Суркіс посилив контроль Коломойського над "Львівобленерго"?

Суркіс посилив контроль Коломойського над "Львівобленерго"?

Середа, 29 квітня 2009, 18:56 -
Ігорю Коломойському та Григорію Суркісу вдалося отримати контроль над "Львівобленерго". Як стало відомо "Економічній правді", саме в інтересах Суркіса компанія "ТЕКТ Трейд" придбала у держави 26,98% акцій підприємства. І тепер ці бізнесмени мають контрольний пакет.

Майже 27% (26,98%) акцій ВАТ "Львівобленерго" за 197,8 мільйонів гривень придбала у середу на торгах фондової біржі "Іннекс" компанія "ТЕКТ-Трейд". Ця структура входить до групи компаній "ТЕКТ", яка контролюється бізнесменом Вадимом Грибом.

Стартовою ціною блок-пакета Фонд державного майна визначив суму у 171,7 мільйона гривень. У торгах також брала участь компанія "Он-лайн Капітал".

Опитані "Економічною правдою" аналітики та учасники ринку відразу ж виказали великі сумніви щодо доцільності купівлі пакету акцій "Львівобленерго" компанією, яка досі не входила до числа власників цього енергетичного підприємства.

Більш вірогідним вони вважають придбання акцій "Львівобленерго" або для одного з існуючих власників компанії, або з метою подальшого перепродажу.

Реклама:

"Купівля акцій здійснена в інтересах групи компаній "ТЕКТ" як портфельна інвестиція", - заявив у коментарі "Економічній правді" директор ВАТ "ТЕКТ-Трейд" Сергій Лиходід.

При цьому він не виключив, що "ТЕКТ" і надалі братиме участь в аукціонах з продажу обленерго, адже там вважають цю галузь "перспективною та значно недооціненою".

Втім, як згодом вдалося дізнатися "Економічній правді" з джерел, наближених до "ТЕКТ-Трейд", фірма діяла в інтересах компанії Григорія Суркіса "Укренергоконсалтинг".

Таким чином, компаньйони Григорій Суркіс та Ігор Коломойський фактично отримали контроль над "Львівобленерго".

Донині, виходячи з останніх даних, офшорній компаніі Lex Perfecta Limited, яку пов'язують з Григорієм Суркісом, належало близько 13,3% акцій цього підприємства, а Bikontia Enterprises Limited, близької до Коломойського, - близько 18,5%. Склавши ці частки та придбані акції, отримуємо майже 57% акцій.

Експерти при цьому вказують на один цікавий нюанс. "Наскільки мені відомо, зараз Суркіс відійшов від обленергівських справ, ними повністю займається Коломойський", - говорить аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Денис Саква.

Враховуючи, що Коломойський ще й контролює менеджмент "Львівобленерго", отримав повний контроль над компанією. Єдине, чого він ще може бажати, - більш ніж 20% акцій енергетичного підприємства, які належать Larva Investments Limited Костянтина Григоришина.

Щоправда, наразі невідомо, чи готовий Григоришин ці акції продавати. "Практично, впливу на підприємство він не має. І міг би продати ці акції й раніше", - говорить Саква.

Тимчасом, ФДМ святкує перемогу.

"Директор департаменту продажів акцій на фондових ринках і проведення аукціонів Юрій Яковлєв повернувся з торгів задоволений. Ми продали акції дорожче стартової ціни. Якщо спочатку одна акція коштувала 3,78 гривні, то під час торгів вона зросла на 50 копійок. Це дає нам надію на те, що ми продамо акції й інших обленерго", - сказала прес-секретар фонду Ніна Яворська.

Втім, вона додає, що успіх зумовлений й "індивідуальними особливостями" "Львівобленерго". Мовляв, про зацікавленість у цій покупці Фонд знав.

Проте, ця перемога тактична, оскільки стратегічним завданням держави є продаж акцій усіх обленерго, які виставляються на торги цієї весни.

Між тим, на купівлю акцій "Полтаваобленерго" та "Прикарпаттяобленерго" заявки так ніхто і не подав. Нагадаємо, що на торги будуть виставлені також пакети акцій "Чернігівобленерго", "Одесаобленерго" та "Сумиобленерго".

"Львівобленерго" купили через те, що ціна прийнятна. А от на "Полтаваобленерго" та "Прикарпаттяобленерго" ціна завищена від ринкової вдвічі", - стверджує Саква.

Нагадаємо, що стартову вартість частки "Полтаваобленерго" держава оцінила у 307,7 мільйона гривень, а "Прикарпаттяобленерго" - у 230,8 мільйона гривень.

Втім, як зазначає аналітик Astrum Investment Management Ян Липницький, "оскільки на фондовому ринку України акції цих компаній є низьколіквідними, є певний діапазон ринкової ціни".

"Так, з тих трьох обленерго, за якими аукціони вже відбулися, саме "Львівобленерго" ФДМ оцінив за ціною, що найбільш наближена до ринкової", - додає він.

 

Розмір пакету акцій

Нинішня ринкова вартість, млн. грн.

Оцінка ФДМ

Перевищення оцінки ФДМ над ринковою ціною, %

Полтаваобленерго

25%+1

138

176

307,7

123

Львівобленерго

26,98%

104

130

197,9

89

Прикарпаттяобленерго

25%+1

51

64

230,6

345

Джерело: Astrum Investment management 

На думку експертів енергоринку, потенційні покупці свідомо не виявляють інтересу до "Полтаваобленерго" та "Прикарпаттяобленерго", сподіваючись, що держава ціну зменшить.

Крім того, команда Григоришина не бачить сенсу купувати акції, які не дають повного контролю над об'єктом. Виставлені ж на продаж пакети цей контроль не забезпечують.

"Ситуація із шістьма обленерго зараз зависла. Жодна з груп, що сьогодні мають стосунок до обленерго, - ані моя, ані Суркіса, ані Коломойского, ані держава - не задоволена сьогоднішнім статусом. Ні в кого немає контролю, усі конфліктують між собою", - говорив Григоришин в інтерв'ю "Українській правді".

Як стверджував Григоришин, він та Коломойський домовлялися з Суркісом щодо викупу його акцій. У подальшому власником акцій мав залишитися хтось один - Коломойський або Григоришин, аби мати повний контроль. Та через кризу, яка почалася в країні, ця угода не відбулася. Коломойський та Григоришин згодні були заплатити 400 мільйонів гривень замість раніше обумовлених 560 мільйонів гривень, однак Суркіс відмовився.

Astrum Investment Management надає наступні дані щодо власників акцій "конфліктних" обленерго. Втім, зазначає, що ця інформація сьогодні може і не відповідати дійсності - через непрозорість, адже компанії мільйонерів знаходяться в офшорній зоні.

 

Бізнес-групи Суркіса, %

Бізнес-група Григоришина, %

Полтаваобленерго

25,6

40,0

Львівобленерго

22,1

20,29

Прикарпаттяобленерго

27,6

34,8

Сумиобленерго

25,7

40,0

Чернігівобленерго

25,1

40,0

Джерело: Astrum Investment management, розрахунки автора.

Ще один негативний фактор, який відлякує покупців, це нестабільна ситуація на ринку енергетики. Адже через кризу підприємства, знизивши випуск продукції, використовують електроенергії значно менше. А витрати енергетичних компаній залишаються тими самими.

Зважаючи на те, що ФДМ не бажає знижувати вартість пакетів акцій полтавського та прикарпатського обленерго, процес продажу може затягнутися. Проте, як державі, так і бізнесменам не звикати - питання продажу акцій цих компаній розглядається вже не один рік.

Реклама: