Клюєвим вже не віддадуть ПІБ

Клюєвим вже не віддадуть ПІБ

П'ятниця, 19 грудня 2008, 14:04 -
Рішення прийнято остаточно - ПІБ буде націоналізовано. А значить, у братів Клюєвих більше немає жодного шансу отримати "Промінвестбанк".

До "Економічної правди" потрапила постанова НБУ №422 від 11 грудня 2008 року, яку Нацбанк довгий час не наважувався публікувати.

Це той самий документ, завдяки якому у власному кабінеті депутати парламенту блокували заступника голови НБУ Володимира Кротюка, який хотів цей документ оприлюднити. Після прочитання стало зрозуміло, чому.

Згідно з документом, що підписаний головою НБУ Володимиром Стельмахом, братам Андрію та Сергію Клюєвим остаточно сказано "ні". Замість очікування, коли то аж вони виконають свої інвестиційні зобов'язання, прийняте рішення почати націоналізацію "Промінвестбанку".

Нацбанк визнав, що брати Клюєви, викупивши 34% акцій та ще 34% отримавши в управління, не виконали три найважливіші умови.

Реклама:

Перша - не знайшли 900 мільйонів гривень для викупу акцій додаткової емісії.

Друга - не внесли кредитів чи депозитів на 4,4 мільярди гривень.

Третє - не залучили на обслуговування клієнтів із значними обсягами операцій.

Замість братів Клюєвих, у капітал банку зайде держава. Це буде зроблено згідно з законом "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи".

Вже до 25 грудня юристи та наглядовці НБУ складуть новий план оздоровлення ПІБу. Він обов'язково повинен передбачити перетворення банку з ЗАО на ОАО, продаж непрофільних активів та аудит.

Також до того часу будуть підготовлені пропозиції Кабміну щодо купівлі банку. А до того часу - ПІБу наданий кредит ще на мільярд гривень під заставу майбутнього погашення кредитів.

Майже всі ці факти були викладені офіційно під час брифінгу, який проводив 16 грудня Володимир Кротюк. Але є декілька моментів, які не булі відомі.

По-перше, Кротюк не казав, що жодна з клюєвських компаній не підпала під критерії задовільного акціонера, за класифікацією НБУ. ТОВ "Синергія Фінанси", ТОВ "Сігнус", ТОВ "Інвестиційна компанія "Бровари-Інвест", ТОВ "Приорітетбуд", "АМТ Актив Метал Трейдінг Лімітед" (Кіпр) - всім їм відмовлено в наданні дозволу на придбання істотної участі в капіталі ПІБу.

По-друге, незрозуміло, чому останнім часом голова правління НБУ Володимир Стельмах не давав наказу оприлюднювати документ. Він аргументував своє рішення тим, що до 5 січня триватиме аудиторська перевірка ПІБу.

Але, згідно з текстом, цього не може бути, бо вже 25 грудня правління НБУ має вивчати новий план оздоровлення банку за участю держави.

По-третє, за тих же причин незрозуміло, чому Кротюк казав, що НБУ може повернутися до розгляду плану оздоровлення ПІБу за рахунок коштів приватних інвесторів, якщо ті перерахують в банк значні кошти для підтримання його ліквідності.

А саме, 900 мільйонів на викуп акцій та 4,4 мільярди на депозити. І аж ні до чого була розповідь про отримання покупцем грошей від російського "Внешэкономбанка".

Все тому, що рішення вже прийнято остаточно - ПІБ буде націоналізовано. А значить, у братів Андрія та Сергія Клюєвих більше немає жодного шансу отримати "Промінвестбанк".

 
 
 
 

Реклама: