Мінфін перевиховується?

Мінфін перевиховується?

Четвер, 17 грудня 2009, 11:19 -
Поки що нова тактика успішна. 15 грудня Мінфіну вдалося зібрати з ринку непоганий улов в 388 мільйонів гривень. Після підвищення прибутковості, довгострокові облігації стали привабливими. Можна стверджувати, що попит на них був цілком ринковим.

Наприкінці жовтня Міністерство фінансів потрапило під шквал критики за те, що підняло ставки за державними облігаціями до 30% річних. Очевидно, критика пішла на користь.

Майже весь листопад Мінфін поводив себе тихо, а з кінця минулого місяця почав працювати по-новому. Він знизив прибутковість за "короткими" - до року - ОВДП до 19-20%, а за більш "довгими" паперами підняв її до 23-24% річних.

"Мінфін уже визнав, що жовтневе підвищення ставок було тимчасовим явищем. Останні його дії говорять про те, що він намагається вибудувати правильну криву прибутковості за держоблігаціями, на яку зможуть орієнтуватися учасники ринку", - вважає начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Bank Україна" Олександр Печеріцин.

Він пояснив, що має на увазі ситуацію, коли за "короткими" паперами держава готова платити менше, за "довгими" - більше. У теорії це називається прогресивна крива прибутковості. Є ще перевернута крива, коли за більш "короткими" паперами сплачується більше. Так буває під час сплесків інфляції.

Реклама:

В Україні та на інших нерозвинених ринках перевернута крива може говорити про побудову піраміди держоблігацій. Саме у цьому Мінфін і звинуватили після жовтневих ігор на підвищення.

На аукціоні, який відбувся цього вівторка, держава запропонувала тримісячні, річні та трирічні папери. Середньозважена дохідність за ними склала 20%, 23,96% і 24,59%. Це було вище, ніж на торгах напередодні.

"Уряд пішов на зростання прибутковості за усією кривою. Граничний рівень дохідності розміщення тримісячних облігацій склав 20% річних, це перевершило наші очікування. Тримісячні папери користувалися найменшим попитом. Максимальні обсяги розміщення припали на трирічні папери, граничний рівень прибутковості за ними склав 25%", - відзначив аналітик компанії Astrum Олексій Блінов.

У той же час, політика Мінфіну під час розміщень змінилася.

По-перше, на останньому аукціоні відомство задовольнило лише частину заявок, відмовившись "вигрібати" з ринку всі гроші, які пропонувалися. Навіть якщо воно гостро потребує грошей, це має показати, що будь-яку ціну держава платити не хоче.

По-друге, Мінфіну вдалося витримати правильне співвідношення ставок. Для порівняння: за аналогічні облігації ще місяць-півтора тому держава платила 21,44%, 27,4% і 20%. Отже, у грудні Мінфін взявся за розум і усунув перекоси у прибутковості.

Наразі ця тактика успішна. 15 грудня Мінфіну вдалося зібрати непоганий урожай - 388 мільйонів гривень. "Після підвищення прибутковості "довгі" папери стали привабливими. Можна стверджувати, що попит на них був цілком ринковим", - вважає Печеріцин.

Чи зможе міністерство і надалі дотримуватися такої політики? Схоже, це стане для нього новим випробуванням. За даними аналітиків Astrum, 15 грудня уряд знову підвищив дохідність розміщення, бо справді має гостру потребу у коштах напередодні погашення ОВДП на 1,8 мільярда гривень. 30 грудня будуть погашатися п'ятирічні папери на цю суму.

Перші рухи з боку Мінфіну вже помітні. Аукціони з розміщення облігацій внутрішньої державної позики, заплановані на 29 грудня, перенесені на 24 грудня.

"Вимоги ринку щодо прибутковості в черговий раз виростуть на наступному аукціоні, і уряду буде складно утримати її у заявленому діапазоні 23-25% річних без втрати в обсягах розміщення", - пророкує Олексій Блінов.

Реклама: