Уряд націоналізував перші три банки

Уряд націоналізував перші три банки

Четвер, 11 червня 2009, 09:40 -
До кінця червня "РОДОВІД Банк" та банк "Київ" відновлять платоспроможність. Населення зможе отримати свої депозити, а підприємства, нарешті, здійснити "заморожені" платежі.

До кінця червня "РОДОВІД Банк" та банк "Київ" відновлять платоспроможність. Населення зможе отримати свої депозити, а підприємства, нарешті, здійснити "заморожені" платежі.

Це відбудеться завдяки рішенню уряду про купівлю контрольних пакетів акцій цих установ.

Третьою установою, яка буде націоналізована, став Укргазбанк, який до вчорашнього дня ще виконував свої зобов'язання. З 9 червня НБУ ввів до цієї установи тимчасову адміністрацію. Це не обов'язково свідчить про наявність у банку проблем - просто такою є обов'язкова умова уряду.

Сьогодні на засіданні Кабміну було вирішено, що загалом держава витратить на купівлю трьох установ 9,57 мільярдів гривень. Загалом сума, яка може бути спрямована на рекапіталізацію, за домовленістю з МВФ складає 44 мільярди гривень. Ці кошти не будуть включені до розрахунку дефіциту державного бюджету, хоча вони будуть суто емісійними.

Реклама:

Мінфін надрукує ОВДП, ними уряд сплатить за банки, а потім за ці державні облігації банки отримають "живі" кошти в НБУ.

Згідно з Порядком участі держави в капіталізації банків, що затверджений 17 квітня, найближчим часом у трьох банках відбудеться корекція статутного фонду до розмірів, адекватних реальному капіталу установи. Цю корекцію має затвердити тимчасовий адміністратор кожного банку. Він же призначить проведення додаткової емісії, за якою держава матиме привілейоване право купувати свій пакет акцій.

За словами прем'єра Юлії Тимошенко, в Укргазбанку уряд отримає 84,21% акцій за 3,2 мільярди гривень, в "РОДОВІД Банку" - 99,97% за 2,809 мільярди, і в банку "Київ" - 99,93% за 3,563 мільярди.

Сьогодні експерти різних компаній зробили висновок, що в результаті додаткової емісії міноритарні акціонери майже втратять свої долі власності в банках.

"Частка міноритарних акціонерів буде серйозно" розмита ". Наприклад, у випадку з Укргазбанком нинішні 100% капіталу перетворяться в 16%, а в Родовід Банку і банку "Київ" - взагалі в 0,1%. Для самих банків, банківського сектора і вкладників ця новина - позитивна, але для міноритарних акціонерів - це втрата вартості своїх активів ", - підкреслив директор аналітичного департаменту Foyil Securities Агшин Мірзазаде.

За інформацією джерела "Економічної правди" у Кабміні, реально гроші надійдуть до трьох установ не раніше кінця червня.

Також з початку наступного тижня мають почати виконувати обов'язки нові члени правління банків, замість тимчасових адміністраторів. Проте, адміністратори ще деякий час будуть передавати справи новим керуючим.

"По суті справи, з сьогодні ці банки стають державними. Знадобиться певний час на вивчення активів, фінансової ситуації, стану балансів, спеціальний додатковий аудит. І після того, як ми зможемо організувати роботу в цих банках, вони зможуть почати виконувати зобов'язання перед клієнтами ", - сказала сьогодні Тимошенко.

Вона додала, що до кінця тижня повинні бути завершені всі деталі оформлення документів. Згодом, пообіцяла Тимошенко, банки будуть перепродані з торгів.

В той же час голова Ради НБУ Петро Порошенко зазначив, що рішення уряду "буде істотно сприяти підвищенню довіри до банківської системи в цілому, а не тільки до даних установам".

"Загальна кількість вкладників, що відновить доступ до своїх грошей, перевищує 730 тисяч чоловік. Депозити населення в трьох установах становлять понад 8,8 мільярдів гривень", - навів дані Порошенко.

Він не виключив, що після відновлення роботи трьох банків вкладники поквапляться перевірити, наскільки доступні їх кошти.

"Звичайно, якщо усі вкладники разом вирішать забрати свої гроші, не витримає жоден банк. Але внесених грошей буде достатньо і для повернення депозитів бажаючим, і для виконання платежів по картотеці, які банк повинен був провести, але не зміг через відсутність грошей. Крім того, всі три установи зможуть на загальних засадах отримувати у Нацбанку короткотермінове рефінансування", - підкреслив голова Ради НБУ.

Проте, аналітики вказують на іншу проблему. Зокрема, частина з 9,57 мільярдів може піти зовсім не на повернення вкладникам, а на покриття збитків від списання поганих активів.

На думку аналітика  компанії "Драгон Капітал" Віталія Ваврищука, основні списання активів банків - ще попереду. Він стверджує, що більше половини коштів, які уряд надає банкам у процесі рекапіталізації, будуть втрачені.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!