"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко готується порадувати Григоришина?

Тимошенко готується порадувати Григоришина?

Четвер, 11 грудня 2008, 15:45 -
Протягом 11 місяців діяльності уряду комуністи неодноразово приходили на допомогу до Тимошенко у вирішальний момент. Компліментом Тимошенко у відповідь є наполегливе бажання продати "Турбоатом".

Уряд Юлії Тимошенко вкотре вирішив продати "Турбоатом" - тепер вже у 2009 році.

Розпорядження з переліком державних активів, які підлягають приватизації наступного року, Кабмін ухвалив 3 грудня. А вже за тиждень відбулося голосування за голову Верховної Ради, яке підтримала фракція комуністів.

Протягом одинадцяти місяців діяльності чинного уряду КПУ неодноразово приходила на допомогу до Тимошенко у вирішальний момент.

Саме комуністи тоді підтримали рішення голосувати руками за прем'єра, що відкрило Тимошенко шлях до влади. Вони також голосували за бюджет і за нові вибори мера в Києві.

Реклама:

Своєрідним компліментом Тимошенко у відповідь є наполегливе бажання продати "Турбоатом", з чим, у свою чергу, вперто бореться секретаріат президента.

Давно не є таємницею, що російський бізнесмен Костянтин Григоришин, який підтримує комуністів, прагне включити "Турбоатом" до свого машинобудівного холдингу.

Наразі він є міноритарним акціонером "Турбоатому" і намагається усунути від влади нинішнього директора заводу Віктора Суботіна, захистити якого приїжджав на підприємство особисто Віктор Ющенко.

Розпорядження Тимошенко передбачає продаж наступного року всіх великих активів, до яких приглядаються бізнес-групи України - Одеського припортового, Укртелекому,  Дніпроенерго. Загалом до списку входить понад 100 об'єктів.

На продаж виставлятимуть 75,22% акцій "Турбоатому". Згідно з розпорядженням, номінальна вартість пакету складає 79,5 мільйонів гривень.

Керівництво "Турбоатому" у особі гендиректора Віктора Суботіна уже не перший рік традиційно виступає проти "поспішної приватизації".

Сам Суботін у вересневому інтерв'ю "Економічній правді" оцінював підприємство у 500 мільйонів доларів і говорив про те, що за найближчі 2-3 роки завод слід вивести на найвищу ринкову капіталізацію.

Він обіцяє, що, не вкладаючи додаткових коштів у розвиток підприємства, "за 2 роки держава отримає втричі більше, ніж нині".

"Темпи зростання обсягів реалізації - 150-160% другий рік поспіль, подвійні темпи росту прибутку. Портфель замовлень - трирічної реалізації. Цей рік закінчимо з обсягом реалізації у 100 мільйонів доларів, наступний - 150 мільйонів. За 3 роки обсяг річної реалізації складе 200 мільйонів доларів", - обіцяв керівник "Турбоатому".

Сам Григоришин в розмові з "Українською правдою" не приховував своєї зацікавленості в цьому активі.

"Усі довкола говорять, що Тимошенко пообіцяла Григоришину "Турбоатом". А уся її обіцянка була в одному: "Приходь на конкурс, заплатиш більше грошей - я тобі його продам", - заявив Костянтин Григоришин у ексклюзивному інтерв'ю, що незабаром з'явиться на сторінках "Українській правді". - Тобто Тимошенко сказала, що вона прихильниця відкритого конкурсу".

У тому, щоб "Турбоатом" не був приватизований, зацікавлена голова Фонду держмайна Валентина Семенюк-Самсоненко.

Як натякав Григоришин в інтерв'ю, матеріальний зиск з результатів роботи заводу має губернатор Харківщини Арсен Аваков, а також Валентина Семенюк. Саме вона призначила гендиректором "Турбоатому" Суботіна.

Крім того, за словами Григоришина, Суботін тримає в своєму "Мегабанку" кошти "Турбоатому". І в разі зміни керівника заводу, який переведе ресурси в іншу установу, це загрожує крахом для фінансового бізнесу Суботіна.

У той же час, Григоришин, як і будь-який інший потенційний покупець "Турбоатому", зацікавлений у зменшенні відпускної ціни підприємства.

У інтерв'ю "Економічній правді" Суботін розповів про те, як Григоришин намагається перешкоджати його діяльності на посаді гендиректора.

"Кожного четверга компанія "Сварог Ессет Менеджмент", яка керує активами Григоришина, оголошує збори акціонерів "Турбоатому" у різних містах: Київ, Миколаїв, Запоріжжя... Як правило, це приміщення підконтрольних йому структур. А нас потім не пускають під надуманими приводами, збори зриваються", - розповідав Суботін.

"Турбоатом" справді коштує 500 мільйонів доларів. І навіть в умовах фінансової кризи таку суму за нього віддадуть", - говорить аналітик ІК "Альфа-Капітал" Денис Шаврук.

За його словами, перемогти в конкурсі має шанс не лише Григоришин. "Зацікавленість у цьому об'єкті може бути в російських "Силових машин" та "Сіменсу". Тож, наразі важко сказати, хто саме стане власником "Турбоатому", - додає експерт.

В інвестиційній компанії "Фоіл Сек'юрітіз" негативно оцінюють опубліковані фінансові результати "Турбоатому" за перші три квартали поточного року.

Аналітики компанії висловили занепокоєння значним ростом комерційних, загальних і адміністративних витрат "Турбоатома", "що надалі буде складно контролювати, незважаючи на стабільне зростання ріст чистого доходу компанії".

Згідно з прогнозом інвесткомпанії, витрати будуть збільшуватися й далі "в зв'язку зі зростаючою конкуренцією з боку світових виробників турбінного устаткування, таких як Siemens, Alstom, що, у свою чергу, може привести до зниження прибутковості "Турбоатома".

Також песимістичні прогнози робить керівник аналітичного департаменту ІК "Мілленіум Капітал" Віталій Хандельди. За його словами, сьогодні ціна, за яку можна було б продати "Турбоатом", не більше 100 мільйонів доларів . 

"Зараз багато компаній пішло з IPO саме через погану кон'юнктуру ринку. Досить часто навіть номінальна вартість паперу вища за його ринкову вартість.  Просто у цього продажу  на лобі написано: "Уряду потрібні гроші", - говорить він.  

"Втім, "Турбоатом" продають не завтра і не у січні. Тож, раптом станеться диво і кон'юнктура ринку покращиться, - додає Хандельди, - але дива - це вже в інший департамент".

Найбільш вірогідним покупцем підприємства аналітик вважає Григоришина. "Він виявляє до підприємстві найбільшу зацікавленість, - впевнений Хандельди. - Ніякий "Сіменс" чи "Дженерал Електрік" сюди зараз не прийдуть. Не час". 

Довідка

ВАТ "Турбоатом" - провідне підприємство з розробки і постачання енергетичного устаткування. Спеціалізується на виготовленні парових турбін для ТЕС і АЕС, гідравлічних турбін для ГЕС і ГАЕС, газових турбін для ТЕС, парогенераторів й іншого енергетичного устаткування.

За час роботи ВАТ "Турбоатом" виготовлено 164 турбіни для 42 АЕС у 42 країнах світу загальною потужністю 55 млн. квт, що складає 13% світового ринку цієї продукції.

Реклама: