Економіка США пішла в ріст?

Економіка США пішла в ріст?

Четвер, 4 червня 2009, 13:02 -
Адміністрація Обами розробила політику протистояння кризовим явищам, але ці заходи не зможуть перевернути економіку і викликати тривале пожвавлення.

Хоча в економіці Сполучених Штатів все ще спостерігається спад, її обсяг вже не скорочується з такою швидкістю, як на початку 2009 року або після розвалу Lehman Brothers у вересні 2008 року. У цьому сенсі можна з упевненістю сказати: все найгірше вже позаду.

Але тлумачення доказів автором розходиться з тлумаченням тих, хто стверджує, що економіка насправді покращується, і що тривалий циклічне пожвавлення, імовірно, почнеться протягом наступних місяців.

Хоча прийнятий на початку 2009 року пакет стимулюючих заходів, який передбачає зниження податків і збільшення урядових асигнувань, і стане тимчасовим поштовхом до зростання, тривалий підйом навряд чи настане раніше 2010 року.

Оптимісти підтверджують свої тези про більш раннє пожвавлення статистичними даними.

Вони зазначають, що будівельна галузь зростає, внутрішні ціни падають повільніше, особисті доходи громадян у першому кварталі 2009 року виросли, споживчі витрати збільшилися, а ринок праці поліпшується.

Але пильний погляд на ці дані є менш обнадійливим. У кожному випадку деталі не підтримують те, на що, здавалося б, вказує заголовок.

У той час як загальні витрати на будівництво недавно виросли всього лиш на 0,3% - менше, ніж похибка вимірювання, витрати на приватне будівництво фактично впали, а житлове будівництво скоротилося на більш істотні 4%.

Аналогічно, внутрішні ціни різко впали на 18,7% за 12 місяців до березня, що не набагато нижче, ніж падіння на 19% за 12 місяців до лютого.

Більше того, особисті доходи виросли в першому кварталі 2009 року тільки завдяки поверненню податків та урядовим пенсіям. Навпаки, зарплати, доходи осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, дивіденди і відсотки - все знизилося.

Аномалія зростаючого споживання, що приводиться в рух тільки поверненням податків і виплатами соціального забезпечення, закінчилася у березні, коли споживчі витрати впали у відповідь на більш низьку зайнятість і падіння трудових доходів. Це підтвердилося зниженням роздрібних продажів у квітні.

І нарешті, продовжує швидко падати зайнятість. Хоча темпи зниження у квітні сповільнилися, половина цього поліпшення була результатом зростання урядової зайнятості завдяки одноразовому найму понад 60 тисяч тимчасових працівників для проведення перепису 2010 року.

Але хоча недавні новини не настільки обнадійливі, як стверджують деякі спостерігачі, протягом наступних кількох місяців ситуація все ж поліпшиться.

Реклама:

Завдяки фінансовим заходам зі стимулювання економіки, які проводить адміністрація Обами, темпи загального економічного спаду скоротяться або навіть відбудеться тимчасове зростання ВВП.

Але при цьому потрібно враховувати, що стимулювання економіки призводить лише до тимчасового підвищення рівня економічної діяльності, а не до тривалого зростання.

У той час як одноразове збільшення з'явиться в офіційній статистиці як тимчасове підвищення темпу зростання, не існує жодних факторів, які б підтримали цю тенденцію протягом наступних кварталів.

Таким чином, у 2009 році Сполучені Штати можуть розраховувати лише на злегка поліпшений рівень валового внутрішнього продукту, а рівень його зростання, ймовірно, повернеться до негативного.

Позитивний ефект пакету заходів стимулювання просто не достатній для того, щоб компенсувати негативний вплив більш низького добробуту сімей, спаду у будівництві, неефективної банківської системи, яка не збільшує кредитування, і падіння цін на житло.

Адміністрація Обами розробила політику протистояння цим негативним наслідкам, але вона не є адекватною для того, щоб перевернути економіку і викликати тривале пожвавлення.

Ці політичні заходи все ще є проектом у стадії розвитку. Якщо їх зміцнити протягом майбутніх місяців - підвищити попит, врегулювати банківську систему і зупинити падіння цін на житло, тоді можна буде сподіватися на початок тривалого пожвавлення у 2010 році.

В іншому разі залишається лише чекати і сподіватися.

Мартін Фельдштейн - професор економіки в Гарварді, колишній радник президента Рейгана, екс-президент Національного бюро економічних досліджень.




Copyright: Project Syndicate, 2009.

Переклад з англійської Ірини Сащенкової

Реклама: