Українська промисловість - чи все так погано?

Українська промисловість - чи все так погано?

Понеділок, 23 лютого 2009, 14:12 -
Україна не є одинокою в тенденції падіння промислового виробництва. У Європейському Союзі в грудні 2008 року не було жодної країни, в якій би спостерігався ріст промисловості у порівнянні з груднем 2007 року.

Минулого тижня засоби масової інформації розтиражували новину: промислове виробництво в січні знизилося на 34,1%. Що ж цифра вражає, але чи насправді все так погано?

Передусім, згаданий показник - це порівняння двох місяців - січня 2009 і січня 2008 років.

По-перше, в сенсі економічної статистики січень не є показовим. Він традиційно по багатьох показниках суттєво відрізняється і від грудня, і від лютого.

Наприклад, торік - у січні 2008 року, порівняно до грудня 2007 року було схоже падіння промисловості - на 12,4%, а вже у лютому - ріст на 4,6%.

Реклама:

Чому так відбувається? Пояснень може бути багато. Це і те, що кількість вихідних і свят у січні є значно вищою - країна перший тиждень року взагалі відпочивала. Це і те, що у січні традиційно нижчою є споживча активність населення, у грудні вона вища через підготовку до свят.

Та і рівень середньої зарплати по країні в січні традиційно нижчий ніж у грудні, оскільки наприкінці року йде виплата різноманітних бонусів, премій, тощо.

По-друге, порівнювати січень високих світових цін на метал і енергоносії із січнем відповідно низьких світових цін на ті самі товари - некоректно.

Коректніше говорити про динаміку більш довгострокових періодів, або про динаміку кількох, тобто більше двох сусідніх місяців. А тут ми бачимо якраз, що чіткої тенденції до поглиблення падіння немає. У січні і у листопаді порівняно до попередніх місяців ми мали падіння близько 16%, а от у грудні навпаки - зростання на 3,2%.

Маючи річну помісячну розбивку Держкомстату по обсягах виробництва промислових товарів за 2008 рік, саме у фізичній кількості, а не у вартості, можна чітко сказати: всеосяжної тенденції до зменшення фізичного обсягу вироблених в Україні промислових товарів немає.

У харчовій промисловості виключення становить лише частина молочної галузі - виробництво сирів, масла - тут дійсно є тенденція до падіння. Негативні процеси є також у деяких підгалузях паперової промисловості, у виробництві тканин, але виробництво одягу не падає - ймовірно, через посилення конкурентоздатності після здорожчання імпортного одягу внаслідок падіння гривні.

Є проблеми у окремих сферах хімічної промисловості, виробництва будівельних матеріалів і машинобудуванні. Тут, на жаль, ми йдемо в руслі негативних світових тенденцій - наприклад, виробництво в автомобільній промисловості падає доволі різко.

А от в металургії спостерігаються коливання. З одного боку, в жовтні і листопаді було падіння виробництва по більшості видів продукції, але в грудні показники по майже усіх показниках були кращі, ніж навіть у жовтні.

Інші галузі почуваються краще. Це стосується і видобувної промисловості, і переробки нафти, і значної частини харчової промисловості. Наприклад, у виробництві олії, у виробництві курячого м'яса (свіже, охолоджене) в грудні зафіксовано взагалі рекордне зростання виробництва порівняно з усіма місяцями 2008 року.

Тобто індекс промислового виробництва так чи інакше спирається не тільки на кількісний обсяг випущеної продукції, але і на її вартість. Різкі статистичні зменшення промислового виробництва відбулися в тому числі і через падіння цін виробників - за вересень-грудень 2008 року індекс цін виробників знизився на 13,5%.

Виробництво окремих товарів

Січень 2008

Червень 2008

Вересень 2008

Грудень 2008

Вугілля готове (тис. тонн)

5218

4572

4793

5080

Бензин і дизпаливо (тис. тонн)

459,2

682,2

527

661,8

Електроенергія (млн. кВт год.)

19300

14646

14821

16862

Ковбаса (тис. шт.)

24,3

28,1

29,6

26,2

Олія соняшникова (тис. тонн)

211,6

90,8

102,6

232,7

Взуття (тис. пар)

1665,5

1266

2001,7

1827,2

Джерело: Держкомстат

Також великою мірою падіння було зумовлено звуженням експортних можливостей України. Якщо, наприклад, у серпні 2008 року ми експортували товарів на 6,7 мільярдів доларів, то у грудні - лише 4 мільярди.

Значні скорочення виробництва відбулися саме по наших експортних галузях - зокрема, по хімічній промисловості - майже на 27%, по машинобудуванню - на 41%.

У той же час, певні підстави для оптимізму дають, по-перше, відновлення росту світових цін на зерно - все ж таки минулого року Україна зібрала рекордний врожай за весь час своєї незалежності - 53,3 мільйонів тонн. І за січень експорт зерна з України зріс на 31,1%.

І, по-друге, це бодай незначне покращення кон'юнктури на світовому ринку металу. Це дало можливість різко уповільнити падіння промислового виробництва в металургії - більш того, в грудні порівняно з листопадом 2008 року промислове виробництво у металургії зросло на 16,3%. В січні порівняно до грудня було падіння, але воно було незначним.

Що не дивно, але Україна не є одинокою в тенденції падіння промислового виробництва. Так, за даними Євростату, у Європейському Союзі в грудні 2008 року не було жодної(!) країни, в якій би спостерігався ріст промисловості у порівнянні з груднем 2007 року.

Зокрема, порівняно з груднем 2007 року в 20 країнах ЄС зафіксовано падіння, по 7 країнах ще немає даних, але теж очікується падіння. Причому в 14(!) країнах ЄС падіння було більше ніж на 10%. Рекорд у Естонії (-20,7%), у Іспанії (-19,6%), у Швеції (-18,4%).

Загалом обсяг промислового виробництва в зоні євро впав на 12%. І це вже сьомий місяць підряд промислова активність в зоні євро скорочується.

Якщо ж порівнювати грудень 2008 року до попереднього місяця, то зафіксовано лише одну країну ЄС (Литва), де спостерігався дуже незначний промисловий ріст. В 19 країнах було падіння промислового виробництва, по 7 країнах ще немає даних, але теж очікується падіння.

У сусідній Словаччині, економічна система якої вважається доволі міцною - адже ця країна друга зі Східної Європи, після Словенії, ввійшла в зону євро цього року - у грудні 2008 року порівняно до листопада промислове виробництво впало на 12,7%.

У Ірландії - яка вважається європейською "Силіконовою долиною", лідером із розвитку новітніх технологій в Європі - у грудні порівняно до листопада промислове виробництво впало на 10,2%.

В Російській Федерації у січні 2009 року рівень місячного падіння промисловості був навіть вищим, ніж в Україні - на 19,9%(!). Причому падіння спостерігалося в усіх без виключення галузях.

В Японії промисловість у грудні до листопада впала на 9,6% - це рекорд за останні півстоліття. Тривала тенденція до падіння промисловості спостерігається і в США. Якщо за 2008 рік в Україні промисловість впала на 3,1%, то в США - на 7,8%.

 
 Сергій Старицький, для ЕП

Реклама: