фінансових результатів діяльності установи.

Сам Тігіпко на телефонні дзвінки у вівторок не відповідав. Менеджери його фінансової групи наразі демонструють оптимізм. "Думаю, жодних підстав для висунення претензій не може бути", - сказав директор департаменту інвестицій "ТАС Груп" Антон Кернасовський.

Він зазначив, що ТАС зараз не має стосунку до Swedbank. "Вам краще зв'язатися з ними. У всіх банків є проблемна заборгованість, всі її по-різному можуть оцінювати. Завжди є важіль, щоб перенести з проблемної у непроблемну і назад", - підкреслив Кернасовський.

Реклама: